Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

ΜΑΦΙΑ Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο βασικός κρίκος

Τον βασικό κρίκο των μαφιόζικων οργανώσεων της Θεσσαλονίκης υποστηρίζουν ότι συνέλαβαν οι αρχές ασφαλείας στην επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στο Ωραιόκαστρο και τους Αμπελόκηπους τη νύχτα της περασμένης Δευτέρας.

Του Κώστα Καντούρη

Πρόκειται για 37χρονο, ο οποίος αναζητούνταν από την αστυνομία επειδή είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 8 ετών και τελευταία είχε πάρει τον τίτλο του “βορ βζακόνια” (κλέφτης του νόμου), ελέγχοντας και εισπράττοντας ποσοστά από διάφορες εγκληματικές δραστηριότητες, όπως ανακοινώθηκε χθες από την ασφάλεια.
“Πρόκειται για μέλος συγκεκριμένης οργάνωσης με ευρωπαϊκή δράση και έχει χριστεί με τον διακριτικό τίτλο ‘vor v sakone’, που απονέμεται τιμητικά σε ιδρυτικά στελέχη της. Η οργάνωση αναδιοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη και τα ηνία ανέλαβε ο 37χρονος”, δήλωσε χθες, παρουσιάζοντας την υπόθεση σύλληψης τεσσάρων Γεωργιανών, ο διευθυντής ασφαλείας Θεσσαλονίκης υποστράτηγος Αθηναγόρας Παζαρλής. Ο 37χρονος, με το προσωνύμιο “Ντάτο”, σύμφωνα με την αστυνομία ήταν σωματοφύλακας του 52χρονου Λάσα Σουσανασβίλι, ο οποίος καταδικάστηκε στη Θεσσαλονίκη σε κάθειρξη 14 ετών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης που είχε έδρα της την Ισπανία, ελέγχοντας δεκάδες μικρότερες οργανώσεις σε όλη τη Νότια Ευρώπη. Καταδικάστηκε στην ίδια δίκη με τον 52χρονο, όμως δεν είχε εμφανιστεί στο δικαστήριο και γι’ αυτό αναζητούνταν.
Όπως έγραψε η “Μ” την Πέμπτη, στην επιχείρηση της ασφάλειας συνελήφθησαν τέσσερις Γεωργιανοί, οι οποίοι στην κατοχή τους είχαν δέκα όπλα και συγκεκριμένα ένα Καλάσνικοφ, ένα Σκόρπιον, δύο πιστόλια, ένα περίστροφο, ένα όπλο μπρελόκ και τέσσερα πιστόλια κρότου. Ο 37χρονος έμενε σε πολυτελές ξενοδοχείο του Ωραιοκάστρου, όπου έγινε αρχικά έφοδος και μαζί του συνελήφθη 41χρονος ο οποίος είχε αναλάβει τον ρόλο του σωματοφύλακα. Ο τελευταίος πριν ενάμιση χρόνο είχε προφυλακιστεί από τον ανακριτή Θεσσαλονίκης κατηγορούμενος για συμμετοχή σε ομάδα εκβιάσεων, που απαρτιζόταν κυρίως από Γεωργιανούς, Ρώσους και ομογενείς. Στη συνέχεια αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους και πρόσφατα παραπέμφθηκε να δικαστεί με βούλευμα.

Κομβικός ρόλος
Μεταξύ των συλληφθέντων είναι 39χρονος, ο οποίος επίσης είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 8 ετών για διακεκριμένες κλοπές. Σύμφωνα με την αστυνομία, είχε αναλάβει τον ρόλο της φύλαξης του οπλισμού του “πυρήνα” της μαφιόζικης οργάνωσης, αλλά και πλαστών ταυτοτήτων και αδειών οδήγησης που βρέθηκαν στο σπίτι όπου έμενε στους Αμπελόκηπους.
Ειδικά για τα πλαστά, οι διωκτικές αρχές εντυπωσιάστηκαν από την ποιότητα και της ελληνικής ταυτότητας που είχε εκδοθεί για τον 37χρονο, με στοιχεία άλλου προσώπου, αλλά και φωτογραφία ατόμου που έμοιαζε καταπληκτικά με τον ίδιο, όμως δεν ήταν αυτός. Με τον ίδιο τρόπο εκδόθηκαν και πλαστές ταυτότητες που εμφανίζονται ότι προέρχονται από τη Βουλγαρία και το Ισραήλ.
Οι τρεις της συγκεκριμένης ομάδας έχουν χαρακτηριστεί διευθύνοντες από τις διωκτικές αρχές, ενώ για άμεση συνέργια συνελήφθη ένας 62χρονος, ο οποίος φιλοξενούσε τον 37χρονο κρύβοντάς τον στο σπίτι του μέχρι τις 10 του μήνα. Η δράση της προσδιορίστηκε από τις αστυνομικές αρχές στον έλεγχο διαφόρων συμμοριών που διαπράττουν ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις στη Θεσσαλονίκη, και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Από τους επικεφαλής των συμμοριών αυτών “αποκόμιζαν ποσοστά”, όπως τόνισε χθες ο κ. Παζαρλής.