Το μείγμα ακραίας λιτότητας & εσωτερικής υποτίμησης ανακυκλώνει την ύφεση, εκτοξεύει την ανεργία και εντείνει τις ανισότητες
Αναδεικνύοντας για μια ακόμα φορά την ανάγκη ενίσχυσης της κοινωνικής διάστασης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, υιοθετήθηκε, με μεγάλη πλειοψηφία, σήμερα από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, Έκθεση σχετικά με το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο για το συντονισμό των οικονομικών πολιτικών: “Απασχόληση και κοινωνικές πτυχές στην Ετήσια Επισκόπηση για την Ανάπτυξη 2014”.
Στο πλαίσιο της Έκθεσης επισημαίνεται ότι ο συνεκτικός συνδυασμός μακροοικονομικών πολιτικών, διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων, δυναμικής συμμετοχής των κοινωνικών εταίρων, υγιών αγορών εργασίας, συντονισμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων,διασφάλισης αξιοπρεπών αμοιβών και συστημάτων πρόνοιας με επαρκείς πόρους είναι κεντρικής σημασίας, μεταξύ άλλων, για την απορρόφηση των κυκλικών κραδασμών στην οικονομία. Σε αυτήν την κατεύθυνση, λοιπόν, προτείνεται η θέσπιση ενός Συμφώνου για την Αύξηση των Επενδύσεων και της Παραγωγικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τη δημιουργία ενός επενδυτικού πακέτου με προϋπολογισμό που θα ανέρχεται στο 2% του ΑΕΠ της Ένωσης.
Στη βάση της προώθησης των διαθρωτικών αλλαγών με πλήρη σεβασμό και προστασία του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Κεκτημένου, ο Ευρωβουλευτής Κ. Πουπάκης συμμετείχε στην κατάρτιση του τελικού ψηφίσματος, με παρεμβάσεις - τροπολογίες που επισημαίνουν ότι:
· η οικονομική και κοινωνική πτυχή της Ένωσης είναι δύο όψεις του ίδιου «νομίσματος» και διαδραματίζουν από κοινού κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη της ΕΕ, ως βασική παραδοχή κατά την κατάρτιση των ειδικών ανά χώρα συστάσεων, και ότι
· οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις -που βρίσκονται σε εξέλιξη- στα συνταξιοδοτικά συστήματα των κρατών μελών θα πρέπει να σχεδιάζονται και να υιοθετούνται προκειμένου να διασφαλίζονται τόσο η βιωσιμότητα, όσο και η επάρκειά τους σε πλήρη συμφωνία με τις οικονομικές και κοινωνικές προτεραιότητες της στρατηγικής ΕΕ2020.
"Η δημοσιονομική εξυγίανση και η οικονομική σταθερότητα βρίσκονται σε ευθεία και αμφίδρομη σχέση με την κοινωνική ευημερία. Το μείγμα ακραίας λιτότητας και εσωτερικής υποτίμησης ανακυκλώνει την ύφεση, εκτοξεύει την ανεργία και εντείνει τις ανισότητες με αποτέλεσμα να αυτοϋπονομεύονται οι εθνικές και ευρωπαϊκές προσπάθειες. Η «συμφιλίωση» της ανταγωνιστικότητας με την παραγωγική ανάκαμψη και την κοινωνική συνοχή περνά μέσα από την κοινωνική οικονομία της αγοράς με μεταρρυθμίσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα -μετά από κοινωνικό διάλογο- που δεν πρέπει να αγνοούν τις αντοχές των ευρωπαίων πολιτών, ένα κοινωνικά δίκαιο φορολογικό σύστημα, ποιοτική και αξιοπρεπή απασχόληση με πλήρη σεβασμό στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο χωρίς εξαιρέσεις και αστερίσκους. Στην Πατρίδα μας σημειώθηκε το πολυπόθητο πρωτογενές πλεόνασμα χάρη στις δυσβάσταχτες θυσίες του ελληνικού λαού, απαιτούμε, λοιπόν, και αναμένουμε αυτά τα θετικά αποτελέσματα να μετατραπούν σε εκδήλωση αλληλεγγύης προς τη χώρα μας με γενναίες αποφάσεις διευθέτησης του χρέους, και μια διαφορετική προσέγγιση στην οικονομική διακυβέρνηση προκειμένου η ελληνική κοινωνία να παραμείνει όρθια", δήλωσε ο Έλληνας Ευρωβουλευτής.