Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ Οι πρώτοι απολυμένοι του δημοσίου

Οι εκπαιδευτικοί είναι πλέον και επίσημα οι πρώτοι απολυμένοι από τον δημόσιο τομέα, καθώς μέσω του μέτρου της διαθεσιμότητας -που πολλοί υποστήριζαν πως δεν είναι παρά ένας εύσχημος τρόπος της κυβέρνησης να οδηγήσει στην απόλυση χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους- βρέθηκαν και τυπικά εκτός δουλειάς.
Έπειτα από αγώνα οκτώ μηνών, κυβερνητικές υποσχέσεις αλλά και την επίσημη προκήρυξη των θέσεων στις οποίες υποτίθεται πως θα απορροφούνταν, κάτι που ποτέ δεν έγινε, 1.845 καθηγητές της τεχνικής εκπαίδευσης έχασαν και την τελευταία τους ελπίδα, αφού η συνάντηση που είχαν χθες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατόπιν της προχθεσινής κατάληψης στο γραφείο του οδηγήθηκε σε αδιέξοδο. Στη συνάντηση, στην οποία μετείχαν ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσιφάκης, ο εκπρόσωπος του συντονιστικού καθηγητών σε διαθεσιμότητα Νίκος Κικάκης, ο γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ Σταμάτης Νικολάου, δύο ακόμη μέλη του δ.σ. της Ομοσπονδίας και δύο συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ, οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών προσπάθησαν να βρουν μια χρυσή τομή με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Αυτό δεν έγινε ποτέ, και οι απολυμένοι πλέον εκπαιδευτικοί στο άκουσμα της είδησης ξέσπασαν σε κλάματα έξω από το υπουργείο, όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένοι.

ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
Παρά τη θλίψη για την ανεργία που τους περιμένει από σήμερα κιόλας, μετά από παλινωδίες οκτώ μηνών, οι εκπαιδευτικοί και η ΟΛΜΕ αναμένεται να εντατικοποιήσουν τον αγώνα με πρώτο σταθμό τις παρελάσεις της Τρίτης, ενώ χθες την αρχική συγκίνηση για το αδιέξοδο διαδέχτηκε το σύνθημα «όρκο τιμής να μη λυγίσω, αν οι συνάδελφοί μου δεν γυρίσουν πίσω».
Η ΟΛΜΕ ξεκίνησε τις κινητοποιήσεις της από το πρωί, αρχικά με συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, στο πλαίσιο της σημερινής 24ωρης απεργίας, ενώ αργότερα πραγματοποιήθηκε πορεία προς τη Βουλή. Το μεσημέρι, εκπαιδευτικοί και σχολικοί φύλακες πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και στο υπουργείο Παιδείας, παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων. Εκεί οι συγκεντρωμένοι εκπαιδευτικοί της ΟΛΜΕ δεν επέτρεψαν σε σχολικούς σύμβουλους που κατέφθασαν στο υπουργείο Παιδείας να συμμετάσχουν στο σεμινάριο επιμόρφωσης για την αξιολόγηση στην εκπαίδευση. Έπειτα από μικροένταση οι σύμβουλοι αποχώρησαν.
Στην ανακοίνωσή της νωρίτερα η ΟΛΜΕ επισήμανε: «Το δ.σ. της ΟΛΜΕ καταδικάζει την αναλγησία των υπουργών Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλου και Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μητσοτάκη, αλλά και συνολικά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού κ. Σαμαρά, οι οποίοι οδηγούν στην απόλυση-σφαγή εκατοντάδες εκπαιδευτικούς της τεχνικής - επαγγελματικής εκπαίδευσης στις 22 Μάρτη». Και συνεχίζει: «Καταγγέλλουμε τον υπουργό Παιδείας που αθετεί την υπόσχεσή του ότι δεν θα απολυθεί κανείς εκπαιδευτικός. Καταγγέλλουμε και τους δύο υπουργούς οι οποίοι κρύβονται αυτές τις ημέρες από την ΟΛΜΕ και τους εκπαιδευτικούς, αρνούμενοι ακόμα και τις συναντήσεις που οι ίδιοι είχαν υποσχεθεί ότι θα γίνουν».

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας όμως είχαμε χθες και στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, οι ΕΛΜΕ συγκεντρώθηκαν το πρωί στο άγαλμα Βενιζέλου, απ’ όπου στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. Ακόμη, οι καθηγητές πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του υφυπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Γκιουλέκα και του υποψήφιου περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Γιάννη Ιωαννίδη, το μεσημέρι έκαναν καθιστική διαμαρτυρία στην Εγνατία, ενώ ακολούθησε το βράδυ συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο.

"Μ"