Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Ξεκίνησαν οι επιδοτήσεις για τους σεισμόπληκτους

Αρχισε χθες η διαδικασία επιδότησης ενοικίου ή συγκατοίκησης για τους σεισμοπαθείς της Κεφαλονιάς και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέρχονται στα γραφεία της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων σε Αργοστόλι και Ληξούρι.

Δικαιούχοι της επιδότησης είναι οι πολίτες των οποίων τα κτίσματα έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινα» ή «κίτρινα» από τον δευτεροβάθμιο έλεγχο και δεν διαμένουν σε λυόμενα ή σκηνές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, μέχρι την Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου, είχαν πραγματοποιηθεί 1.579 αυτοψίες στα μη κατοικήσιμα κτίρια. Τα 469 χαρακτηρίζονται «πράσινα» (κατάλληλα για χρήση), 988 «κίτρινα» (δεν επιτρέπεται η χρήση πριν γίνει η επισκευή) και 122 «κόκκινα» (κτίρια επικίνδυνα για χρήση). Από τα «κόκκινα», τα 40 ή ποσοστό 2,5% επί του συνόλου των ελεγχθέντων θα κατεδαφιστούν. Τα υπόλοιπα θα επανελεγχθούν από τριμελή επιτροπή.

Οι δευτεροβάθμιοι έλεγχοι ξεκίνησαν πριν από μία εβδομάδα και υπολογίζεται να ολοκληρωθούν στις 21 Φεβρουαρίου. Δεν αποκλείονται ωστόσο καθυστερήσεις, καθώς αρκετοί ιδιοκτήτες έχουν φύγει από το νησί και οι μηχανικοί της ΥΑΣ δεν μπορούν να ελέγξουν τις κατοικίες τους.

Αποζημιώσεις
Από τις 21 Φεβρουαρίου αναμένεται να αρχίσει η προκαταβολή αποζημιώσεων για τις οικοσκευές στα μη κατοικήσιμα σπίτια, ενώ θα ελεγχθούν οι ζημιές και στα κατοικήσιμα.

Χθες πραγματοποιήθηκε στο νησί ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό ΥΠΟΜΕΔΙ. Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε την πλήρη επαναλειτουργία του αεροδρομίου Κεφαλονιάς και τη λειτουργία του 70% των σχολικών κτιρίων (από τα 65 επιτρέπεται η λειτουργία των 61). Λειτουργικό χαρακτηρίστηκε από τον δευτεροβάθμιο έλεγχο και το νοσοκομείο του Ληξουρίου.

Σε ό,τι αφορά στην επισκευή του οδικού δικτύου, ανακοινώθηκε πως μέχρι τις 20 Μαρτίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες, ώστε να προχωρήσει η δημοπράτηση του έργου και να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των βραχοπτώσεων.

Την ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα οι υποστυλώσεις κτιρίων, μνημείων και εκκλησιών επεσήμαναν χθες ειδικευμένοι επιστήμονες που συμμετείχαν στους ελέγχους που πραγματοποίησαν στο νησί κλιμάκια του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Μανίνα Νικολοπούλου

Ethnos.gr