Αντιοξειδωτικά σαλάμια αέρος, παραδοσιακά χειροποίητα προϊόντα με πιπεριές Φλωρίνης, αυτόματοι πωλητές γάλακτος, γεωργοκτηνοτροφικές βιολογικές μονάδες, ιστοσελίδες παροχής βοήθειας για αγροτικές καλλιέργειες, είναι κάποια από τα καινοτόμα προϊόντα ή τις καινοτόμες εφαρμογές από νέους επιχειρηματίες, μέχρι 35 ετών, οι οποίοι εν μέσω κρίσης δημιούργησαν ευκαιρίες στον αγροτικό τομέα.
Του Φώτη Κουτσαμπάρη
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως αναφέρουν στελέχη του, ενθαρρύνει την είσοδο νέων ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα, ενισχύει τους νέους αγρότες μέσω προγραμμάτων και χρηματοδοτικών «εργαλείων» και υποστηρίζει την καινοτομία, την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα στον αγροδιατροφικό τομέα. Άποψη του υπουργού Αθανάσιου Τσαυτάρη, η οποία έχει εκφραστεί πρόσφατα, είναι ότι «όσο πιο νέα και φρέσκα μυαλά εισέρχονται στον πρωτογενή τομέα στη χώρα μας, τόσο μεγαλύτερο είναι το κέρδος για τον τόπο. Κάποιοι νέοι άνθρωποι μέσα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία τόλμησαν και τα κατάφεραν στον αγροτικό τομέα, κι αυτοί πρέπει να είναι το πρότυπό μας».
Επιτυχημένοι παραγωγοί και επιχειρηματίες που διακρίθηκαν, στους κλάδους τόσο της παραγωγής όσο και της μεταποίησης, αλλά και των συμβουλευτικών υπηρεσιών μέσω του διαδικτύου, παρουσιάζονται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ως πρότυπα. Μεταξύ τους, νέοι άνθρωποι κάτω των 35 ετών, που βάζουν τη σφραγίδα τους στην καινοτομία, όπως οι παρακάτω:
Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΝΕΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ
Είναι μόλις 26 ετών και έχει ανακηρυχθεί τον περασμένο Δεκέμβριο ο Καλύτερος Νέος Αγρότης από την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών και το Κέντρο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας.
Ο Χρήστος Παναγιωτίδης, περί ου ο λόγος, από τη Θεσσαλονίκη, επελέγη διότι η φάρμα του διαθέτει εξαιρετικά χαρακτηριστικά πολυλειτουργικότητας, βιωσιμότητας, «πράσινων» πρακτικών και κοινωνικής προσφοράς. Στα 800 στρέμματα του οικογενειακού αγροκτήματος στον οικισμό Πλατεία Θεσσαλονίκης, έχει δημιουργήσει μια καθετοποιημένη γεωργική και κτηνοτροφική βιολογική μονάδα (παραγωγή, συσκευασία, εμπορία). Όπως ανέφερε ο κ. Παναγιωτίδης στη «ΜτΚ», τα ζώα του αγροκτήματος προέρχονται από αυτόχθονες φυλές και εκτρέφονται με βιολογικές ζωοτροφές που καλλιεργούνται στο χωράφι του (μηδική, καλαμπόκι, σιτηρά κ.ά.). Τα γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγει διατίθενται απευθείας στην ελληνική αγορά, χωρίς μεσάζοντες, ενώ έχουν βραβευτεί και με το Αργυρό Βραβείο Γεύσης στο 3ο Φεστιβάλ Ελληνικού Γάλακτος και Τυριού.
Ο Χρήστος Παναγιωτίδης ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τη γεωργία από την ηλικία των 15 ετών, όταν με την προτροπή και στήριξη της οικογένειάς του φοίτησε στο Γαλακτοκομικό Τεχνικό Λύκειο και στη συνέχεια στο τμήμα Τεχνολογίας και Ελέγχου Τροφίμων του ΤΕΛ Θεσσαλονίκης. Σήμερα έχει καταφέρει να αναπτύξει την επιχείρησή του και να παράγει άριστης ποιότητας γαλακτοκομικά προϊόντα, παρά την ελλιπή κρατική υποστήριξη και το άγονο αγροτικό επιχειρηματικό περιβάλλον.
ΔΙΑ ΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΕΡΟΣ. ΕΝΑ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟ ΑΛΛΑΝΤΙΚΟ
Τρεις φοιτητές του ΤΕΙ Θεσσαλίας παρασκεύασαν ένα καινοτόμο αλλαντικό αέρος ταχείας ωρίμανσης, «καθαρής ετικέτας» και πλούσιο σε φυσικό εκχύλισμα πολυφαινολών ελιάς. Το αλλαντικό αυτό εδώ και τρεις εβδομάδες έχει βγει στην αγορά από αλλαντοποιία της Καρδίτσας. Το προϊόν των Ε. Τσιμτσιράκη, Μ. Κανδυλάκη και Σ. Τουτσικιάν πήρε το 3ο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό ecotrophelia (φωτ.). Οι φοιτητές βρήκαν κάτι που η διεθνής επιστημονική κοινότητα ψάχνει για τουλάχιστον τρεις δεκαετίες: ακίνδυνα και ωφέλιμα συντηρητικά.
«Είναι ένα σαλάμι αέρος, ζυμούμενο αλλαντικό, το οποίο όμως δεν έχει τα διάφορα άλατα που βάζουν ως συντηρητικά, για αντιμικροβιακή δράση και για να αποκτήσουν κόκκινο χρώμα. Τα νιτρώδη αυτά είναι βλαβερά για την υγεία, είναι καρκινογόνες ουσίες. Αντί λοιπόν για αυτές τις ουσίες, βρήκαμε και χρησιμοποιούμε τις πολυφαινόλες από την ελιά», εξηγεί στη «ΜτΚ» ο δρ Ιωάννης Γιαβάσης, καθηγητής στο ΤΕΙ Θεσσαλίας, υπεύθυνος για την εργασία των φοιτητών. Σύμφωνα με τον κ. Γιαβάση, οι πολυφαινόλες περιλαμβάνονται στα απόβλητα και όταν χύνονται στα εδάφη είναι τοξικά και προκαλούν μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα, η διάθεσή τους δε είναι ένα πρόβλημα για τις μεσογειακές χώρες. Τα ελαιοτριβεία αναζητούν τρόπους διάθεσης των αποβλήτων, που μπορεί να γίνουν επικίνδυνα αν δεν τα μεταχειριστούμε σωστά. Οι πολυφαινόλες είναι το υδάτινο μέρος του καρπού της ελιάς και απομένει μαζί με ένα στερεό μέρος, αφού πάρουμε το λάδι. «Είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες και βρήκαμε τρόπο να διαχωρίσουμε τις πολυφαινόλες, να τις κάνουμε σκόνη και να τις βάλουμε στο σαλάμι αέρος, όπου λειτούργησαν ως συντηρητικό, αντιμικροβιακό και αντιοξειδωτικό και επιπλέον έδωσαν πολύ ωραία αρώματα. Οι πολυφαινόλες κάνουν καλό στην υγεία μας με την αντιοξειδωτική τους δράση, που είναι διπλάσια από αυτή του ελαιόλαδου», υπογραμμίζει ο κ. Γιαβάσης.
Οι φοιτητές του ΤΕΙ Θεσσαλίας, σύμφωνα με τον καθηγητή, έκαναν τρεις καινοτομίες μαζί: 1. Αφαίρεσαν τις βλαβερές ουσίες από το αλλαντικό, όχι μόνο τα νιτρώδη αλλά και Έψιλον συστατικά, 2. Κάνουν καλό στο περιβάλλον διότι αξιοποιούν τις πολυφαινόλες που δεν απορρίπτονται και 3. Κάνουν καλό στην υγεία και κυρίως στην καρδιά. «Δημιουργήσαμε ένα αλλαντικό που αναστρέφει την εντύπωση ότι τα αλλαντικά είναι ανθυγιεινά. Παρατηρήσαμε ότι στην Ελλάδα η κατανάλωση αλλαντικών είναι μικρή εξαιτίας αυτής της εντύπωσης», σύμφωνα με τον κ. Γιαβάση.
Η μελετητική ομάδα, μετά από 4 χρόνια ερευνών, συνεργάστηκε με την αλλαντοποιία Τσιανάβας στην Καρδίτσα, η οποία ξεκίνησε εδώ και τρεις εβδομάδες να βγάζει την πρώτη παραγωγή, και η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη, σε βαθμό που υπάρχει ανάγκη επέκτασης των εγκαταστάσεων για να ανταποκριθεί στις παραγγελίες.
«Η διεθνής κοινότητα προσπαθεί εδώ και τρεις δεκαετίες να βρει αβλαβή συντηρητικά, από τότε που είδαμε ότι βλάπτουν τα νιτρώδη. Βρήκαμε λύση που δίνει στην Ελλάδα πλεονέκτημα, γιατί είμαστε η μοναδική χώρα που παράγει πολυφαινόλες, σε ένα εργοστάσιο στη Λάρισα, βάσει άλλης έρευνας φοιτητών. Το συντηρητικό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα τρόφιμα».
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ
Η οικογένεια Ναουμίδη, με στόχο την ανάδειξη και την προώθηση της γνήσιας πιπεριάς Φλωρίνης, παράγει με χειροποίητο τρόπο τα καινοτόμα προϊόντα που έχουν αποκλειστικά ως πρώτη ύλη τις ντόπιες ποικιλίες της πιπεριάς Φλωρίνης.
Στον Άγιο Παντελεήμονα του νομού Φλωρίνης, σε υψόμετρο εξακοσίων περίπου μέτρων, καλλιεργούν τη φημισμένη κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης σε ένα ιδιαίτερο ξηρό μικροκλίμα. Τη μεταποιούν και την συσκευάζουν στην πετρόκτιστη μονάδα τους, ένα ζωντανό παράδειγμα αρμονικού συνδυασμού παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και σύγχρονων εγκαταστάσεων. Μάλιστα, για να εξασφαλίσουν την ποιότητα και τη γνησιότητα της συγκεκριμένης ποικιλίας, διατηρούν δικό τους σπορείο. Οι σπόροι προέρχονται από αποξηραμένες πιπεριές της προηγούμενης σοδειάς.
«Η ιδέα για τη δημιουργία της μονάδας ήρθε προ κρίσης, το 2008. Η οικογένειά μου έχει εστιατόριο από το 1972 και φτιάχναμε αυτά τα προϊόντα. Είχαμε αγρόκτημα 50 στρέμματα. Και πήρα την πρωτοβουλία σε νεαρή ηλικία να ξεκινήσουμε την επιχείρηση αυτή», αναφέρει στη «ΜτΚ» ο Πέτρος Ναουμίδης, πρωτεργάτης της καινοτόμας επιχείρησης, που συνεργάζεται με τα τρία αδέλφια του. «Είμαστε πολύ σκληροί με το ζήτημα της ποιότητας. Έχουμε τον σπόρο και καλλιεργούμε εδώ στην περιοχή γιατί μας φέρνει το καλύτερο τεχνικό και ποιοτικό αποτέλεσμα. Όλα τα προϊόντα μας είναι χειροποίητα. Να διευκρινίσω ότι δεν κάνουμε βιομηχανική αλλά παραδοσιακή μεταποίηση και παραδοσιακή καλλιέργεια, δηλαδή αυτά τα δύο πράγματα που έκαναν παλιά οι παραγωγοί. Ξεθάβουμε τις παλιές συνταγές που είχαμε εδώ, στην ουσία ξεθάβουμε τη γαστρονομική μας παράδοση, με τις πιπεριές και τους τρόπους καλλιέργειας. Έτσι καταφέρνουμε να εξάγουμε, διότι στο εξωτερικό ζητούν κάτι διαφορετικό και όχι αντιγραφές», σύμφωνα με τον κ. Ναουμίδη. Η επιχείρηση δεν έχει μεγάλη παραγωγή και τα βαζάκια που συσκευάζει τα προωθεί σε κιβώτια στην Ελλάδα αλλά επίσης τα εξάγει στη Γαλλία και στην Ιταλία.
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ «ΘΕΣγάλα-ΠΙΕς»
Ένας νέος γιατρός άλλαξε το συνεταιριστικό μοντέλο στην Ελλάδα και τη νοοτροπία του παραγωγού που περίμενε να ζήσει από τις επιδοτήσεις. Ένας συνεταιρισμός μπορεί να είναι υγιής και να λειτουργήσει με επιχειρηματικούς όρους. Με αφετηρία τη Θεσσαλία και την Πιερία και έδρα τη Λάρισα, ιδρύθηκε στα τέλη του 2010 ο συνεταιρισμός «ΘΕΣγάλα-ΠΙΕς» με την έμπνευση του γιατρού Θανάση Βακάλη και χάρη στο όραμα και τις συνεχείς προσπάθειες μιας ομάδας αγελαδοτρόφων γαλακτοπαραγωγών. Σύντομα, και μέσα από τη σκληρή δουλειά και το μεράκι των μελών του, εξελίχθηκε στον πρώτο πρότυπο παραγωγικό συνεταιρισμό αγελαδινού γάλακτος που ιδρύθηκε στη χώρα μας.
Με κεντρικό σύνθημα «Συνεταιριζόμαστε διαφορετικά», ο «ΘΕΣγάλα-ΠΙΕς» προσπαθεί να προασπίσει τα συμφέροντα των μελών του, συνδυάζοντας την παροχή υψηλής ποιότητας γάλακτος στους καταναλωτές σε δίκαιες τιμές, αντάξιες της υπεραξίας του τελικού προϊόντος. Ο συνεταιρισμός εγκατέστησε για πρώτη φορά πανελλαδικά στις γειτονιές της Λάρισας μηχανές αυτόματης πώλησης γάλακτος νέας τεχνολογίας. Καθημερινά φρέσκο, παστεριωμένο, ποιοτικό και ασφαλές γάλα φτάνει άμεσα στις δεξαμενές των αυτόματων πωλητών. Ο καταναλωτής επιλέγει την ποσότητα που επιθυμεί, 1 και 1/2 λίτρο, καθώς και τη συσκευασία που επιθυμεί, γυάλινο επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι και πλαστικό μιας χρήσης μπουκάλι.
«Οι αυτόματοι πωλητές εγκαταστάθηκαν από τις 3 Οκτωβρίου. Ξεκινήσαμε με τέσσερις, που έγιναν έξι, μετά οκτώ και τώρα δέκα. Οι οκτώ είναι μέσα στην πόλη της Λάρισας, ο ένας στην 110 Πτέρυγα Μάχης στο αεροδρόμιο και αυτές τις μέρες ανοίγει ο δέκατος μέσα στη Στρατιά», περιγράφει στη «ΜτΚ» ο Ανδρέας Χαρδαλούπας, εκπρόσωπος του συνεταιρισμού, που έχει 102 μέλη, αγελαδοτρόφους, που αντιπροσωπεύουν 58 μονάδες. Η ημερήσια παραγωγή προσεγγίζει στους 130 τόνους, εκ των οποίων οι 120 πωλούνται σε δύο μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες και οι 7 με 7,5 τόνοι διατίθενται από τους αυτόματους πωλητές. «Στόχος μας είναι, στο εμπορικό κομμάτι, να επεκτείνουμε το δίκτυο αυτόματων πωλητών σε όλη τη Λάρισα. Σκοπεύουμε επίσης να ανοίξουμε κατάστημα κτηνιατρικών φαρμάκων για να προμηθεύονται τα μέλη μας, καθώς και να ανοίξουμε μια πύλη στην ιστοσελίδα μας για να κάνουμε ον-λάιν προκηρύξεις, για παράδειγμα για να πάρουμε καλαμπόκι. Έτσι, και διαφάνεια θα υπάρχει στις προμήθειες και ωφέλιμος ανταγωνισμός. Εγκαταστήσαμε πιλοτικά σύστημα διασύνδεσης ηλεκτρονικών υπολογιστών κτηνοτροφικών μονάδων στον κεντρικό υπολογιστή του συνεταιρισμού», όπως λέει ο κ. Χαρδαλούπας.
Σύμφωνα με τη φιλοσοφία του συνεταιρισμού, βιώσιμη ελληνική αγελαδοτροφία σημαίνει: Διασφάλιση της ποιότητας του γάλακτος, άρα υπεραξία στο τελικό προϊόν. Μείωση του κόστους παραγωγής. Αύξηση της παραγωγικότητας του ζωικού κεφαλαίου. Βελτίωση του διαχειριστικού επιπέδου των μονάδων. Ανάπτυξη συνεργειών σε όλο το φάσμα του πρωτογενούς τομέα.
www.xorafaki.gr - ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Η νέα διαδικτυακή υπηρεσία, με πρωτεργάτρια τη Γιούλη Δοξανάκη, δημιουργήθηκε με σκοπό να καθοδηγήσει και να δώσει συμφέρουσες και πρακτικές λύσεις σε αυτούς που εξετάζουν εν μέσω κρίσης να επενδύσουν στην αγροτική παραγωγή.
Η διαδικασία για τους ενδιαφερόμενους είναι απλή, εύκολη και γρήγορη. Ο ενδιαφερόμενος, αφού επιλέξει ποια υπηρεσία του ταιριάζει, λαμβάνει στο e-mail του μια σειρά ερωτήσεων, δομημένων με τέτοιο τρόπο ώστε να χαρτογραφήσει ακριβώς τις ανάγκες και τις προσδοκίες του. Στη συνέχεια στέλνει δείγμα εδάφους από το χωραφάκι του, για να εξετάσουν οι συνεργάτες του σάιτ με ακρίβεια τις ιδιαίτερες ανάγκες της γης. Από τη στιγμή που στέλνονται οι πληροφορίες, μια μεγάλη ομάδα γεωπόνων, οικονομολόγων και επιστημόνων τροφίμων ενεργοποιείται. Αναλύει τα δεδομένα και χτίζει την καλύτερη δυνατή και πιο κερδοφόρα λύση. «Το xorafaki είναι το παιδί της Lotus Business Consulting, συμβουλευτικής εταιρείας που ασχολείται από το 2000 αποκλειστικά με τον αγροδιατροφικό τομέα. Ανέλαβα επίσημα την εταιρεία από το 2010 και τότε δημιουργήθηκε το xorafaki. Έχουμε γεωτεχνικούς (γεωπόνους, τεχνολόγους τροφίμων), κορυφαίους οικονομολόγους, ειδικούς συμβούλους εκπαίδευσης και marketing και προσφέρουμε ολοκληρωμένες, αποτελεσματικές, οικονομικά συμφέρουσες και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες. Οι λύσεις που προσφέρουμε είναι 100% προσαρμοσμένες στις ανάγκες του ενδιαφερόμενου, δομημένες με επιστημονικά εμπεριστατωμένο know-how, δοσμένες πάντα με απλό και πρακτικό τρόπο, για τα πρώτα του βήματα», περιγράφει στη «ΜτΚ» η Γιούλη Δοξανάκη. «Είναι μια υπηρεσία των νέων τεχνολογιών, προσβάσιμη και οικονομική για όσους θέλουν να δημιουργήσουν το δικό τους χωραφάκι. Όλες οι υπηρεσίες είναι ηλεκτρονικές», τονίζει η κ. Δοξανάκη, σημειώνοντας ότι «όλο και περισσότεροι άνθρωποι απευθύνονται στην ιστοσελίδα και υπάρχει καθημερινή επαφή μαζί τους».