Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΚΑΙ Η ΕΕΔΕ

Το φετινό CEO Summit της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων είναι ίσως το σημαντικότερο της τελευταίας πενταετίας


ο Τομέας Ηγεσίας της ΕΕΔΕ διοργανώνει το 7ο CEO Summit, με θέμα «Η Ελλάδα της Ανάκαμψης: από παθητικοί θεατές, ενεργοί συμμετέχοντες», στις 12 Δεκεμβρίου, στο Athenaeum InterContinental σε συνεργασία με τον ΣΕΒ, το ΙΟΒΕ, την Λέσχη Επιχειρηματικότητας και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου
Η ανάκαμψη στην Ελλάδα είναι μέγα ζητούμενο. Είναι τεράστια η πρόκληση της εξόδου της χώρας από την βαθειά κρίση της και της εισόδου της σε μια νέα αναπτυξιακή πορεία, ικανή να εξασφαλίσει εργασία –και, βεβαίως, να εμπνεύσει αισιοδοξία σε μια νεολαία που παραδέρνει μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και ψάχνει τρόπους να ρίξει μαύρη πέτρα πίσω της.

Μέσα σε αυτό το βαρύ κλίμα είναι γεγονός ότι όλοι, πρωταγωνιστές και μη, που με τον τρόπο τους συμμετέχουν στο οικονομικό, στο πολιτικό και στο κοινωνικό γίγνεσθαι, στην Ελλάδα του χρέους και του κρατισμού, στην ουσία, έστω και εκβιαστικά, αναζητούν την Ελπίδα και την Αισιοδοξία. Αναζητούν να κρατηθούν από κάτι, για να μπορέσουν να πορευθούν ανάμεσα στις οδύσσειες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, οι μάρκες, οι εργαζόμενοι και η κοινωνία γενικότερα.

Αυτή η ανάγκη για έστω και εκβιαστική αισιοδοξία, οδηγεί όλες τις προσπάθειες των σοβαρών πυλώνων της αγοράς και της επιχειρηματικής κοινότητας να δημιουργούν πλαίσια ζύμωσης που στόχο έχουν την Ανάκαμψη της χώρας.

Η διαδικασία αυτή έχει πλέον πάρει «κινηματικές» διαστάσεις, οι οποίες όμως αυτή την φορά δεν στηρίζονται πλέον σε επικοινωνιακές πομφόλυγες. Η κινητικότητα ξεκινά πλέον από πολύ βαθειά, μέσα από τις ίδιες τις ρίζες της κοινωνίας. Ήδη, το 26% του πληθυσμού, των απλών πολιτών, έχει αποφασίσει να πάρει την ζωή του στα χέρια του. Πρόκειται για ανθρώπους που έχουν υψηλά επίπεδα αυτοπεποίθησης, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση.
Η συγκυρία γι αυτούς βιώνεται ως μία πραγματικότητα στην οποία καλούνται να προσαρμοστούν, αναζητώντας τον τρόπο να «φτιάξουν» τα δεδομένα της ίδιας τους της ζωής. Επιλέγουν «εξωστρεφείς» επικοινωνίες, με αναφορές στο μέλλον, ενώ την ίδια στιγμή επιβραβεύουν την χαρά, την αισιοδοξία, την «ανεβασμένη διάθεση». Αποστρέφονται την παθητικότητα των κεντρομόλων μηνυμάτων και, κυρίως, θέλουν να δουν μπροστά. Πάνω απ’ όλα, όμως, έχουν ανάγκη από ενθαρρυντικό λόγο.

Αυτή η ισχυρότατη τάση της ελληνικής κοινωνίας πρέπει να τραφεί, να καλλιεργηθεί, να μεγαλώσει και να αποτελέσει όχημα και μοχλό για όλους τους υπόλοιπους. Σε αυτή την πρόκληση οφείλουν όλοι οι ισχυροί δρώντες της αγοράς να ανταποκριθούν και να προσφέρουν τεχνογνωσία, περιεχόμενο, όραμα και ελπίδα, με στόχο να αρχίσει το περίφημο Big Bang της «Ανάκαμψης της χώρας», από το οποίο, ενδεχομένως, δεν απέχουμε πάρα πολύ –αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι είναι δεδομένη και η είσοδός μας στην διαδικασία. Χρειάζεται κόπος, προσπάθεια και θέληση για να φθάσει κανείς μέχρι την πηγή και να μπορέσει να πιει νερό από αυτήν.

Με το σκεπτικό αυτό, ο Τομέας Ηγεσίας της ΕΕΔΕ διοργανώνει το 7ο CEO Summit, με θέμα «Η Ελλάδα της Ανάκαμψης: από παθητικοί θεατές, ενεργοί συμμετέχοντες», στις 12 Δεκεμβρίου, στο Athenaeum InterContinental σε συνεργασία με τον ΣΕΒ, το ΙΟΒΕ, την Λέσχη Επιχειρηματικότητας και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
Ομιλητές στα δύο πάνελ του συνεδρίου θα είναι η κυρία Πέγκυ Αντωνάκου, διευθύνουσα σύμβουλος της Microsoft στην Ελλάδα, και οι κ.κ. Ιωάννης Αρτινός, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Vivartia, Αθανάσιος Έξαρχος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Nokia στην Ελλάδα, Στέφανος Ησαΐας, διευθύνων σύμβουλος της Invest in Greece, Στέφανος Θεοδωρίδης, διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΜΕΣ, Παναγιώτης Καρκατσούλης, επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας Ρυθμιστικών Πολιτικών, Γιώργος Κώτσαλος, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Interamerican, Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Eurobank, Μηνάς Ζωούλλης, διευθύνων σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιΐας, Γιάννης Μπούρας, διευθύνων σύμβουλος της Μινέρβα και ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ Θεοδόσης Τάσιος.

Χορηγοί του συνεδρίου είναι οι Coca Cola, Τρία Έψιλον, Better Future, Βιβεχρώμ ΑΕ, Pernod Ricard Hellas, Edenred, Manpower Group, Microsoft Hellas, Novartis Hellas SCA, Hygiene Products, Sprint Integrated Communications και TNT. Υποστηρικτές είναι οι Μπουτάρης Οινοποιητική ΑΕ και Konica-Minolta

EBR