Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Χατζηδάκης: Ποια είναι τα όρια προστασίας της α' κατοικίας από τους πλειστηριασμούς

«Πλήρωσε για να το σώσεις». Με αυτή τη φιλοσοφία το υπουργείο Ανάπτυξης παρουσίασε, την Τετάρτη, το πλαίσιο για την προστασία των δανειοληπτών σύμφωνα με το οποίο για έναν ακόμη χρόνο αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία υπό προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση και παρουσίασε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, οι δανειολήπτες που έχουν βρεθεί στο κόκκινο θα μπορούν να κάνουν χρήση της μεταβατικής ρύθμισης, υπό την προϋπόθεση ότι σωρευτικά θα πληρούν τρία κριτήρια πληρώνοντας, παράλληλα, μια ελάχιστη δόση. 

Συγκεκριμένα :
- Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας τους δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.

- Το καθαρό οικογενειακό εισόδημα ( χωρίς κρατήσεις για ασφαλιστικά ταμεία, φόρο εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης) να είναι μέχρι 35.000 ευρώ.

- Η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας να είναι μικρότερη ή ίση με 270.000 ευρώ, εκ των οποίων το σύνολο των καταθέσεων δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ.

Όσοι ενταθούν στην ρύθμιση θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν μηναία δόση προς την τράπεζα ανάλογη του εισοδήματος και της οικογενειακής τους κατάστασης.

Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πληρώνουν δόση ίση με το 10% του καθαρού εισοδήματός τους έως του ποσού των 15.000 ευρώ, ενώ από τις 15.000 και άνω η δόση θα είναι ίση με το 20% των μηνιαίων εισοδημάτων τους.

Οι άνεργοι με μηδενικό εισόδημα ή μοναδικό εισόδημα το επίδομα ανεργίας θα μπορούν να μην πληρώνουν.

Ελεύθεροι επαγγελματίες και έμποροι θα πληρώνουν μηνιαία δόση ίση με το 10% του εισοδήματος έως τις 15.000 ευρώ. Από τις 15.000 και πάνω η δόση θα είναι 20%. Πάντως για την περίπτωση των ελευθέρων επαγγελματιών και των εμπόρων η δόση δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη του 30% της τελευταίας ενήμερης δόσης που κατέβαλλαν πριν «κοκκινίσει» το δάνειο τους.

Επίσης από 1 Ιανουαρίου του 2014 παύει να ισχύει η διάταξη Παπαθανασίου που προστατεύει από πλειστηριασμούς ακίνητων, όσους έχουν χρέη έως 200.000 ευρώ.

Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε από το 2015 θα ισχύσει ένα μόνιμο πλαίσιο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων οφειλών. Για το σκοπό αυτό θα συσταθεί Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος θα προχωρήσει στην έκδοση Κώδικα Δεοντολογίας για τον τρόπο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων ιδιωτικών οφειλών.

Όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα για το θέμα των πλειστηριασμών και η κυβέρνηση προχωρεί σε νομοθετική ρύθμιση χωρίς πλήρη συμφωνία αλλά με την ανοχή των δανειστών.

Η ρύθμιση πρόκειται να κατατεθεί αύριο στη Βουλή με την διαδικασία του κατεπείγοντος ώστε να έχει ψηφιστεί έως το Σάββατο.

ΤΑ ΝΕΑ