Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΛΙΑΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΒΟΛΒΗΣ


Μπροστά σε πλήθος συνδημοτών του την Κυριακή 9 Μαρτίου 2014 στο Σταυρό, ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας, ανακοίνωσε την πρόθεση του να διεκδικήσει εκ νέου τη θέση του δημάρχου Βόλβης, στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές του Μαΐου.



Στην ομιλία του τόνισε χαρακτηριστικά: «Τώρα δεν είναι η ώρα να οδηγηθούμε σε πειράματα και σε πισωγυρίσματα, είναι η ώρα της ευθύνης, είναι η ώρα να συνεχίσουμε μπροστά. Είναι η ώρα που ο δήμος Βόλβης χρειάζεται γνώση, εμπειρία και αποτελεσματικότητα. Ο τόπος μας τώρα, δεν θέλει μιζέρια και μικροψυχία, μας θέλει ενωμένους, με συνέπεια, με σύνεση, με δημιουργικές προτάσεις και με πολύ δουλειά». Ο κ. Λιάμας επισήμανε ότι η συνταγή της επιτυχίας είναι απλή: «μέσα από την σκληρή δουλειά, την εντιμότητα και την γνώση, θα βασιστώ σε τρεις αξίες που τόσο ξεχάσαμε στην Ελλάδα: Ενότητα-Συνεργασία-Αλληλεγγύη».


Αναφέρθηκε στο μεγάλο «αθέατο» έργο που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία 3,5 χρόνια στο δήμο Βόλβης, που ήταν η διαμόρφωση ενός νέου δήμου σχεδόν από μηδενική βάση και κυρίως η προσπάθεια να μην βυθιστεί ο νέος δήμος λόγω των  χρεών του παρελθόντος. Υπογράμμισε ότι ο τότε δήμαρχος Δημήτρης Γαλαμάτης και η δημοτική αρχή, παρέλαβαν χρέος 9 εκατ. ευρώ από τους προηγούμενους δήμους και μέσα σε 3 χρόνια κατέβαλαν πάνω από 1,2 εκατ. ευρώ για δάνεια και χρέη του παρελθόντος, ενώ με 2,8 εκατ. ευρώ αποπληρώθηκαν όλοι οι προμηθευτές από το 2010, με αποτέλεσμα να εμφανισθεί πλεόνασμα το 2012 και ανάλογο θετικό αποτέλεσμα αναμένεται και το 2013, απόρροια συνετής διαχείρισης και κατάλληλων συνεργιών.

Επισήμανε ακόμα ότι δεν είναι η ώρα του απολογισμού του έργου καθώς η προσπάθεια συνεχίζεται, ωστόσο ενδεικτικά ανέφερε τομείς όπου αναμφισβήτητα επιτεύχθηκαν σημαντικά αποτελέσματα, όπως ο τουρισμός («καταστήσαμε το δήμο Βόλβης ελκυστικό προορισμό για τους ξένους τουρίστες, με τις περισσότερες γαλάζιες σημαίες στις ακτές μας στη Βόρεια Ελλάδα μετά τη Χαλκιδική»), οι μεγάλες υποδομές («ενεργοποιήσαμε το έργο αποχετευτικού δικτύου σε Σταυρό-Βρασνά), το περιβάλλον («πρωτοβουλίες θωράκισης Στρυμονικού κόλπου, διαχείρισης βοσκοτόπων και αντιπυρικής θωράκισης»), η παιδεία («διατηρήσαμε τα σχολεία μας χωρίς προβλήματα και σε υψηλό επίπεδο λειτουργίας»), ο πολιτισμός («δημιουργήσαμε πολιτιστικούς θεσμούς με ποιοτικές εκδηλώσεις»), η κοινωνική πολιτική («δημιουργία Γραφείου Ασφάλισης με δημοτική ενίσχυση στη θέση του υποκαταστήματος του ΙΚΑ που έφυγε από το δήμο Βόλβης, δωρεάν διανομή τροφίμων σε 1200 δικαιούχους, συσσίτιο, κοινωνικό παντοπωλείο-φροντιστήριο κ.ά.»). 
Ο δήμαρχος Βόλβης συνέχισε λέγοντας: «Γνωρίζουμε πως μέσα στη συνεχή καθημερινή προσπάθεια, σαφώς υπήρξαν και παραλείψεις. Λάθος κάνουν όσοι προσπαθούν, όχι όσοι κάθονται αδρανείς ασκώντας μόνο κριτική. Όμως όλοι κρίνονται από το αποτέλεσμα. Κι εδώ υπήρξε πάνω απ’ όλα θετικό αποτέλεσμα, που μου δίνει τη δυνατότητα να δεσμευθώ ότι υπάρχουν πλέον οι προϋποθέσεις ώστε τα επόμενα χρόνια να είναι καλύτερα».

Περιγράφοντας το μοντέλο διοίκησης που υιοθετεί, ο δήμαρχος Βόλβης και υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου, κ. Διαμαντής Λιάμας, τόνισε: «Πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να συνεχισθεί η πορεία που χαράξαμε εδώ και 3,5 χρόνια με την αντικατάσταση του δημαρχοκεντρικού μοντέλου από θεσμούς και διαδικασίες που θα δίνουν πολιτικό ρόλο στο δημοτικό συμβούλιο και στον πολίτη, θα στηρίζονται στην απλή αναλογική και την κοινή λογική και θα ελέγχουν αποτελεσματικά την άσκηση τοπικής πολιτικής. Από την άλλη μεριά όμως, και οι πολίτες, οφείλουν να δείξουν έμπρακτα ότι θέλουν να συμμετέχουν ενεργά, αποκρούοντας την αναξιοκρατία και το εύκολο βόλεμα.
Δεσμεύομαι ότι προτεραιότητά μου ως δημάρχου πρόκειται να είναι η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Η βοήθεια σε οικονομικά ασθενέστερους, άνεργους, άτομα με ειδικές ανάγκες, πολύτεκνους, αλλά και η στήριξη  των συνταξιούχων, η διάθεση όλων των απαραίτητων εφοδίων στους μαθητές, η συμπαράσταση στον αγρότη και τον επαγγελματία. Οφείλουμε να κινηθούμε με τόλμη, αποφασιστικότητα σε δυο κατευθύνσεις: πρώτον, να αντιμετωπίσουμε την καθημερινότητα που βασανίζει τον πολίτη, μέσα από τις δεδομένες οικονομικές δυσκολίες, και δεύτερον να σχεδιάσουμε λύσεις για μακροπρόθεσμα ζητήματα, όπως είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας, η προάσπιση του περιβάλλοντος, η ενίσχυση της παιδείας και του πολιτισμού».
Άσκησε κριτική στη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη και στην κατάληξη της σήμερα: «Οι επιλογές της Πολιτείας τα τελευταία χρόνια  μετέτρεψαν την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε ετεροδιοίκηση. Βασική επιδίωξή της φαντάζει να είναι η ιδιωτικοποίηση βασικών δημοτικών λειτουργιών, η κατάργηση των κοινωνικών υπηρεσιών των ΟΤΑ και το πούλημα όσο όσο της δημοτικής ακίνητης περιουσίας. Διακόπτονται οι μεταφορές μαθητών στα σχολεία, πιέζεται η λειτουργία παιδικών σταθμών, πολιτιστικών και αθλητικών δομών με στόχο ίσως να δοθούν σε ιδιώτες.
Μπορούμε να διεκδικήσουμε μαζί και θεσμικές αλλαγές στις σχέσεις πολιτείας, δήμων και πολιτών, δίνοντας έμφαση στη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των δημοτικών υπηρεσιών όπως είναι η ύδρευση, η αποχέτευση, η διαχείριση απορριμμάτων, οι κοινωνικές δομές, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός αλλά και άλλες αλλαγές όπως: Πλήρη διαφάνεια και έλεγχο νομιμότητας σε όλες τις πράξεις των ΟΤΑ, ενίσχυση των Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων, διατήρηση και ενίσχυση όλων των κοινωνικών δομών της Αυτοδιοίκησης ώστε να καλύψουν τις σύγχρονες αυξημένες ανάγκες».

Δείγμα γραφής για την ανανέωση της θητείας του, είναι για τον κ. Λιάμα και η πορεία της διοίκησης του δήμου τα προηγούμενα 3,5 χρόνια. «Στο διάστημα αυτό», υπογράμμισε, «συγκρουστήκαμε με την Πολιτεία και με οικονομικά συμφέροντα, για ότι δεν ήταν προς το συμφέρον του τόπου μας. Και θα συνεχίσουμε αταλάντευτα σε αυτή τη γραμμή. Αντισταθήκαμε, για παράδειγμα, και αντιστεκόμαστε δυναμικά στην επένδυση του χρυσού, που δυναμιτίζει, όχι μόνο την κοινωνική συνοχή μιας ολόκληρης περιοχής, αλλά υποθηκεύει το περιβάλλον και το μέλλον μας, βασισμένη σε μια στρεβλή ανάπτυξη, χωρίς συναίνεση. Κι αυτή μας την αντίσταση την κάναμε θέση του Δήμου Βόλβης. Τώρα όμως που ζυγώνει η ώρα της απόφασης για τους πολίτες θα πρέπει και σε αυτό το μείζον θέμα όπως και σε όλα τα υπόλοιπα, όλοι όσοι δηλώνουν, ότι νοιάζονται για τον τόπο, να πάρουν ξεκάθαρη θέση. Σε ότι με αφορά, πρόκειται να αγωνισθώ ενάντια σε κάθε τι που απειλεί τη ζωή μας και τη ζωή των παιδιών μας».

Επέκρινε ιδιαίτερα τόσο τις αρρωστημένες νοοτροπίες που προσπαθούν να προτάξουν το ατομικό συμφέρον από το ομαδικό, όσο και τις ανεύθυνες προσπάθειες υφαρπαγής της ψήφου των δημοτών: «Ακόμα και σήμερα υπάρχουν στο δήμο μας μηχανισμοί που προσπαθούν να ματαιώσουν ότι βλάπτει τα προσωπικά τους συμφέροντα, ότι απειλεί το φέουδό  τους. Δεν υπέκυψα σε αυτές τις οπισθοδρομικές πρακτικές, ούτε πρόκειται να το κάνω τώρα. Οι πολίτες του δήμου Βόλβης μαζικά αφήνουν πίσω τους το φόβο και ότι έχει απομείνει από την παλιά Αυτοδιοίκηση, υπολείμματα μιας παλιάς νοοτροπίας, που δυστυχώς βλέπουμε και σήμερα να εκφέρεται, ακόμα και από νέους ανθρώπους, μέσα από μια απέραντη υποσχεσιολογία.
Η κοινωνία μας λέει ένα μεγάλο όχι στο κατεστημένο, στην οικογενειοκρατία και στα τζάκια, αλλά και σε όσους πουλούν υποσχέσεις για να αγοράσουν ψήφους, σε όσους υπόσχονται διαφάνεια χωρίς πρότερο έντιμο βίο. Εμείς επιλέξαμε να συγκρουστούμε με αυτές τις αρρωστημένες νοοτροπίες. Να αγωνιστούμε με μοναδικό συμφέρον, το συμφέρον του τόπου. Το να υπόσχεσαι ότι θα λύσεις κάθε πρόβλημα είναι μια πρακτική καταστροφική των προηγούμενων δεκαετιών που μας έφερε σήμερα ως χώρα σε αυτή την άθλια κατάσταση. Οι επιλογές όμως όταν διοικείς είναι αναγκαίες. Όταν νιώθεις αδικημένος σαν πολίτης, επειδή υπάρχει λακκούβα στον αγροτικό δρόμο της περιοχής σου, πρέπει να σκεφθείς ότι ίσως αυτά τα χρήματα δόθηκαν για να ζεστάνουν το παιδί σου στο σχολείο».

Καταλήγοντας, επισήμανε ότι υπάρχει ήδη ο πυρήνας μιας ομάδας που συνδυάζει εμπειρία και νεανική ορμή, γνώση και φαντασία και απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους πολίτες του δήμου Βόλβης, που διακατέχονται από δημιουργικότητα, θέληση για δουλειά, αποτελεσματικότητα και εντιμότητα, μακριά από ταμπέλες, δόγματα και κομματισμούς να ενώσουν τις δυνάμεις τους, σε μια κοινή πορεία προς τα εμπρός.