Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

ΑΓΕΛΑΔΟΤΡΟΦΟΙ Το γάλα δέκα ημερών δεν είναι φρέσκο

Σε αφανισμό θα οδηγηθεί η ελληνική γαλακτοπαραγωγική κτηνοτροφία σε περίπτωση που επιμηκυνθεί η διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος από πέντε σε δέκα ημέρες, ενώ ήδη ο κλάδος της αγελαδοτροφίας ακολουθεί φθίνουσα πορεία.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Το ζωικό κεφάλαιο της χώρας έχει μειωθεί κατά 40% τα τελευταία τέσσερα χρόνια και η παραγωγή γάλακτος είναι μικρότερη σε σχέση με πέρσι. Αυτά τόνισαν οι εκπρόσωποι των αγελαδοτρόφων γαλακτοπαραγωγών, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τον κλάδο και ζητώντας μέτρα στήριξης από την πολιτεία.
“Στη σημερινή περίοδο της πρωτοφανούς οικονομικής δυσπραγίας και ύφεσης που ζούμε, υλοποιούνται και ανακοινώνονται πολιτικές οι οποίες οδηγούν έναν χρυσοφόρο κλάδο σε διαρκή συρρίκνωση και στην απειλή κατάρρευσης”, κατήγγειλε ο Αθανάσιος Βασιλέκας, πρόεδρος της Ένωσης Φυλής Holstein Ελλάδας, στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία πριν πέντε χρόνια η αγελαδοτροφία μετρούσε στη χώρα μας 140.000 ζώα και σήμερα το ζωικό κεφάλαιο του κλάδου φθάνει τα 85.000-90.000 ζώα, με την τάση μείωσης που καταγράφηκε την προηγούμενη πενταετία να συνεχίζει να υφίσταται, ίσως και να μεγαλώνει. Η φετινή παραγωγή αγελαδινού γάλακτος τείνει να κλείσει στους 580.000 τόνους (πέρσι έφθασε 637.508), την ώρα που η δυνατότητα παραγωγής που μας δίδεται (εθνική ποσόστωση) είναι 842.000 τόνοι. Με τη δική μας παραγωγή καλύπτουμε τα 2/3 των αναγκών της χώρας, καθώς σαν λαός καταναλώνουμε 1,35 εκατ. τόνους γάλακτος. Το ανώτερο που έφθασε η ελληνική παραγωγή τα προηγούμενα χρόνια ήταν 790.000 τόνοι. Οι θέσεις εργασίας του κλάδου από τις 150.000 τα προηγούμενα χρόνια μειώθηκαν στις 100.000.
Όσον αφορά την εισήγηση του ΟΟΣΑ για επιμήκυνση της διάρκειας του φρέσκου γάλακτος με σκοπό να μειωθεί το κόστος, “εφόσον το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κρίνει ότι με τις αθρόες εισαγωγές θα μειωθεί το κόστος για τον καταναλωτή, γιατί το μακράς διάρκειας ζωής γάλα, που είναι κυρίως εισαγόμενο, δεν είναι φθηνότερο από το φρέσκο ελληνικό;”, αναρωτήθηκε ο κ. Βασιλέκας και τόνισε ότι το ελληνικό φρέσκο γάλα δεν είναι πιο ακριβό από το εισαγόμενο ευρωπαϊκό. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγής Ελλάδος Γιώργος Κεφαλάς, χρησιμοποιώντας στοιχεία του Κέντρου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, υποστήριξε ότι οποιοδήποτε γάλα με διάρκεια ζωής πέραν των 5 ημερών δεν είναι και δεν μπορεί να ονομαστεί “φρέσκο παστεριωμένο”. Η χαμηλότερη τιμή λιανικής πώλησης φρέσκου γάλακτος στην Ελλάδα είναι 0,89 ευρώ το λίτρο ενώ στην Αγγλία είναι 0,96 ευρώ το λίτρο. Η μέση τιμή παραγωγού στην Ελλάδα είναι 0,43 ευρώ το λίτρο και στη Γερμανία, όπου το κόστος παραγωγής είναι κατά πολύ μικρότερο, 0,41 ευρώ το λίτρο. “Όσοι κόπτονται για τον έλληνα καταναλωτή και θέλουν να του προσφέρουν δήθεν φθηνό εισαγόμενο γάλα, μπορούν να μας πουν πώς είναι δυνατόν με τις τιμές παραγωγού που επικρατούν στην Ευρώπη, προσθέτοντας και το κόστος μεταφοράς, να επιτευχθούν χαμηλότερες τιμές;”, αναρωτήθηκε ο κ. Κεφαλάς.

ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
Οι αγελαδοτρόφοι ζητούν εθνική στρατηγική πενταετίας με στόχους για την κάλυψη των αναγκών του κλάδου, ρεαλιστικές δυνατότητες παραγωγής και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Μέσα στους στόχους περιλαμβάνονται η αύξηση της παραγωγής γάλακτος και η εξασφάλιση επάρκειας 80%, καθώς και η συνεχής συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης, των εργοστασίων και των παραγωγών. Στους τρόπους επίτευξης των στόχων περιλαμβάνονται: η πριμοδότηση των μονάδων που εφαρμόζουν πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης και διατηρούν δικά τους παράγωγα, η απλοποίηση του συστήματος αδειοδότησης των μονάδων, δηλαδή άδεια λειτουργίας (ενδεικτικά αναφέρεται ότι για την αδειοδότηση μονάδων στην Ολλανδία απαιτούνται 11 ημέρες και στην Ελλάδα 2 χρόνια, με 16 εμπλεκόμενες υπηρεσίες), καθώς και ο αυστηρότατος έλεγχος από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΟ “Δήμητρα” των ισοζυγίων για την αποφυγή ελληνοποιήσεων και από τον ΕΦΕΤ για την τήρηση αγορανομικών διατάξεων.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΒΖ
Εν τω μεταξύ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι περίπου 150 αγρότες έξω από τα κεντρικά γραφεία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, στην πλατεία Αριστοτέλους. Οι διαμαρτυρόμενοι, παρουσία εργαζομένων στη βιομηχανία, ζητούσαν την ανατροπή της τιμολογιακής πολιτικής της εταιρείας, η οποία ανακοινώθηκε την Δευτέρα και προβλέπει μεταξύ άλλων τη μείωση των τιμών από τα 15 pol και περικοπή των όποιων εκπτώσεων στα τιμολόγια των εφοδίων.