Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Ρωσικά τεθωρακισμένα εισέβαλαν σε ουκρανική βάση - εκρήξεις και πυροβολισμοί

Οι Ρώσοι πραγματοποίησαν την απειλή τους και νωρίς το απόγευμα εισέβαλαν στην ουκρανική αεροπορική βάση του Μπελμπέκ στην Κριμαία, όπως μεταδίδουν ξένα ΜΜΕ και ειδησεογραφικά πρακτορεία, λίγες ώρες μετά την εκπνοή του σχετικού τελεσιγράφου.

Οι εικόνες που μεταδόθηκαν δείχνουν ρωσικό τεθωρακισμένο μεταφοράς προσωπικού εντός της βάσης, αφού νωρίτερα γκρέμισαν μέρος της περίφραξης. Το ΤΟΜΠ χτυπάει από μέσα την πύλη της βάσης και γκρεμίζει την πόρτα.

Κατά την εισβολή ακούστηκαν ριπές αυτόματων όπλων και εκρήξεις, αν και φαίνεται ότι οι τελευταίες προκλήθηκαν από χειροβομβίδες αντιπερισπασμού.

Στη συνέχεια οι Ουκρανοί στρατιώτες σύμφωνα με το Reuters παρατάχθηκαν άοπλοι και με τις πλάτες γυρισμένες στους Ρώσους στρατιώτες, στον προαύλιο χώρο.

Το Reuters αναφέρει ότι ο διοικητής της βάσης είπε στους δημοσιογράφους ότι πρόκειται να μεταφερθεί από τους Ρώσους σε άγνωστο σημείο. Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι θα επιστρέψει ασφαλής, αρκέστηκε να πει «αυτό μένει να το δούμε. Για την ώρα βάζουμε τα όπλα μας στις αποθήκες της βάσης».

Ο σμήναρχος Γιούλι Μαμτσούρ επιβεβαίωσε παράλληλα το γεγονός του τραυματισμού ενός Ουκρανού κατά την επιχείρηση κατάληψης της βάσης, μίας από τις τελευταίες σε όλη την Κριμαία που βρισκόταν ακόμη υπό ουκρανικό έλεγχο.

Οι Ρώσοι είχαν δώσει τελεσίγραφο στις ουκρανικές δυνάμεις που εδρεύουν εκεί να παραδοθούν, όπως είχε αναφέρει νωρίτερα σήμερα ο υποδιοικητής της βάσης.

Η βάση, πάνω στην οποία μέχρι πριν λίγο κυμάτιζε η ουκρανική σημαία με το γαλάζιο και κίτρινο χρώμα, είναι μία από τις λίγες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κριμαία που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον ουκρανικό έλεγχο μετά την ένωση της χερσονήσου με τη Ρωσία.

«Τα ρωσικά στρατεύματα στο αεροδρόμιό μας μάς έδωσαν μία ώρα για να παραδοθούμε διαφορετικά θα ξεκινήσουν έφοδο. Δεν πάμε πουθενά, ας δούμε τι θα είναι αυτή η έφοδος», δήλωσε στο Ρόιτερς ο Όλεγκ Ποντοβάλοφ.

Επίσης, νωρίτερα το Σάββατο αρκετές εκατοντάδες άοπλοι διαδηλωτές κατέλαβαν άλλη ουκρανική βάση, αυτή τη φορά του ναυτικού, στην Νοβοφεντόριβκα, στην δυτική Κριμαία, ενώ ομάδες ενόπλων χωρίς διακριτικά κατέλαβαν πλοία του ουκρανικού ναυτικού.

ΧΚ

"Εθνος"