Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Βαρβαρότητα χωρίς τέλος

Εν ψυχρώ δολοφονίες από ελεύθερους σκοπευτές • Κεραυνοί Ομπάμα κατά Πούτιν και πιέσεις από ΕΕ σε Γιανουκόβιτς • «Πλατεία των νεκρών» η Πλατεία Ανεξαρτησίας
Ο ουκρανικός εμφύλιος πόλεμος πλέον δεν χωράει σε εισαγωγικά. Αντιθέτως, γεννά σκηνές φρίκης και πρωτοφανούς βαρβαρότητας που μοιάζουν βγαλμένες από τις ισοπεδωμένες από τους βομβαρδισμούς πόλεις του... Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η κατάσταση χθες στον κέντρο του Κιέβου παρέμενε πέρα από κάθε έλεγχο, ενώ την ίδια ώρα, εκτός κρατικού ελέγχου είχε τεθεί και μεγάλο μέρος του δυτικού (και περισσότερου φιλοευρωπαϊκού ή αντιρωσικού) τμήματος της χώρας κοντά στα σύνορα με την (επίσης αντιρωσική) Πολωνία.

Οι συγκρούσεις μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και αστυνομίας μαίνονταν. Κτίρια είχαν παραδοθεί στις φλόγες, ελεύθεροι σκοπευτές σημάδευαν στο ψαχνό.

Διαδηλωτές έπεφταν νεκροί στη μέση του δρόμου και τα λόμπι των ξενοδοχείων γύρω από την πλατεία της Ανεξαρτησίας είχαν μετατραπεί σε... νεκροτομεία για τα δεκάδες πτώματα.

Οσο για τον αριθμό των νεκρών μόνο της χθεσινής ημέρας, το πρακτορείο Reuters τούς υπολόγιζε σε τουλάχιστον 39, το γαλλικό AFP σε πάνω από 60, και το αμερικανικό δίκτυο CNN σε περισσότερους από 100.


Σε κάθε περίπτωση, όποιο και να ισχύει από τα παραπάνω, η χθεσινή ημέρα ήταν με διαφορά η πιο αιματηρή στη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Ισως να πρόκειται μάλιστα και για μία από τις πιο αιματηρές που έχει ζήσει η ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης από την κρίση στη Γιουγκοσλαβία και μετά.

Κι όλα αυτά, παρά το γεγονός πως μόλις μερικές ώρες νωρίτερα, αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο φιλορώσος πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης είχαν παρουσιαστεί να ανεμίζουν λευκές σημαίες. Ωστόσο, η ανακωχή έμελλε να αποδειχθεί βραχύβια.

Ο νέος κύκλος βίας ξεκίνησε γύρω στις 9 το πρωί από την πλατεία της Ανεξαρτησίας, όταν πάνοπλοι διαδηλωτές προσκείμενοι στην ακροδεξιά οργάνωση «Δεξιός Τομέας» επιτέθηκαν σε αστυνομικούς που εκείνη την ώρα αποσύρονταν από τα χαρακώματα. Οι αστυνομικοί απάντησαν ανοίγοντας πυρ και ακολούθησε... χάος. Στις φωτογραφίες και τα βίντεο από το Κίεβο ελεύθεροι σκοπευτές της αστυνομίας παρουσιάζονται να πυροβολούν εναντίον διαδηλωτών που αναζητούν καταφύγιο πίσω από αυτοσχέδιες ασπίδες και δέντρα.

Ο Αρσένι Γιάτσενιουκ, ηγέτης του αντιπολιτευόμενου φιλοευρωπαϊκού κόμματος «Μητέρα Πατρίδα» της Τιμοσένκο, καταγγέλλει πως σκοπευτές πυροβολούσαν εναντίον των συγκεντρωμένων από την ταράτσα του ξενοδοχείου «Ukraina» στην πλατεία Ανεξαρτησίας. Η αστυνομία, από την πλευρά της, επικαλείται λόγους «αυτοάμυνας», υποστηρίζοντας πως μεταξύ των διαδηλωτών δρουν και ομάδες ενόπλων, οι οποίες μάλιστα σκότωσαν χθες έναν άνδρα των δυνάμεων ασφαλείας και τραυμάτισαν τουλάχιστον άλλους 28.

Σύμφωνα άλλωστε με τις κρατικές ανακοινώσεις των τελευταίων ημερών, ακτιβιστές της αντιπολίτευσης φέρονται να έχουν κλέψει μεγάλες ποσότητες οπλισμού και πυρομαχικών από αστυνομικά τμήματα και να έχουν θέσει υπό ομηρεία δεκάδες αστυνομικούς και τοπικούς αξιωματούχους.

Μέσα στο παραπάνω κυριολεκτικά εμφυλιοπολεμικό κλίμα, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως οι αστυνομικοί πλέον θα φέρουν πυροβόλα όπλα «τα οποία θα χρησιμοποιούν σύμφωνα με τον νόμο».

Ο στρατός
Την ίδια ώρα, τρένα γεμάτα εκατοντάδες στρατιώτες λέγεται πως κατευθύνονταν προς το Κίεβο, πράγμα που ενισχύει τους φόβους για πιθανή εμπλοκή του στρατού στην κρίση. Δεν είναι τυχαία άλλωστε και η δήλωση-προειδοποίηση του Ομπάμα πως ο ουκρανικός στρατός θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να μείνει αμέτοχος.

Και ενώ όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στο Κίεβο, την ίδια ώρα η αντικυβερνητική ανταρσία εξαπλωνόταν στα δυτικά της Ουκρανίας (Λβιβ, Λουτσκ, Ιβάνο-Φρανκίβσκ κ.ά.), με τους διαδηλωτές να παίρνουν τον έλεγχο ολόκληρων πόλεων και να διακηρύττουν «την ελευθερία τους από την εξουσία του Γιανουκόβιτς».

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, ακόμη κι αν υπάρξει ένας πολιτικός συμβιβασμός σε επίπεδο ηγεσιών, αυτός μάλλον θα αργήσει να επαναφέρει τον λαό στην τάξη.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ

Ethnos.gr