Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Σαρώνει με θανάτους και σοβαρά κρούσματα η γρίπη στην Ελλάδα

Σε υψηλά επίπεδα βρίσκεται και αυξάνεται διαρκώς η εποχική γρίπη στην Ελλάδα.
Τα στοιχεία αναδεικνύουν υψηλή επικινδυνότητα, καθώς έχουν καταγραφεί ήδη 14 θάνατοι!
Στο μεταξύ, μέχρι την Παρασκευή έχουν εμφανιστεί 53 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης έχουν νοσηλευθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
H συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ πάσχει από γρίπη Α(Η1Ν1)2009pdm, στέλεχος το οποίο κυκλοφορεί σταθερά κάθε έτος μετά την πανδημία γρίπης 2009.
Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, βρισκόμαστε σε εβδομάδες έξαρσης του φαινομένου και προβλέπεται να συνεχιστεί η εμφάνιση σοβαρών κρουσμάτων.
Κατά συνέπεια, προτείνεται η τήρηση των μέτρων υγιεινής των χεριών και αναπνευστικής υγιεινής, όπως κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος και οικειοθελής αποχώρηση σε δημόσιους χώρους, όταν παρατηρούνται συμπτώματα, για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.
Συν τοις άλλοις, συστήνεται η έγκαιρη χρήση αντιϊκών φαρμάκων.
Οι ομάδες που πρέπει να προσέξουν περισσότερο, καθώς οι επόμενες εβδομάδες θα είναι εξίσου "δύσκολες", σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, είναι παιδιά, ηλικιωμένοι (άτομα 60 ετών και πάνω) και ενήλίκες με άσθμα, πνευμονοπάθεια, καρδιακές νόσους, διαβήτη και δέκτες οργάνων μέσω μεταμόσχευσης.

news.gr