Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

ΑΓΡΟΤΕΣ Επί ποδός για την Agrotica

Έξω από τις εφορίες θα διαδηλώσουν σήμερα, για άλλη μια φορά, οι αγρότες την αντίθεσή τους στο νέο καθεστώς φορολόγησής τους, που προβλέπει βιβλία εσόδων - εξόδων, ενώ ετοιμάζονται για μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας το Σάββατο στο άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Αγρότες που πρόσκεινται στην Παναγροτική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) έχουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους στις πλατείες χωριών σε διάφορες περιοχές της χώρας και περιμένουν σύνθημα για να βγουν στις εθνικές οδούς και να στήσουν μπλόκα στην περίπτωση που ψηφιστεί αύριο το φορολογικό. Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Αγροτικών Μπλόκων πάντως σε πρώτη φάση καλεί τον αγροτικό κόσμο να συγκεντρωθεί το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη καθώς “η άγρια φορολόγηση που αποφάσισε η κυβέρνηση με το κράτημα λογιστικών βιβλίων και τη φορολογία με 13% από το πρώτο ευρώ, που θα αυξηθεί γρήγορα στο 26%, είναι η χαριστική βολή” αναφέρει σε ανακοίνωση.
Οι αγρότες που πρόσκεινται στην ανεξάρτητη “Πρωτοβουλία” συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις με κυβερνητικά στελέχη, προκειμένου να εξασφαλίσουν ευνοϊκότερους όρους φορολόγησης. Σήμερα θα κάνουν συμβολικές καταλήψεις στις εφορίες και αύριο θα αποφασίσουν για τις περαιτέρω κινήσεις τους. Η “Πρωτοβουλία” ζητά την αναβολή εφαρμογής για έναν χρόνο της διάταξης περί βιβλίων εσόδων- εξόδων και της παραγράφου 3 του άρθρου 29 του νόμου 4172/2013, όπως επίσης και την άμεση έναρξη θεσμικού και συγκροτημένου διαλόγου εθνικού επιπέδου για τον συνολικό επαναπροσδιορισμό της φορολογίας των αγροτών.
Εν τω μεταξύ ψηφίστηκε στην ολομέλεια της Βουλής, με τη στήριξη των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων “Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στην εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων”. Στο νομοσχέδιο, το οποίο καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση, ενσωματώθηκε και η τροπολογία με ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια των αγροτών, που είχαν καταθέσει την προηγούμενη εβδομάδα βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Όπως δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου “η ρύθμιση των κόκκινων δανείων στην υπό εκκαθάριση ΑΤΕ αφορά 500.000 στρέμματα και περίπου 18.000 αγρότες. Δεν χαρίζονται τα χρέη, αλλά περιορίζονται οι υποθήκες και διευκολύνεται η αποπληρωμή των δανείων. Τώρα τα χωράφια αυτά θα είναι δυνατόν να μεταβιβαστούν και να ενταχθούν στα ευρωπαϊκά αναπτυξιακά προγράμματα”.