Εξαιρέσεις απο την εφαρμογή του μέτρου που προβλέπει πλαφόν στη συνταγογράφηση των γιατρών προωθεί το υπουργείο Υγείας. Η σχετική απόφαση αναμένεται να ισχύσει την ερχόμενη εβδομάδα - την επεξεργάζεται ήδη ο ΕΟΠΥΥ - και θα ενσωματωθεί στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από την ΗΔΙΚΑ.
Οπως πληροφορείται το protothema.gr, από τα ασφυκτικά όρια της συνταγογράφησης πρόκειται να εξαιρεθούν οι νοσοκομειακοί γιατροί οι οποίοι συνταγογραφούν στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία ή στα επείγοντα του νοσοκομειου όπου απασχολούνται. Παράλληλα, εκτός πλαφόν θα τεθούν και τα ακριβά φάρμακα που προορίζονται κατα κύριο λόγο για πολύ σοβαρές παθήσεις - τα αντικαρκινικά φάρμακα καθώς και εκείνα για τους μεταμοσχευθέντες και ανοσοκατασταλμένους είναι οι δυο βασικές κατηγορίες φαρμάκων που δε θαυπολογίζονται στη μηνιαία φαρμακευτικη δαπάνη καθε γιατρού που συνταγογραφεί μέσω του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Το σχετικό μέτρο ενεργοποιήθηκε στις αρχές Ιανουαρίου για τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης, ωστόσο εκ των υστέρων οι αρμόδιοι διαπίστωσαν ότι χρειαζόταν διορθωτικές κινήσεις, καθώς ο περιορισμός της φετινής συνταγογράφησης στο 80 τοις εκατό του αντίστοιχου διαστήματος του 2013 για καθε γιατρό μάλλον δημιουργούσε προβλήματα παρά έλυνε.
Εκτός του ότι τίθενται ουσιαστικά εκτός του συστήματος με αυτόν τον τρόπο πολλοί ασθενείς που αναγκάζονται να λαμβάνουν ακριβά φάρμακα αφού δεν ειναι «επιθυμητοί» απο τους γιατρούς, αυτό που διαπιστώθηκε μετα την ισχύ του μέτρου αφορά τις ανισότητες στα πλαφόν των γιατρών. Γιατρός παθολίγος στην Αττική για παράδειγμα έχει κατά μέσο όρο πλαφόν συνταγών έως και 3.000 ευρώ τον μήνα, ενώ στην περιφέρεια αντίστοιχος γιατρός αγγίζει τα 20.000 ευρω τον μήνα.
protothema.gr