Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Ρωσικά ελικόπτερα, αεροπλάνα και 2.000 στρατιώτες στην Κριμαία

Πολεμική ατμόσφαιρα επικρατεί στη χερσόνησο της Κριμαίας, όπου σύμφωνα με τη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ουκρανίας, έχει κλείσει πλέον ο εναέριος χώρος πάνω από την πρωτεύουσα Συμφερόπολη, καθώς τις τελευταίες ώρες μεταφέρονται με ελικόπτερα και αεροσκάφη, δυνάμεις των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Για «ρωσική εισβολή» έκανε λόγο ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας, Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ.
Οι πτήσεις που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν σήμερα το βράδυ και αύριο το πρωί με προορισμό το αεροδρόμιο της Συμφερόπολης, στην Κριμαία, ματαιώθηκαν "λόγω των τελευταίων εξελίξεων" στην περιοχή αυτή, όπου άγνωστοι με στρατιωτική περιβολή και φιλορώσοι πολίτες περιπολούν γύρω από το αεροδρόμιο, δήλωσε μια εκπρόσωπος του αεροδρομίου του Κιέβου, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Περίπου δέκα ένοπλοι, που φορούν στρατιωτικές στολές χωρίς διακριτικά, έφτασαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Κριμαίας και περιπολούσαν όλη την ημέρα έξω από αυτό.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Ουκρανίας, 2.000 Ρώσοι στρατιώτες μεταφέρθηκαν την Παρασκευή με μεταγωγικά αεροσκάφη στο αεροδρόμιο της Συμφερόπολης. "Σήμερα παρακολουθούμε μια εισβολή του ρωσικού στρατού (...). Ο εναέριος χώρος (της Κριμαίας) έχει κλείσει λόγω του μεγάλου αριθμού προσγειώσεων ρωσικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων", είπε ο εκπρόσωπος της ουκρανικής προεδρίας στην Κριμαία, Σεργκέι Κουνίτσιν, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ART.
Η νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας απεηύθυνε επίσημη διαμαρτυρία στη Μόσχα, υποστηρίζοντας ότι τα ρωσικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Κριμαίας και ότι οι ρωσικές δυνάμεις παραβίασαν τους όρους της συμφωνίας που διέπει την ενοικίαση των ναυτικών βάσεων, στον Στόλο του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.
Σύμφωνα με τον πρεσβευτή της Ουκρανίας στον ΟΗΕ, στις ρωσικές δυνάμεις που έχουν μπει στην Κριμαία περιλαμβάνονται δέκα στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη και έντεκα ελικόπτερα τύπου Mi-24.
Αν και το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών απέφυγε, λίγο νωρίτερα, να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, η εφημερίδα Ukrainska Pravda, επικαλούμενη αυτόπτες μάρτυρες, μετέδωσε ότι τουλάχιστον πέντε ρωσικά μεταγωγικά αεροσκάφη Il-76 προσγειώθηκαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της περιοχής Γκβαρντίνσκι, κοντά στη Συμφερόπολη και αμέσως μετά εθεάθη μια αυτοκινητοπομπή του ρωσικού στρατού να κατευθύνεται προς την πρωτεύουσα.
Η ουκρανική συνοριοφρουρά είχε, νωρίτερα, αναφέρει πως πάνω από 10 ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα εισήλθαν από τον ρωσικό εναέριο χώρο στον ουκρανικό και πραγματοποίησαν υπέρπτηση στην περιοχή της Κριμαίας.
Η πτήση των ελικοπτέρων καταγράφηκε πάντως από κάμερες και το ερασιτεχνικό βίντεο έχει ήδη αναρτηθεί στο YouTube.

"Εθνος"