Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Δοκιμάστε εναλλακτικά μέσα μεταφοράς!

Ποιο είναι το αγαπημένο σας μέσο μετακίνησης κατά τη διάρκεια των ταξιδιών σας; Πολλοί τουρίστες χρησιμοποιούν ταξί, αλλά σίγουρα αυτός δεν είναι ο ιδανικός τρόπος για να γνωρίσετε έναν νέο προορισμό.
Επιλέξτε για τις περιηγήσεις σας τα μέσα μεταφοράς που χρησιμοποιούν οι ντόπιοι και ανακαλύψτε μοναδικά μέσα, που θα σας κάνουν να σκεφτείτε καλύτερα πριν κάνετε την επόμενη βόλτα με το αυτοκίνητο σας.
Η Huffington Post τα συγκέντρωσε και μας τα παρουσιάζει.
1. Μπορεί μια βόλτα με μια γόνδολα να σας προσφέρει μια ρομαντική εμπειρία, αλλά το πιο διαδεδομένο μέσο μεταφοράς στη Βενετία είναι τα vaporetti. Αυτά τα μηχανοκίνητα βαρκάκια κινούνται σε δύο γραμμές και η μια σταματά σε κάθε αποβάθρα, ενώ η άλλη πραγματοποιεί τη διαδρομή χωρίς στάσεις (express) καλύπτοντας το μήκος του Μεγάλου Καναλιού. Δεδομένου ότι λίγοι ντόπιοι έχουν αυτοκίνητο, οι περισσότεροι χρησιμοποιούν είτε τα vaporetti, είτε μια από τις πολλές γέφυρες της πόλης.
2. Είναι ομολογουμένως αρκετά τουριστικά, αλλά τα tuk tuk αποτελούν έναν από τους διαδεδομένους τρόπους μετακίνησης στους πολυσύχναστους δρόμους της Μπανγκόκ. Οι περισσότεροι ντόπιοι, ωστόσο, που εργάζονται στην πόλη χρησιμοποιούν συχνά το σιδηροδρομικό δίκτυο της πόλης (Skytrain).
3. Κατά τη διάρκεια του έτους, ένας κάτοικος του Άμστερνταμ θα χρησιμοποιήσει το ποδήλατο του περισσότερες φορές από ότι το αυτοκίνητο του. Μάλιστα, το εντυπωσιακό ποσοστό του 57% των πολιτών χρησιμοποιούν τα ποδήλατά τους σε καθημερινή βάση.
4. Το Roosevelt Island είναι ένα κατοικημένο νησί που λόγω της εγγύτητας του με την ακτή θεωρείται μέρος της πόλης του Μανχάταν. Οι περισσότεροι κάτοικοι του νησιού χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις του το Roosevelt Island Tramway, ένα ιδιότυπο σύστημα με βαγόνια τραμ, που κρέμονται από σύρματα πάνω από τη θάλασσα και τις γέφυρες του Μανχάταν. Για όσους δεν το έχουν συνηθίσει πάντως, φαντάζει ως η απόλυτη “ιπτάμενη” βόλτα!
5. Κατασκευασμένο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1964, το σιδηροδρομικό σύστημα του Τόκιο εξακολουθεί να είναι ένας δημοφιλής τρόπος για να δει κάποιος την πόλη, αφού παρέχει σύνδεση από το αεροδρόμιο στην καρδιά της πόλης.
6. Οι περισσότεροι κάτοικοι στο ελληνικό νησί της Ύδρας κινούνται καθημερινά με τα πόδια, αφού απαγορεύεται η χρήση αυτοκινήτων. Τα μικρά γαϊδουράκια είναι ο ιδανικός τρόπος για να μεταφέρουν οι ντόπιοι μεγάλα φορτία στα σπίτια και τα καταστήματα τους. Τα συμπαθητικά τετράποδα έχουν γίνει το σήμα κατατεθέν του νησιού και δημοφιλές τουριστικό “αξιοθέατο”.
7. Το Σαν Φρανσίσκο και η Νέα Ορλεάνη είναι οι μόνες πόλεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, που οι κάτοικοι μετακινούνται χρησιμοποιώντας ένα Εθνικό Ιστορικό Ορόσημο, όπως είναι τα βαγόνια τουτραμ. Ειδικά στο Σαν Φρανσίσκο, όπου το τοπίο είναι εξαιρετικά ορεινό, αυτό το μέσο μεταφοράς είναι τόσο κοινό, όσο το λεωφορείο ή το μετρό σε άλλες πόλεις.
8. Δεν είναι ακριβώς ένα όχημα καθημερινής μετακίνησης, αλλά το Duquesne Incline στο Πίτσμπουργκ είναι ένα από τα λίγα τελεφερίκ που λειτουργούν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτά τα vintage τελεφερίκ του 1877 ανεβαίνουν στο Όρος Ουάσιγκτον, οδηγώντας τους επισκέπτες σε ένα σημείο με εκπληκτική θέα στην πόλη. Στην κορυφή θα βρείτε το ιστορικό μουσείο του Πίτσμπουργκ.
9. Σε αμέτρητα νησιωτικά θέρετρα, η μετακίνηση με αμαξάκια του γκολφ είναι ένας άκρως δημοφιλής και βολικός τρόπος. Με αυτά τα αμαξάκια είναι πολύ πιο εύκολο να κινηθεί κανείς σε γραφικά σοκάκια νησιών, όπου δεν επιτρέπεται η χρήση αυτοκινήτων.
10. Στην πόλη Shkoder της Αλβανίας, οι άμαξες με άλογα δεν είναι ένα τουριστικό τέχνασμα. Οι αγρότες μετατρέπουν παλιά αυτοκίνητα σε καροτσάκια και κάνουν με αυτά όλες τις καθημερινές δουλειές τους.

news.gr