Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Από Καζακστάν έως Ινδονησία αναζητούν το Boeing

ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΧΕΡΙ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ

Με τον πλέον επίσημο τρόπο οι Αρχές της Μαλαισίας επιβεβαίωσαν σήμερα το σενάριο πως ανθρώπινο χέρι ευθύνεται για την εξαφάνιση του αεροσκάφους Boeing 777 της Malaysia Airlines, που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς με τους 238 επιβάτες από τα ραντάρ. πριν από μία εβδομάδα, λίγο μετά την απογείωσή του από τον αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ στη Μαλαισία.

Οι δορυφόροι δείχνουν πως το αεροσκάφος ακολούθησε βορειοδυτική πορεία χρησιμοποιώντας αεροδιάδρομο που οδηγεί προς τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, ενώ το τελευταία σήματα δείχνουν πως κατευθυνόταν προς Καζακστάν και Τουρκμενιστάν ή νότια στον ινδικό ωκεανό μέχρι την Ινδονησία.

Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Νατζίμπ Ρεκάτ, δήλωσε χαρακτηριστικά: "Οι υπηρεσίες πολιτικής αεροπορίας και οι διεθνείς εταίροι τους διαπίστωσαν πως η τελευταία επικοινωνία με δορυφόρο ήταν από έναν ή δύο αεροδιαδρόμους".

Πηγή των ενόπλων δυνάμεων της Μαλαισίας αναφέρει πως όποιος απενεργοποίησε τα συστήματα εντοπισμού και επικοινωνίας του αεροσκάφους ήταν πολύ καλός γνώστης των συστημάτων και πως να αποφύγει τα πολιτικά ραντάρ.

Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για πτήση επτά ωρών μετά την απώλεια του ίχνους από τα ραντάρ με τον χειριστή του – αεροπειρατή ή πιλότο – να είναι τόσο καλός γνώστης των αεροδιαδρόμων και των ραντάρ ώστε να κάνει ακόμα και ελιγμούς αποφυγής.

Οι Αμερικανοί εξακολουθούν να εξετάζουν ακόμα και το ενδεχόμενο προσγείωσης του αεροσκάφους σε άγνωστο σημείο, ενώ οι Αρχές της Μαλαισίας αναφέρουν πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Η μαλαισιανή αστυνομία ερευνά παράλληλα οτιδήποτε έχει σχέση με τη ζωή των δύο πιλότων.

Ο έμπειρος κυβερνήτης με πάνω από 18.000 ώρες πτήσης θεωρείται ευλαβής μουσουλμάνος, ενώ ο συγκυβερνήτης του παρουσιάζεται ως λάτρης των ωραίων γυναικών, που δεν δίσταζε να τις βάλει ακόμα και μέσα στο πιλοτήριο.

"Εθνος"