Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Ουκρανία: Ανάπαυση στο πεδίο της μάχης - Πόλεμος στη διπλωματία

Αυτομόλησε στη φιλορωσική πτέρυγα ο αρχηγός του πολεμικού ναυτικού



Σε... ανάπαυση βρίσκονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Κριμαία. Ωστόσο τίποτε δεν έχει τελειώσει και φαίνεται πως όλοι τηρούν στάση αναμονής.

Φωτιά όμως έχει πάρει την ίδια ώρα η διπλωματία. Όλες οι πλευρές βρίσκονται σε πυρετώδεις συζητήσεις αλλά και διελκυστίνδα δηλώσεων σχετικά με το μέλλον των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην περιοχή της Κριμαίας και άλλες περιοχές της ουκρανικής επικράτειας.

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προειδοποίησε αυστηρά τη νέα ουκρανική ηγεσία πως δεν "θα αντέξει" και πως σύντομα θα ανατραπεί με ένα νέο, πιο αιματηρό πραξικόπημα.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ. Η καγκελάριος Μέρκελ είπε στον πρόεδρο της Ρωσίας Πούτιν ότι οι ρωσικές δυνάμεις "παραβίασαν το διεθνές δίκαιο" στην Ουκρανία. Ο Ρώσος πρόεδρος απάντησε στη Γερμανίδα καγκελάριο πως η Ρωσία κάνει "ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσει τους ρωσόφωνους πληθυσμούς".

Πάντως, το Βερολίνο ανακοίνωσε δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών του, Στάινμαγιερ, ότι αμφιβάλλει για το εάν και κατά πόσον θα έπρεπε η Ρωσία να αποβληθεί από τη G8 σχετικά με τα όσα κάνει στην Ουκρανία. Ανάλογο αίτημα έχει διατυπώσει η Γαλλία. Η Ρώμη από την πλευρά της καλεί τη Ρωσία να διαπραγματευτεί και να μην εισβάλει στην Ουκρανία

Το NATO κκάλεσε τη Ρωσία να διατάξει τα στρατεύματά της να επιστρέψουν από την Ουκρανία και καταδίκασε και πάλι, σε υψηλό τόνο, τις ενέργειες της Μόσχας.

Οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν τις εξελίξεις στην Ουκρανία "δραματικές". Όπως ανακοινώθηκε επισήμως ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών, Τζον Κέρι, μεταβαίνει στο Κίεβο την Τρίτη για συνομιλίες και ως ένδειξη συμπαράστασης προς τη μεταβατική κυβέρνηση.

Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνική συνομιλία με τη Μέρκελ (μετά τη συνομιλία της δεύτερης με τον Πούτιν) και υποστήριξε πως αυτό που συμβαίνει στην Κριμαία είναι "απολύτως παράνομο".

Πάντως η Ουάσινγκτον έχει αποκλείσει οποιαδήποτε στρατιωτική εμπλοκή στην Ουκρανία.
Για εσχάτη προδοσία διώκεται ο επικεφαλής του πολεμικού ναυτικού της Ουκρανίας

Η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ασκεί διαδικασία δίωξης για εσχάτη προδοσία εναντίον του επικεφαλής του πολεμικού ναυτικού της χώρας, κατηγορώντας τον ότι παρέδωσε το αρχηγείο του, στην Σεβαστούπολη της Κριμαίας, μόλις κατά την δεύτερη ημέρα άσκησης των καθηκόντων του.

Ο ναύαρχος Ντένις Μπερεζόφσκι εμφανίστηκε στη ρωσική τηλεόραση να δηλώνει πίστη στη φιλορωσική κυβέρνηση της Κριμαίας.

Ρωσικές δυνάμεις έχουν ουσιαστικά καταλάβει τη χερσόνησο στη Μαύρη Θάλασσα και έχουν καλέσει τις ουκρανικές δυνάμεις εκεί να παραδώσουν τον οπλισμό τους.

"Κατά την διάρκεια του αποκλεισμού από ρωσικές δυνάμεις του κεντρικού αρχηγείου του ναυτικού", ο ναύαρχος Μπερεζόφσκι "αρνήθηκε να αντισταθεί και παρέδωσε τα όπλα του", δήλωσε η Βικτόρια Σιουμάρ, αναπληρώτρια γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ουκρανίας.

news.gr