Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς

Βελτιωτικές αλλαγές στο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες θα αποσύρει και την παράγραφο 6 του άρθρου 7, που αφορά ληξιπρόθεσμα χρέη και είχε δεχτεί τις εντονότατες διαμαρτυρίες όχι μόνο της αντιπολίτευσης αλλά και βουλευτών της συγκυβέρνησης.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Οδ. Κωνσταντινόπουλος σε συνομιλία του με δημοσιογράφους είπε ότι θα αποσυρθεί η συγκεκριμένη διάταξη από το νομοσχέδιο για πλειστηριασμούς.
Στις νέες ρυθμίσεις που κατέθεσε ο κ. Χατζηδάκης προβλέπεται μεταξύ άλλων:
Αύξηση του χρονικού διαστήματος μέχρι 3 μήνες που έχει ο δανειολήπτης για να καταβάλει τη δόση.
Στους ελεύθερους επαγγελματίες μειώνεται από το 30% στο 20% η ελάχιστη καταβαλλόμενη δόση του δανείου.
Αυξάνεται το όριο του οικογενειακού εισοδήματος από 15.000 ευρώ στα 20.000 με δόση 10% για πολύτεκνους, τρίτεκνους και ανάπηρους.
Εν τω μεταξύ σε υψηλούς τόνους ξεκίνησε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου, το οποίο ψηφίζεται απόψε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Πρώτος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑΔημήτρης Παπαδημούλης εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του για την διαδικασία κατεπείγοντος που επέλεξε η κυβέρνηση και ζήτησε να αποσυρθούν τα άρθρα 6 και 7 τα οποία, όπως είπε, «αφορούν τα τοκογλυφικά πρόστιμα φωτιά».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ Νότης Μαριάς, που διαμαρτυρήθηκε για την διαδικασία του κατεπείγοντος και μίλησε για «νομοσχέδιο καρμανιόλα».
Από την πλευρά του ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος, ζήτησε να παραμείνουν μόνο τα άρθρα για τους πλειστηριασμούς σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση όταν πρόκειται να κουρσέψει το βιοτικό επίπεδο του λαού, χρησιμοποιεί την διαδικασία του κατεπείγοντος.
Την απόσυρση όλων των άσχετων διατάξεων ζήτησε από την ΔΗΜΑΡ, ο Νίκος Τσούκαλης.
Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης, χαρακτήρισε παραβίαση του κανονισμού το γεγονός ότι η αντιπολίτευση αναφέρεται στην ουσία του ν/σ πριν αρχίσει η συζήτηση του και υπαινίχθηκε ότι αποσκοπεί στην δημιουργία εντυπώσεων.
Η συζήτηση συνεχίζεται με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ.

Ethnos.gr