Τεράστιος αριθμός ατόμων ταλαιπωρείται καθημερινά από έντονους πόνους στον αυχένα και στην μέση τους, κυρίως σε ηλικίες 18-36 χρονών όπου και οι πόνοι αυτοί είναι χρόνιοι. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι πως λίγοι από αυτούς αποφασίζουν να απευθυνθούν σε κάποιο γιατρό, καθώς πιστεύουν πως ο πόνος είναι παροδικός. Εμείς έχουμε 4 εναλλακτικές θεραπείες για να αντιμετωπίσετε τους πόνους, τις οποίες συστήνουν ειδικοί, αν όμως δείτε πως το πρόβλημα συνεχίζεται, καταλαβαίνετε πως ο γιατρός είναι μονόδρομος.
1. Κοιμηθείτε με κασκόλ: Όταν κρυώνουμε, οι μυς μας σφίγγουν ελαφρά για να δημιουργήσουν θερμότητα. Το βράδυ ο αυχένας μας μένει εκτεθειμένος, ειδικά όταν είμαστε καλυμμένοι με κουβέρτες, και οι μυς του δεν έχουν την ευκαιρία να ξεκουραστούν και να θεραπευτούν όπως το υπόλοιπο σώμα. Με ένα κασκόλ, ο αυχένας σας θα είναι ζεστός και χαλαρός και θα νιώσετε ανακούφιση από τους πόνους σε 3 με 4 μέρες.
2. Αλλάξτε τον τρόπο που γυμνάζεστε: Ο συνδετικός ιστός γύρω από τους μυς μας, που ονομάζεται περιτονία, κινείται με διάφορους τρόπους, για αυτό οι ιδανικές ασκήσεις για να γυμνάζεται είναι το Pilates και τα kettlebells, κάτι που έχει αποδειχτεί και με έρευνες.
3. Κάνε ωριαία μασάζ: Έχει αποδειχτεί πως όσοι υποφέρουν από χρόνιους πόνους στον αυχένα, νιώθουν μεγαλύτερη ανακούφιση από μασάζ διάρκειας 1 ώρας, παρά από μασάζ της μισής ώρας. Aυτό συμβαίνει γιατί πολλές φορές οι μυς είναι τόσο πιασμένοι που ο μασέρ χρειάζεται μισή ώρα για να ανακουφίσει μόλις το 1/4 της συνολικής επιφάνειας που χρήζει θεραπείας.
4. Καθαρίστε τη διατροφή σας: Οι περισσότεροι ειδικοί υποστηρίζουν πως η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές στο σώμα και οι βασικότεροι ηθικοί αυτουργοί είναι το αλεύρι, η επεξεργασμένη ζάχαρη, ακόμα και τα φρούτα και τα λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε φυσικά σάκχαρα όπως οι πατάτες, τα καρότα και οι μπανάνες. Αν λοιπόν έχετε χρόνιο αυχενικό πρόβλημα, προτιμήστε ποικιλίες αυτών των προϊόντων με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, όπως τα μούρα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα μανιτάρια. Επίσης, αυξήστε την πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων -τα οποία σταματούν τις φλεγμονές άρα και τον πόνο- καταναλώνοντας λιπαρά ψάρια (σολομό, σκουμπρί, σαρδέλες, τόνο), καρύδια, λιναρόσπορο και έλαιο canola.