Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

ΠΙΕΡΙΑ Όχι στην κατεδάφιση της γέφυρας Κορινού

Ανάστατη είναι η κοινωνία του Κορινού και ευρύτερα της Πιερίας εξαιτίας της επικείμενης κατεδάφισης της γέφυρας που ενώνει το χωριό με την εθνική οδό, την παλαιά εθνική οδό και την Κατερίνη.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr

Η κατεδάφιση της πεπαλαιωμένης και επικίνδυνης γέφυρας προβλέπεται στη σύμβαση της κατασκευής της ΠΑΘΕ από την “Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου”, η οποία υποχρεούται να δημιουργήσει στη θέση της έναν νέο ημικόμβο.
Οι τοπικοί φορείς περιγράφουν ότι οι επιπτώσεις από την κατεδάφιση της γέφυρας θα είναι δραματικές, τουλάχιστον για διάστημα 16 μηνών που θα χρειαστεί για να γίνει ο νέος κόμβος. Οι κάτοικοι του Κορινού θα αποκοπούν από τα χωράφια και τις επιχειρήσεις τους, από το ιατρείο, ενώ θα αποκλειστεί η παραλία και θα επέλθει πλήγμα στον τουρισμό. Οι φορείς ζητούν πρώτα να κατασκευαστεί ο νέος κόμβος και μετά να γίνει η κατεδάφιση, η οποία προγραμματίστηκε για την Τρίτη 1 Απριλίου αλλά αναβλήθηκε έπειτα από αντιδράσεις.
Το θέμα συζητήθηκε και στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κατερίνης, όπου ο δήμαρχος κ. Σάββας Χιονίδης ενημέρωσε πως έπειτα από ενέργειές του και των βουλευτών αναβλήθηκε η κατεδάφιση και θα υπάρξει τεχνική συνάντηση, για να εξευρεθούν εναλλακτικές λύσεις, ώστε να μην απομονωθεί η περιοχή του Κορινού. Την ερχόμενη Δευτέρα θα γίνει σύσκεψη στην Κατερίνη, με τη συμμετοχή του υπουργείου Υποδομών, της “Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου” και τοπικών φορέων.
Οι κάτοικοι και επαγγελματίες του Κορινού ζητούν: 1. Να δοθεί στη δημοσιότητα το σχέδιο δημιουργίας του νέου κόμβου και τα παράπλευρα έργα, 2. να ζητήσει ο δήμος Κατερίνης έγγραφη δέσμευση του υπουργείου ότι η εταιρεία δεν θα προβεί σε κατεδάφιση της γέφυρας χωρίς την ικανοποίηση των αιτημάτων μας. “Δεν ζητάμε απλά την ταυτόχρονη κατασκευή του νέου κόμβου χωρίς το γκρέμισμα της υπάρχουσας γέφυρας αλλά τον επανασχεδιασμό του κόμβου εάν είναι απαραίτητο έτσι ώστε να ικανοποιούνται οι ανάγκες του Κορινού και των γειτονικών χωριών για την απρόσκοπτη μετακίνηση των κατοίκων και την εύρυθμη οικονομική, αγροτική, τουριστική ζωή της περιοχής. Αν δεν μπορούν να το εγγυηθούν αυτό οι δημοτικοί και τοπικοί άρχοντες, τότε να παραιτηθούν”, τονίζουν σε ανακοίνωση.
Την αντίθεσή της με τα σχέδια κατεδάφισης της γέφυρας Κορινού εξέφρασε και η Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα και η υποψήφια περιφερειάρχης Δέσποινα Χαραλαμπίδου. “Οι δραματικές επιπτώσεις από την κατεδάφιση της αερογέφυρας θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν υπήρχε ένα συγκεκριμένο σχέδιο προς το συμφέρον της ευρύτερης περιοχής, και όχι το καταπώς βολεύει την εταιρεία, όπως η κατασκευή της νέας γέφυρας πριν από την καταστροφή της παλιάς και η κατασκευή του νέου ημικόμβου, που προκύπτει από τις συμβατικές υποχρεώσεις της εταιρείας και ακόμη εκκρεμεί”, αναφέρει η κ. Χαραλαμπίδου.
Σημειώνεται ότι προβλήματα μετακινήσεων δημιουργήθηκαν από την κατεδάφιση της γέφυρας Αιγινίου, τον Σεπτέμβριο του 2013, τα οποία θα διατηρηθούν μέχρι την παράδοση νέου κόμβου το Μάιο του 2015.

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΤΕΜΠΗ
Κλειστή θα μείνει η κοιλάδα των Τεμπών την Τρίτη 1 και την Τετάρτη 2 Απριλίου από τις 7 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, προκειμένου να διεξαχθούν οι εργασίες της απαραίτητης εξαμηνιαίας συντήρησης των βράχων της περιοχής από την “Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου”. Τις δύο αυτές ημέρες θα υπάρξουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από την τροχαία για την εκτροπή της κυκλοφορίας.