Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Φωτοβολταϊκά: οι 10 δημοφιλέστερες διεθνείς ειδήσεις του 2013

Το 2013 χαρακτηρίστηκε ως μεταβατικό έτος για την εξέλιξη του κλάδου των φωτοβολταϊκών σε διεθνές επίπεδο.
Από την εκρηκτική ανάπτυξη και κερδοφορία των προηγουμένων ετών, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ηλιακής ενέργειας βρέθηκαν σε φάση συρρίκνωσης ή και σταθεροποίησης έως ότου διαμορφωθεί το νέο τοπίο.

Παράλληλα, το 2013 σημαδεύτηκε από την ανάδυσηνέων αγορών όπως η Κίνα και η Ιαπωνία με παράλληλη υποχώρηση παραδοσιακών δυνάμεων του κλάδου όπως η Ιταλία και η Ισπανία, εξέλιξη που σηματοδότησε τη μετατόπιση του διεθνούς ενδιαφέροντος προς ανατολάς.

Σημαντική είδηση αποτέλεσε επίσης η διαμάχη ανάμεσα στην ΕΕ και την Κίνα σχετικά με το ντάμπινγκ των κινεζικών προϊόντων που εξάγονται στη Γηραιά Ήπειρο.

Η ιστοσελίδα pv-tech σταχυολόγησε και παρουσίασε τις δέκα δημοφιλέστερες ειδήσεις που σημάδεψαν τον κλάδο της ηλιακής ενέργειας το έτος που πέρασε.

10) 16 κινεζικές εταιρείες μένουν κατά λάθος εκτός συμφωνίας με την ΕΕ για το ντάμπινγκ

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του PV Tech, 16 κινεζικές εταιρείες που εξάγουν φωτοβολταϊκά προϊόντα στην Ευρώπη έμειναν εκτός συμφωνίας με την ΕΕ για την υπόθεση του ντάμπινγκ με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξάγουν τα προϊόντα τους στην Ευρώπη χωρίς να πληρώσουν δασμούς.

Παρότι, αυτό το “διοικητικό σφάλμα” αποκαλύφθηκε τον Αύγουστο, η υπόθεση παραμένει σε εκκρεμότητα, ενώ δεν έχει ανακοινωθεί το τι μέλλει γενέσθαι.

9) Το μεγαλύτερο σύστημα αποθήκευσης ενέργειας στον κόσμο εγκαταστάθηκε στην Ιαπωνία

Το υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε τον Απρίλιο την εγκατάσταση του μεγαλύτερου συστήματος αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίας σε υποσταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη νήσο Χοκάϊντο της βόρειας Ιαπωνίας.

Με δυνατότητα αποθήκευσης ενέργειας της τάξης των 60 Μεγαβατωρών, το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το Μάρτιο του 2015.

8) Στελέχη της Suntech συνελήφθησαν από την κινεζική αστυνομία

Στην όγδοη θέση βρίσκεται η υπόθεση της σύλληψης του Δρ.Σι, προέδρου της κινεζικής Suntech και του διευθύνοντος συμβούλου της Ντέιβιντ Κινγκ μετά τη διαρροή της είδησης ότι η εταιρεία οδηγείται σε χρεωκοπία, τον περασμένο Μάρτιο.

Την Suntech θα διασώσει τελικά η Shunfeng.

7) Ο Μπιλ Γκέιτς επενδύει στην αποθήκευση ενέργειας

Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Microsoft επένδυσε 35 εκατ. δολάρια στην Aquion Energy, μια εταιρεία με έδρα το Πίτσμπουργκ που αναπτύσσει ένα καινοτόμο σύστημα αποθήκευσης βασισμένο στο νερό.

Από τον προηγούμενο Απρίλιο που έγινε γνωστή η ιστορία, η Aquion ανακοίνωσε πρόσφατα της συνεργασία της με τη Siemens για την ανάπτυξη μιας τεχνολογίας μικροδικτύων.

6) Το κόστος των φωτοβολταϊκών στοιχείων πέφτει στα 36 σεντς ανά Βατ

Η εταιρεία αναλύσεων GTM Research ανακοίνωσε ότι οι μεγάλοι κατασκευαστές εξοπλισμού στην Κίνα βρίσκονται σε τροχιά μείωσης του κόστους παραγωγής στα 36 σεντς ανά Βατ ως τα τέλη του 2017, μείωση της τάξης των 14 σεντς ή 28% σε σύγκριση με το 2012

5) Η SunPower πωλήθηκε το 2013

Η πώληση της SunPower το Μάιο σηματοδότησε την τάση εξαγορών που θα συνεχιστεί και το 2014 στον κλάδο της ηλιακής ενέργειας.

Αργότερα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει μια νέα, σύγχρονη μονάδα παραγωγής για τις ηλιακές κυψέλες νέας γενιάς “Maxeon”.

4) Κίνδυνος πυρκαγιών από τα φωτοβολταϊκά της Scheuten Solar

Ο ελαττωματικός σχεδιασμός φωτοβολταϊκών κυψελών της Scheuten Solar ευθυνόταν για μια σειρά πυρκαγιών σε φωτοβολταϊκά συστήματα επί στέγης τα προηγούμενα χρόνια. Το πρόβλημα εντοπίστηκε σε 650.000 φωτοβολταϊκά στοιχεία ‘Multisol’ από το Σεπτέμβριο του 2009 έως τον Οκτώβριο του 2010 με αποτέλεσμα η εταιρεία να κλείσε αφού η εικόνα της επλήγη ανεπανόρθωτα.

3) Η αποδοτικότητα 21,5% των στοιχείων X-Series της SunPower

Η SunPower ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι τα νέα φωτοβολταϊκά στοιχεία X-Series απέδωσαν 8-10% υψηλότερα ανά Βατ σε σύγκριση με τα συμβατικά στοιχεία πυριτίου με ποσοστό μετατροπής της ηλιακής ενέργειας 21,5%.

2) Η Bosch εγκαταλείπει τα φωτοβολταϊκά

Η υπερπροσφορά στον κλάδο ήταν ο λόγος αποχώρησης της γερμανικής Bosch παρά τις προσπάθειες της εταιρείες να μειώσει τα κόστη παραγωγής.

Η είδηση προκάλεσε μεγάλη αίσθηση και αποτέλεσε ένα από τα πιο τρανταχτά παραδείγματα του αδυσώπητου ανταγωνισμού των ευρωπαίων κατασκευαστών από τις κινεζικές εταιρείες.

Οι εγκαταστάσεις και το προσωπικό εξαγοράστηκαν και απορροφήθηκαν αντίστοιχα από τη SolarWorld.

1) Η First Solar θα κατασκευάσει φωτοβολταϊκές κυψέλες πυριτίου με βάση το χαλκό.

H First Solar, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής εύκαμπτων φωτοβολταϊκών παγκοσμίως ανακοίνωσε την ανάπτυξη της τεχνολογίας εξελιγμένων φωτοβολταϊκών μονοκρυσταλλικού πυριτίου με βάση το χαλκό μέσω της θυγατρικής της TetraSun.

econews