Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Αγιορείτικη κουζίνα με Ιταλική φινέτσα

«Κρασί και εδέσματα του Αγίου Όρους με Ιταλική φινέτσα» ήταν ο τίτλος του φιλανθρωπικού event που διοργανώθηκε στο εστιατόριο «Mare e Monti» στο Πανόραμα, με την υποστήριξη του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος και της Culinology TEAM Hellas. 
Προσκεκλημένος ομιλητής της εκδήλωση, χθες το βράδυ, ήταν ο βραβευμένος και πολυταξιδευμένος δημοσιογράφος - οινολόγος Luca Maroni, ο οποίος τόνισε πως «δοκιμάζοντας περισσότερα από 200 κρασιά στην Ελλάδα διαπίστωσα ότι η ελληνική φύση παρέχει ποιότητα στο ελληνικό σταφύλι μαζί με όλα τα αρώματα της στο ποτήρι και τα κάνει μοναδικά. Σήμερα βλέπουμε την αναγέννηση του Ελληνικού κρασιού». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο διεθνής οινολόγος στα κρασιά που παρασκευάζονται στο κτήμα Μυλοποτάμου του Αγίου Όρους (στο μετόχι του Αγίου Ευσταθίου) από τον πατέρα Επιφάνειο, ο οποίος ήταν ένας από τους σεφ της εκδήλωσης. «Στόχος είναι να κάνουμε το κρασί του πατέρα Επιφάνειου το καλύτερο στον κόσμο», είπε ο Maroni. 
Ο πατέρας Επιφάνειος, μοναχός, οινοποιός, συγγραφέας, σεφ, μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος, ετοίμασε ροφό στον ταβά με δική του συνταγή, τον οποίο γεύτηκαν με ευχαρίστηση οι καλεσμένοι. Το μενού της βραδιάς περιελάμβανε άλλα τέσσερα πιάτα που ετοίμασαν μαζί με τον Επιφάνειο οι executive shef Pasquale Lembo, Σάκης Κάλφας, Γιώργος Μαστροδημήτρης και Νανά Γκαμπούρα. Οι καλεσμένοι γεύτηκαν επίσης τέσσερα κρασιά του κτήματος Μυλοποτάμου. Μέρος των εσόδων της εκδήλωσης, που παρουσίασε ο executive chef Γιώργος Παλησίδης, θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό. 
Στη φωτογραφία από αριστερά Γιώργος Μαστροδημήτρης, πατήρ Επιφάνειος, Νανά Γκαμπούρα, Luca Maroni, Γιώργος Παλησίδης.