Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Πορεία αδελφοποίησης δήμου Βόλβης και Κρούσεβατς Σερβίας

Σε μια λαμπρή τελετή στο Σταυρό οι δήμαρχοι Βόλβης Διαμαντής Λιάμας και Κρούσεβατς Bratislav Gašić επικύρωσαν την επίσημη συνεργασία τους

Πρωτόκολλο φιλίας και συνεργασίας υπέγραψαν ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας και ο δήμαρχος Κρούσεβατς της Σερβίας Bratislav Gašić, βάζοντας τις βάσεις για μια πολύπλευρη σχέση που καταλήγει στην αδελφοποίηση των δυο δήμων.

Στο κλειστό γυμναστήριο Σταυρού, χθες Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014 το απόγευμα, πλήθος κόσμου, παρακολούθησε την ειδική τελετή που οργανώθηκε από το δήμο Βόλβης με αφορμή την υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας ανάμεσα στις δυο πλευρές. Ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας, καλωσόρισε τη σέρβικη αντιπροσωπεία (τον δήμαρχο Κρούσεβατς συνόδευε και ο αντιδήμαρχος Σίνισα Μαξίμοβιτς), αναφερόμενος στη βαθιά φιλία Ελλήνων και Σέρβων. Μάλιστα ευχαρίστησε το σέρβικο λαό που επισκέπτεται το δήμο Βόλβης, τον οποίο περιέγραψε με δυο στίχους του Οδυσσέα Ελύτη: «Θε μου Πρωτομάστορα μ’ έχτισες μέσα στα βουνά, Θε μου Πρωτομάστορα μ’ έκλεισες μες στη θάλασσα».

Ο κ. Λιάμας χαρακτήρισε την εκδήλωση για την υπογραφή πρωτοκόλλου φιλίας και συνεργασίας ως την αρχή μιας διαδικασίας που θα καταλήξει στην αδελφοποίηση των δύο δήμων.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος του Κρούσεβατς Bratislav Gašić μίλησε κι αυτός για το στόχο της αδελφοποίησης των δυο δήμων, τονίζοντας ιδιαίτερα τις πολλαπλές δυνατότητες συνεργασίας που ανοίγονται ανάμεσα στις δυο πλευρές. Ο γενικός πρόξενος της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη Σίνιτσα Πάβιτς, τόνισε ιδιαίτερα την ιστορική σχέση φιλίας των δυο λαών, που εκφράζεται σήμερα και μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η συνεργασία των δήμων Βόλβης και Κρούσεβατς πρόκειται να επικεντρωθεί στον πολιτιστικό, οικονομικό, μορφωτικό, κοινωνικό και τουριστικό τομέα.

Ειδικά για τον τουρισμό ο δήμαρχος Βόλβης ανάφερε ότι χιλιάδες ήταν οι Σέρβοι τουρίστες που παραθέρισαν στο δήμο Βόλβης και το περασμένο καλοκαίρι, θέτοντας το στόχο: «να προσφέρουμε ακόμα πιο ποιοτικές υπηρεσίες στους Σέρβους τουρίστες, να τους φέρουμε κοντά και στις άλλες όμορφες περιοχές του δήμου μας, όπως είναι τα Λουτρά Νέας Απολλωνίας, η λίμνη Βόλβης και οι ορεινοί οικισμοί, τα ιερά προσκυνήματα της Αγίας Μαρίνας Μοδίου, του Αγίου Γεωργίου Στεφανινών και στο Βήμα του Αποστόλου Παύλου στην Απολλωνία».
Σημαντική αναμένεται να είναι η συνεργασία και στον εμπορικό τομέα με την αμοιβαία προώθηση αγροτικών προϊόντων. Και ο κ. Λιάμας πρόσθεσε ότι «προϊόντα των αγροτών του δήμου Βόλβης, όπως το λάδι, η ρίγανη, τα γαλακτοκομικά θα έχουν ευκολότερα πρόσβαση στη γειτονική αγορά, ενώ αντίστοιχη διαδρομή διευκόλυνσης θα βρουν και τα προϊόντα των  αγροτών του Κρούσεβατς. Παράλληλα, θα εξετάσουμε τη δυνατότητα κοινής εμφάνισης σε διεθνείς εμπορικές ή τουριστικές εκθέσεις». Ακόμα, ο δήμαρχος Βόλβης πρότεινε στον ομόλογο του να φιλοξενηθούν παιδιά από τη σέρβικη πόλη στις θερινές κατασκηνώσεις του δήμου Βόλβης αυτό το καλοκαίρι.

Οι κοινές ρίζες στην κουλτούρα των δυο λαών εκφράστηκαν με τον καλύτερο τρόπο στο κοινό καλλιτεχνικό πρόγραμμα που παρουσίασαν κατά τη διάρκεια της τελετής χορευτικά σχήματα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σταυρού και το Κρούσεβατς, αλλά η Μικτή Χορωδία του δήμου Βόλβης
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από το δήμαρχο Βόλβης στον σερβικής καταγωγής πατέρα Αλέξανδρου, ιερέα του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Μελισσουργού, για τη συμβολή του στη διοργάνωση της ελληνοσερβικής εκδήλωσης, η οποία υλοποιήθηκε από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του δήμου Βόλβης και τη Δημοτική Ενότητα Σταυρού.


Την τελετή υπογραφής του πρωτοκόλλου συνεργασίας δήμων Βόλβης και Κρούσεβατς παρακολούθησαν ο Γενικός Πρόξενος της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη Σίνιτσα Πάβιτς, ο περιφερειακός σύμβουλος Β. Τουλίκας, αντιδήμαρχοι, πρόεδροι δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων, δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Βόλβης και πλήθος κόσμου.