Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Στο έλεος των σκουπιδιών ο θερμαϊκό κόλπος

Απροστάτευτος μένει για ακόμη μία φορά ο Θερμαϊκός κόλπος, καθώς το τελευταίο διάστημα βρίσκονται εκτός λειτουργίας και τα δύο ειδικά αντιρρυπαντικά σκάφη που φρόντιζαν για τον επιφανειακό καθαρισμό των νερών με ευθύνη του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης και του δήμου Θεσσαλονίκης.

Της Βαρβάρας Ζούκα
Όπως όλα δείχνουν, η φορτηγίδα “Ποσειδών” του δήμου Θεσσαλονίκης, που και κατά το παρελθόν παρουσίασε σωρεία βλαβών, δεν θα μπορέσει στο εξής να χρησιμοποιηθεί στη μάχη για τον καθαρισμό των νερών του Θερμαϊκού, αφού τους τελευταίους μήνες παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα, που κρίνεται ότι είναι ανέφικτο να επιδιορθωθούν.
Το βάρος πλέον φαίνεται ότι θα πέσει εξ ολοκλήρου στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, το οποίο αυτήν την περίοδο βρίσκεται στο τελικό στάδιο πριν από την υπογραφή νέας συμφωνίας για τον καθαρισμό όλου του Θερμαϊκού κόλπου από ιδιωτικό αντιρρυπαντικό σκάφος, το οποίο θα λειτουργεί με χορηγίες.
Ανάλογη συμφωνία είχε υπογραφεί και πέρυσι, αλλά η ισχύς της έληξε στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, με αποτέλεσμα στο διάστημα που ακολούθησε ο Θερμαϊκός κόλπος να έχει μείνει στο έλεος των σκουπιδιών. Σε ορισμένες έκτακτες περιπτώσεις ωστόσο σύμφωνα με τους ιθύνοντες του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης το αντιρρυπαντικό σκάφος βγήκε στα νερά του Θερμαϊκού με έξοδα του ίδιου του ιδιώτη.

ΣΕ ΑΡΓΙΑ Ο “ΠΟΣΕΙΔΩΝ”
Ανενεργό στο ντοκ 11 του λιμανιού της Θεσσαλονίκης παραμένει τον τελευταίο καιρό το αντιρρυπαντικό σκάφος “Ποσειδών”, το οποίο ανήκει στην ιδιοκτησία του δήμου Θεσσαλονίκης. Το θέμα του “Ποσειδώνα” αναμένεται να απασχολήσει τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης στην επόμενη τακτική συνεδρίασή τους, που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα, με τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες να εισηγούνται ότι το σκάφος πρέπει να τεθεί σε κατάσταση αργίας.
Η φορτηγίδα περισυλλογής επιπλεόντων απορριμμάτων του δήμου Θεσσαλονίκης σύμφωνα με την εισήγηση των αρμόδιων υπηρεσιών προς το δημοτικό συμβούλιο έχει υποστεί διαβρώσεις στο εσωτερικό του κύτους, οι οποίες έχουν εξαπλωθεί και θεωρείται ότι δεν είναι επισκευάσιμες. Εξάλλου το κεντρικό λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης δεν έχει επιτρέψει την ενεργοποίηση του ναυτολογίου του σκάφους, που έληξε το περασμένο καλοκαίρι.
“Ο δήμος Θεσσαλονίκης επανειλημμένα έχει καλύψει δαπάνες τόσο για επισκευές στο σκάφος ‘Ποσειδών’ όσο και για την αναβάθμιση του εξοπλισμού του. Σε αυτή τη φάση όμως έπειτα και από σχετική αυτοψία που έγινε από νηογνώμονες προέκυψε ότι, ακόμη κι αν διατεθούν πρόσθετα κονδύλια για νέες επιδιορθώσεις, δεν θα εξασφαλιστεί η ασφαλής και σε βάθος χρόνου λειτουργία του αντιρρυπαντικού σκάφους”, επισήμανε ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Όπως ανέφερε ο ίδιος, ο δήμος Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, ώστε να λειτουργήσει ένα κοινό πρόγραμμα για τον καθαρισμό των νερών του Θερμαϊκού. “Είναι αναγκαίο να υπάρχει ένα σκάφος καθημερινά αλλά και τα Σαββατοκύριακα”, σημείωσε ο κ. Ζέρβας.
Οι δύο ναυτικοί του “Ποσειδώνα”, που απασχολούνται στο δήμο Θεσσαλονίκης με συμβάσεις αορίστου χρόνου, έχουν ήδη υποβάλει αίτηση μετάταξης στη διεύθυνση διαχείρισης ανθρώπινων πόρων.