''Υπερφορολογούνται οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι αλλά όχι οι επιχειρήσεις, η τρόικα έχει εντολές να επιβάλει νέο Μνημόνιοχωρίς να είναι αναγκαίο'' δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκης.
Οι χρόνοι της Γραμματικής φαίνεται τελικά πως ήταν η αιτία που κατηγορήθηκε ο Γ. Σταθάκης πως έχει την ίδια άποψη με τον Γ. Στουρνάρα, ότι δηλαδή οι Έλληνες δεν υπερφορολογούνται.
''Αντιθέτως, τα νομικά πρόσωπα και οι επιχειρήσεις είχαν μια μεγάλη υστέρηση που σήμερα είναι μικρότερη, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει''
Σε συνέντευξη του στον ΒΗΜΑ FM ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρωτήθηκε εαν συμφωνεί με τον Στουρνάρα.
''Δεν είπα τίποτα τέτοιο. Δεν είπα «υστερούν», αλλά «υστερούσαν». Έχει σημασία ο χρόνος και αφορούσαν επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα σε σχέση με τα φυσικά, σε σχέση με το μέσο ευρωπαϊκό όρο. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι πλήρωναν κανονικά τους φόρους τους κατ’ αναλογία του ευρωπαϊκού μέσου όρου και σήμερα υπερφορολογούνται, διότι σηκώνουν μεγάλο βάρος. Το ίδιο με τον ΦΠΑ, με τους καταναλωτές, γιατί σήμερα έχουμε τον υψηλότερο στην Ευρώπη και έτσι και οι καταναλωτές υπερφορολογούνται.''
Όμως ο Γ. Σταθάκης άφησε ορθάνοιχτο το παράθυρο για τις επιχειρήσεις λέγοντας:
''Αντιθέτως, τα νομικά πρόσωπα και οι επιχειρήσεις είχαν μια μεγάλη υστέρηση που σήμερα είναι μικρότερη, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει''.
Δεν θα αλλάξουμε κανένα φορολογικό συντελεστή
Ο ίδιος αποκάλυψε πως στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν σκοπό να αλλάξουν τους φορολογικούς συντελεστές.
''Εάν ισχύσει η σημερινή φορολογία και πατάξουμε τη φοροδιαφυγή, θα έχουμε μεγαλύτερα έσοδα. Δεν θα αλλάξουμε κανένα φορολογικό συντελεστή. Τα έσοδα θα αυξηθούν και η φοροδιαφυγή θα φέρει έσοδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα το κάνει αυτό".
δεν υπάρχει ανάγκη για νέο Μνημόνιο
Ο κύριος Σταθάκης πρόσθεσε επίσης πως δεν υπάρχει ανάγκη για νέο Μνημόνιο, και πως η τρόικα έχει πάρει εντολές για να το επιβάλει.
''Δεν μπορεί να πει κανείς αν στέκει, αυτή τη στιγμή, η ιδέα ενός νέου μνημονίου, με βάση τα οικονομικά δεδομένα, διότι προϋποθέτει μια νέα χρηματοδότηση. Παραδεκτά στοιχεία μιας νέας χρηματοδότησης είναι το χρηματοδοτικό κενό σχετικά με το χρέος της χώρας, τα περίφημα 11 δισ, τα οποία από οικονομική άποψη μπορούν να καλυφθούν με τρόπους που δεν επιβάλλουν την ανάγκη μιας νέας, έκτακτης χρηματοδότησης και είναι έτσι ένα θέμα διαχειρίσιμο, με την ΕΚΤ, τον ESM και τα εργαλεία που παρέχει. Άρα, η αναγκαιότητα δεν δικαιολογείται και επιβάλλεται από τις ανάγκες ή τις εντολές που έχει η τρόικα για να επιβάλλει να συναφθεί μνημόνιο. Εάν τίθεται μ’ αυτούς τους όρους, είναι πολιτικό το ζήτημα και όχι οικονομικό".
Newsit.gr