Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Παπαζάχος: Μπορούμε να προβλέψουμε που θα γίνουν σεισμοί την επόμενη δεκαετία

Την εκτίμηση ότι η επιστημονική κοινότητα έχει τη δυνατότητα να προβλέψει που θα γίνουν σεισμοί στα επόμενα 10 χρόνια έκανε ο Ομότιμος Καθηγητής Γεωφυσικός του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαζάχος.

Μιλώντας σε εκδήλωση της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας ο κ. Παπαζάχος τόνισε ότι η γνώση αυτή είναι πολύτιμη για τη θωράκιση των κτιρίων της χώρας.

«Το 80% των κτιρίων έχει κατασκευαστεί με τον παλιό αντισεισμικό κανονισμό ή χωρίς να ληφθεί υπόψη καθόλου αντισεισμικός κανονισμός. Η μεσοπρόθεσμη πρόγνωση δίνει στην Πολιτεία και τους μηχανικούς την ευκαιρία να παρέμβουν και να επισκευάσουν τα κτίρια στις περιοχές που εκτιμάται ότι μπορεί να γίνει ένας ισχυρός σεισμός».

Αναφερόμενος στο σεισμό της Κεφαλονιάς, ο ίδιος επεσήμανε πως με την δόνηση των 5,8 βαθμών εκλύθηκε ικανοποιητικό ποσό ενέργειας, κάτι που είναι πολύ σημαντικό αφού το ρήγμα μπορεί να δώσει σεισμό μέχρι 7 Ρίχτερ.

«Η συχνότητα των μετασεισμικών δονήσεων ελαττώνεται αλλά το μέγεθός τους διατηρείται. Αυτό είναι κάτι που μας ικανοποιεί και μας κάνει να υποθέσουμε πως δεν προβλέπεται μεγαλύτερος σεισμός σύντομα», είπε στο Έθνος ο κ. Παπαζάχος.

"Εθνος"