Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

ΠΡΩΗΝ "ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ" Με δανεικό προσωπικό η πιλοτική λειτουργία

Με δανεικούς γιατρούς και λοιπό υγειονομικό προσωπικό από το “Ιπποκράτειο”, τον ΕΟΠΥΥ, το πρώην “Λοιμωδών” και το κέντρο υγείας αστικού τύπου Καλλικράτειας πήρε το βάπτισμα του πυρός το πρώην “Δερματολογικό” νοσοκομείο, το οποίο λειτούργησε προχθές για πρώτη φορά ως κέντρο υγείας αστικού τύπου.

Της Νικολέττας Μπούκα
Στόχος του να ενισχύσει το “Ιπποκράτειο”, το οποίο, για όλο τον Μάρτιο, εφημερεύει τελείως μόνο του, χωρίς καμία στήριξη από τον “Άγιο Παύλο”. Αυτό σημαίνει ότι από τις οκτώ εφημερίες που προβλέπεται να κάνει μηνιαίως, τις επτά καλείται να τις βγάλει πέρα μόνο του, παρά τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και τον τεράστιο όγκο ασθενών που προσέρχονται στα επείγοντα.
Για τον λόγο αυτό, η 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης έριξε στη μάχη και το πρώην “Δερματολογικό”, το οποίο θα συνεφημερεύει με το “Ιπποκράτειο” και στις 13, 17, 21, 25 και 29 Μαρτίου για τα περιστατικά των ειδικοτήτων παθολογίας, χειρουργικής και καρδιολογίας.
“Η πιλοτική λειτουργία του πρώην ‘Δερματολογικού’ ως κέντρο υγείας αστικού τύπου δεν έκανε καμία διαφορά για μας. Λειτούργησε από τις 8 το πρωί έως και τις 10 το βράδυ, αλλά προσήλθαν σ’ αυτό μόλις 71 ασθενείς, εκ των οποίων αρκετούς τους έστειλαν πίσω στο ‘Ιπποκράτειο’, όπως για παράδειγμα ένα έμφραγμα και τρία σοβαρά τραύματα. Ουσιαστικά, δεν ελάφρυνε η εφημερία του ‘Ιπποκράτειου’, η οποία, μάλιστα, ήταν και σχετικά καλή, αφού δεν ξεπεράσαμε τα χίλια άτομα σε προσέλευση”, εξηγεί στη “Μ” ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του “Ιπποκράτειου” Γιώργος Λειβαδιώτης και συμπληρώνει ότι “το πρόβλημα σε μας δεν είναι οι περιπατητικοί ασθενείς, αλλά οι βαριά ασθενείς, οι οποίοι αναγκάζονται να μένουν ξαπλωμένοι στα φορεία, περιμένοντας πότε θα προλάβουν οι ελάχιστοι τραυματιοφορείς που έχουν απομείνει να τους πάνε για εξέταση”.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι για να λειτουργήσει το πρώην “Δερματολογικό”, επιστρατεύτηκε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από το “Ιπποκράτειο”, το πρώην “Λοιμωδών”, το κέντρο υγείας αστικού τύπου Καλλικράτειας και τον ΕΟΠΥΥ.
Σύμφωνα με τον κ. Λειβαδιώτη, οι εργαζόμενοι στο “Ιπποκράτειο” κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς ήδη η κατάσταση είναι απελπιστική, με την αναμονή να φτάνει τις οκτώ με δέκα ώρες και τα φορεία να στοιβάζονται στη σειρά. Την ίδια στιγμή, εξαιτίας συνταξιοδοτήσεων και μετακινήσεων, έχουν μείνει μόλις τρεις τραυματιοφορείς ανά βάρδια στο τμήμα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) και επτά νοσηλευτές για δεκατέσσερα ιατρεία.

Τι λέει η 4η ΥΠΕ
Από την πλευρά του, ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης Θρασύβουλος Βεντούρης δηλώνει στη “Μ” ότι η πιλοτική λειτουργία του πρώην “Δερματολογικού” ως κέντρο υγείας αστικού τύπου πήγε καλά και θα πάει ακόμη καλύτερα στις επόμενες εφημερίες.
“Προσήλθαν συνολικά 82 περιστατικά, ενώ για τη στελέχωσή του ήρθαν γιατροί και υγειονομικό προσωπικό του ΕΟΠΥΥ που ήταν σε καθεστώς δεκαπενθήμερης διαθεσιμότητας, καθώς και ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από το ‘Ιπποκράτειο’”, τονίζει ο κ. Βεντούρης.