Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Πρόγραμμα για άνεργους νέους στη Θεσσαλονίκη

Την απασχόληση των άνεργων νέων είναι αποφασισμένη να προωθήσει το επόμενο διάστημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δίνοντας βαρύτητα στις περιφέρειες της Ευρώπης με μεγάλα ποσοστά ανεργίας, όπως η Κεντρική Μακεδονία.

Της Φανής Σοβιτσλή

Ήδη η ΕΕ προωθεί και στη Θεσσαλονίκη πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, κυρίως σπουδαστών, το οποίο θα αφορά τουριστικά επαγγέλματα.
Το πρόγραμμα αυτό, το οποίο θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον ΟΑΕΔ, ανακοίνωσε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο ευρωπαίος επίτροπος για την απασχόληση Λάζλο Αντόρ, ο οποίος συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα. Ο επίτροπος επεσήμανε ότι η ΕΕ προσπαθεί να προωθήσει συγκεκριμένο σχέδιο μέσω του οποίου οι νέοι θα μπορούν μέσα σε τέσσερις μήνες είτε να βρουν εργασία είτε να ενταχθούν σε κάποιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ή πρόγραμμα κατάρτισης για να μπορέσουν να απασχοληθούν. Παράλληλα, όπως είπε, προβλέπονται ευρωπαϊκά κονδύλια για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων τα οποία θα διατεθούν σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία απασχόλησης κάθε χώρας.
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα θα διαμορφωθεί με βάση το πρότυπο του γερμανικού συστήματος και θα προβλέπει την εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας, την πρακτική άσκηση των σπουδαστών σε ξενοδοχειακές μονάδες της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης και θα οδηγεί στην απόκτηση διπλώματος που θα δίνει τη δυνατότητα στους κατόχους του να απασχοληθούν και στο εξωτερικό. Αντίστοιχα προγράμματα έχουν ξεκινήσει στην Αθήνα και στην Κρήτη.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον ευρωπαίο επίτροπο, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στο μη αποτελεσματικό μοντέλο διαχείρισης που εφαρμόστηκε στο τρέχον ΕΣΠΑ για τους πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και για αυτό τον λόγο ζήτησε στη νέα προγραμματική περίοδο οι περιφέρειες να έχουν ενεργό και ουσιαστική συμμετοχή στη διαχείριση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου. Συγκεκριμένα, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διερευνηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι τρόποι αξιοποίησης προγραμμάτων για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας, που πλήττει ιδιαίτερα τη Βόρεια Ελλάδα με ποσοστά ανεργίας στον γενικό πληθυσμό της τάξης του 30% και στους νέους της τάξης του 60%. “Πλέον θα έχουμε 137 εκατ. ευρώ ως περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την καταπολέμηση της φτώχειας. Θέλουμε να δούμε πώς αυτό μπορεί να επεκταθεί και σε ζητήματα απασχόλησης, όπου πάλι οι πόροι θα βρίσκονται στο υπουργείο Απασχόλησης” πρόσθεσε ο περιφερειάρχης και υπογράμμισε ότι η περιφέρεια ετοιμάζει σχέδιο και πολιτικές για την επόμενη πενταετία.
Aπό την πλευρά του ο κ. Αντόρ σημείωσε πως η ΕΕ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να βρεθούν αποτελεσματικές συνέργειες με τις περιφέρειες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε κυβερνήσεις και περιφέρειες να συντονιστούν προκειμένου να υπάρξουν αποτελέσματα για την απασχόληση και την καταπολέμηση της ανεργίας. Ο κ. Αντόρ επισήμανε ότι η ελληνική προεδρία αποτελεί εξαιρετική αφορμή για να προβληθεί το κοινωνικό πρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα ανατρέψει την αρνητική εικόνα που έχουν οι ευρωπαίοι πολίτες για αυτήν, ενισχύοντας παράλληλα την έννοια της Ευρώπης της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής.

ΠΚΜ: Πρώτη σε απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ
Στη διάρκεια της συνάντησης με τον ευρωπαίο αξιωματούχο, ο περιφερειάρχης Απ. Τζιτζικώστας έκανε ξεχωριστή αναφορά στις υψηλές επιδόσεις της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας όσον αφορά την αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2007-2013. “Με επίπονη προσπάθεια και μεθοδική δουλειά, είμαστε η πρώτη περιφέρεια πανελλαδικά στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για το 2013. Έχουμε αποδείξει ότι η διοίκησή μας έχει το σχέδιο, την εμπειρία, τους ανθρώπους και την ικανότητα, ώστε να αξιοποιήσει στο έπακρο τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό αποτελεί μια σημαντική επιτυχία για μας, παρά τη συρρίκνωση των κρατικών χρηματοδοτήσεων και τη δύσκολη οικονομική συγκυρία”, τόνισε χαρακτηριστικά.
Νωρίτερα πάντως ο περιφερειάρχης απάντησε και σε χθεσινά δημοσιεύματα, τα οποία κατατάσσουν την ΠΚΜ στην 11η θέση όσον αφορά την απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Ο κ. Τζιτζικώστας κάλεσε να μη γίνεται αντικείμενο μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων η πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ, σημειώνοντας ότι το 2013 η ΠΚΜ πέτυχε, πανελληνίως, τη μεγαλύτερη επίδοση απορρόφησης σε απόλυτες τιμές στα έργα που διαχειρίζεται, υπερκαλύπτοντας τον αρχικό στόχο και απορροφώντας 176 εκατ. ευρώ, κάτι που, όπως είπε, αναγνωρίστηκε δημοσίως από τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι οι συμβάσεις των έργων ανήλθαν στις 31-12-2013 σε ποσοστό 133,1% και οι πληρωμές στο 72,9%, έναντι του 62,8% και 28,4% αντίστοιχα το 2011.