Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

«Γιατί πιθανώς δεν έριξε στα σκυλιά το θείο του ο Κιμ Γιονγκ Ουν»

Το γύρο του κόσμου έχει κάνει η είδηση που ήρθε στο φως της δημοσιότητας και φέρει τον Κιμ Γιονγκ Ουν να έχει εκτελέσει το θείο του, Γιανγκ Σονγκ Ταέκ, πετώντας τον γυμνό να τον κατασπαράξουν 120 πεινασμένα σκυλιά. Ωστόσο, η αμερικανική εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ, αναλύοντας την είδηση, αναφέρει πέντε λόγους αμφιβολιών για το κατά πόσο ευσταθεί...
«Εάν έχει περάσει όλη σας την (χθεσινή) ημέρα στο διαδίκτυο, σίγουρα έχετε διαβάσει την ιστορία που αναφέρει ότι ο βορειοκορεάτης ηγέτης, Κιμ Γιονγκ Ουν εκτέλεσε τον θείο του τον προηγούμενο μήνα πετώντας τον βορά σε 120 πεινασμένα σκυλιά. Η ιστορία ήρθε στο φως από μία μικρή εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ στις 12 Δεκεμβρίου, αναπαράχθηκε από μία εφημερίδα της Σιγκαπούρης στις 24 του ίδιου μήνα και μέχρι την περασμένη Τρίτη είχε «παρελάσει» από τα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι πιθανώς δεν είναι αληθινή», σημειώνει ο αρθρογράφος.

«Προκάλεσε πράγματι μεγάλη έκπληξη τον προηγούμενο μήνα, όταν οι νοτιοκορεταικές μυστικές υπηρεσίες αποκάλυψαν ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν εκτέλεσε τον θείο του, Γιανγκ Σονγκ Ταέκ, πληροφορία την οποία επιβεβαίωσε λίγες ημέρες μετά το καθεστώς της Βόρειας Κορέας με μεγάλες αναφορές στα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Ο άκρως δημόσιος χαρακτήρας της εκτέλεσης, που ολοκληρώθηκε με την επίσημη ανακοίνωση της Πιονγκγιάνγκ, ήταν εξολοκλήρου αναπάντεχη και συγκλονιστική», συνεχίζει.

«Ιστορίες που ακούγονται παρανοϊκές συμβαίνουν συχνά στη Βόρεια Κορέα, όπου η κυβέρνηση έχει κερδίσει τη φήμη να εκδίδει πολιτικές ποινές μεσαιωνικού τύπου. Αλλά υπάρχουν πέντε λόγοι που η ιστορία με το θείο του Κιμ δεν μοιάζει ιδιαιτέρως εύλογη. Το γεγονός ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης αποδέχθηκαν ευρέως μία ιστορία που θα απέρριπταν μετά βδελυγμίας αν προερχόταν από μία άλλη χώρα μας δίνει να καταλάβουμε αρκετά από το πώς η Β.Κορέα καλύπτεται και πώς δημιουργεί παρεξηγήσεις», τονίζει ο αρθρογράφος.

Οι πέντε λόγοι
Πρώτον και κύριον, η πηγή. Η ιστορία ήρθε στο φως της δημοσιότητας από μία εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ, ονόματι Wen Wei Po, η οποία κάνει ισχυρισμούς χωρίς να δίνει πηγή. Πέρα από ελάχιστες εξαιρέσεις, τα μέσα ενημέρωσης του Χονγκ Κονγκ έχουν τη φήμη ιστοριών ταμπλόιντ που δεν είναι πάντα αληθείς. Αλλά, ακόμη και με τα στάνταρ του Χονγκ Κονγκ, η Wen Wei Po θεωρείται μη ασυνήθιστα αναξιόπιστη. Μία πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι από τις 21 εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ, η Wen Wei Po κατατάχθηκε στη 19η θέση αξιοπιστίας (σύμφωνα με το Asia-watcher Taylor Washburn).

Δεύτερον, λαμβάνεται υπόψη ότι τα υπόλοιπα κινεζικά μέσα ενημέρωσης δεν είχαν καν αναφέρει την ιστορία από τότε που ήρθε στη δημοσιότητα. Ορισμένοι παρατηρητές αντιμετωπίζουν την είδηση ως αξιόπιστη καθώς η Wen Wei Po βρίσκεται στη γραμμή της κινεζικής κυβέρνησης στο Πεκίνο: αν κάποιος θέλει να γνωρίζει τι πραγματικά συμβαίνει στη Β. Κορέα είναι πιθανώς η κινεζική κυβέρνηση. Αλλά η Wen Wei Po δεν είναι τόσο κοντά στα κέντρα εξουσίας της Κίνας, όπως τα επίσημα δίκτυα Xinhua και το People's Daily. Το σύνολο των κινεζικών ΜΜΕ έχουν μεταδώσει την ιστορία όπως και όλοι οι άλλοι: ότι ο Γιανγκ εκτελέστηκε με πολυβόλο ή αντιαεροπορικά όπλα. Η Κίνα δεν έχει διστάσει να εκφράσει τη δυσαρέσκειά της προσφάτως για τη Βόρεια Κορέα, αλλά το γεγονός ότι η μικρή Wen Wei Po είναι μόνη της σ΄αυτήν την ιστορία, θα πρέπει να προβληματίσει.

Τρίτον, τα μέσα ενημέρωσης της Νότιας Κορέας δεν άγγιξαν την ιστορία. «Αυτή η ιστορία δεν έχει καλυφθεί από κορεατικά μέσα ενημέρωσης, ένας λόγος που την καθιστά ύποπτη», λέει ο Τσαντ Ο' Κάρολο, συντάκτης στη NKNews.org. «Ο άλλος λόγος που την κάνει ύποπτη είναι επειδή οι φήμες έχουν βγει στην επιφάνεια εδώ και καιρό, αλλά κανείς δεν έδωσε την παραμικρή σημασία», προσθέτει.

Τα νοτιοκορεατικά μέσα ενημέρωσης είναι συνδεδεμένα με τις κοινότητες των αποστατών της Β. Κορέας, σε πηγές εντός της χώρας και κυρίως με την Νοτιοκορεατική Υπηρεσία Πληροφοριών. Κάποιες από αυτές τις εφημερίδες μπορούν να φτιάξουν ιστορίες ή φήμες για να δημιουργήσουν ένα αρνητικό προφίλ στη Βόρεια Κορέα. Και, κατά τον Ο' Κάρολ, δεν έχουν ενδοιασμό στο να φτιάχνουν τέτοιες ιστορίες μόνο μίας πηγής. Ωστόσο, πολλές εφημερίδες της Νότιας Κορέας, μεγάλες και μικρές, φαίνεται να αντιμετωπίζουν αυτήν την ιστορία ως τόσο απίθανη που δεν αξίζει αναφοράς. Και πιθανώς κάτι ξέρουν.

Τέταρτον, η πάροδος του χρόνου: η ιστορία έχει ακουστεί εδώ και σχεδόν ένα μήνα και δεν έχει επιβεβαιωθεί. Αυτό από μόνο του δεν αποτελεί έκπληξη, αλλά το γεγονός ότι πολλοί δημοσιογραφικοί κύκλοι της Ασίας δεν έχουν ακόμη αναγνωρίσει το ρεπορτάζ είναι άξιο λόγου. Μπορεί να πει κανείς ότι τα ασιατικά ΜΜΕ την αντιμετώπισαν, όπως είχε γίνει αντιστοίχως στις ΗΠΑ με τις πληροφορίες του National Enquirer ότι η Χίλαρι Κλίντον εμπλέκεται σε σεξουαλικό σκάνδαλο, δηλαδή αγνοώντας τη.

Πέμπτον, η κυρίαρχη ιστορία για το τι συνέβη είναι πολύ πιο πιθανή. Δεν είναι σαν να λειτουργούμε στο σκοτάδι για την εκτέλεση του Γιανγκ. Πολύ πιο αξιόπιστες εφημερίδες με πολύ πιο αξιόπιστες πηγές έχουν αναφέρει ότι ο θείος του Κιμ Γιονγκ Ουν εκτελέστηκε σε απόσπασμα. Τυπικά, αναφέρθηκε ότι εκτελέστηκε από αντιαεροπορικά όπλα. Αυτό ευσταθεί περισσότερο γνωρίζοντας το στρατιωτικό καθεστώς της Βόρειας Κορέας. «Δικάστηκε σε στρατιωτικό δικαστήριο, συνεπώς φαίνεται λογικό να έχει εκτελεστεί στο απόσπασμα», αναφέρει ο Ο' Κάρολ. Το ότι οι καλά πληροφορημένες πηγές της Νότιας Κορέας και τα πιο αξιόπιστα μέσα ενημέρωσής της διατηρούν αυτήν την εκδοχή και όχι αυτή των 120 πεινασμένων σκυλιών, μπορεί πράγματι να υπογραμμίσει ποια από τις δύο αυτές εκδοχές είναι και η πιθανότερη.

Ο συντάκτης παραδέχεται ότι, αν και η ιστορία φαντάζει εξαιρετικά απίθανη, δεν υπάρχει τρόπος να διαψευστεί, ενώ αναλυτές που είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντί της, δηλώνουν ότι δεν μπορούν και να την αποκλείσουν.

Αλλά όλα αυτά εγείρουν το ερώτημα: γιατί τόσοι άνθρωποι -και τόσα μεγάλα μέσα ενημέρωσης στις ΗΠΑ- παραμένουν πρόθυμα να αντιμετωπίζουν αυτήν την ιστορία ως πιθανή. Αυτό φαίνεται να είναι ένα πρόβλημα ειδικά με όσα συμβαίνουν στη Βόρεια Κορέα, για την οποία η κάθε ιστορία, όσο παράλογη και αν ακούγεται, θα μπορούσε να αποδειχθεί αληθινή, δεδομένων και των ελάχιστων πληροφοριών που φτάνουν από την αποκλεισμένη αυτή χώρα.

Ανάλογες αμφιβολίες εκφράζει και το περιοδικό Time, το οποίο αναφέρει ότι η ιστορία μοιάζει να αποσπά την προσοχή από επιβεβαιωμένα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στη Βόρεια Κορέα, όπως η συνέχιση της καταναγκαστικής εργασίας, οι εκτελέσεις παιδιών, όπως και το γεγονός ότι κρατούμενοι εξαναγκάζονται να σκάβουν τους τάφους τους πριν εκτελεστούν.

"Εθνος"