Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Επέζησε τρεις μέρες σε βυθισμένο ρυμουλκό στον Ατλαντικό

Παγιδευμένος στον βυθό του Ατλαντικού μέσα σε ένα αναποδογυρισμένο ρυμουλκό για τρεις ημέρες, ο Χάρισον Οτζέγκμπα Οκένε, παρακαλούσε για ένα θαύμα.

Ο νιγηριανός μάγειρας επιβίωσε αναπνέοντας το ολοένα συρρικνούμενο απόθεμα οξυγόνου. Το βίντεο της διάσωσης του Οκένε το Μάιο αναρτήθηκε έξι μήνες μετά και έγινε το απόλυτο viral μεσα σε μία εβδομάδα.

Όταν η θερμοκρασία έπεσε στα επίπεδα του ψύχους, ο Οκένε, ντυμένος μόνο με ένα σορτσάκι, απήγγειλε τον τελευταίο ψαλμό που του έστειλε η σύζυγός του με μήνυμα στο κινητό, ενώ μερικές φορές έλεγε προσευχές.

Για εκείνη την ημέρα, ο Οκένε πιστεύει ότι η διάσωσή του μετά από 72 ώρες σε βάθος 30 μέτρων ήταν ένα δείγμα θείας σωτηρίας. Οι άλλοι έντεκα ναυτικοί που βρίσκονταν στο πλοίο Jascon - 4 πέθαναν.

Δύτες που έφτασαν στη σκηνή έψαχναν μόνο για πτώματα, σύμφωνα με τον Τόνι Γουόκερ, μάνατζερ της ολλανδικής εταιρίας DCN Diving, που κλήθηκε στο σημείο, καθώς εκτελούσε εργασίες κοντά στην περιοχή του συμβάντος.

Οι δύτες ανέσυραν τέσσερα πτώματα. Τότε, όταν εμφανίστηκε στις τηλεοπτικές οθόνες ο Γουόκερ, εμφανίστηκε ένα χέρι και όλοι νόμισαν ότι πρόκειται για ένα ακόμη πτώμα.

«Ο δύτηες γνωρίζοντας ότι έχει δει το χέρι και όταν πήγε να το γραπώσει, το γράπωσε εκείνο», δήλωσε ο Γουόκερ σε τηλεφωνική συνέντευξη χθες.

«Ηταν τρομακτικό για όλους. Για τον παγιδευμένο άνθρωπο, καθώς δεν ήξερε τι συνέβαινε, αλλά και για τον δύτη που έψαχνε μόνο για πτώματα και ξαφνικά τον άρπαξε το χέρι που έβλεπε στην οθόνη», πρόσθεσε.

Στο βίντεο υπάρχει μία μείξη φόβου και σοκ για το διασώστη του Οκένε καθώς και χαρά για τη συνειδητοποίηηση ότι είναι ζωντανός. Ο Οκένε άκουσε να φωνάζει: Υπάρχει επιζών! Είναι ζωντανός!

Οπως είπε ο Γουόκερ, ο Οκένε δεν θα άντεχε περισσότερο.

Το AP επικοινώνησε με τον Οκένε, ο οποίος επιβεβαίωσε τα γεγονότα.

Η περιπέτεια του 29χρονου μάγειρα του ρυμουλκού Jascon 4 άρχισε στις 26 Μαΐου, όταν το πλοίο ναυάγησε περίπου 30 χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές της Νιγηρίας, προσπαθώντας να βοηθήσει ένα τάνκερ που ανεφοδιαζόταν από πλατφόρμα της Chevron.

Προσπάθησε να βρει μία διέξοδο κρατώντας πόρτες ανοιχτές όσο μετακινείτο. Ανακάλυψε κάποια εργαλία και ένα σωσίβιο γιλέκο με δύο λαμπάκια. Οταν εντόπισε μία καμπίνα του βυθισμένου ρυμουλκού όπου ένιωσε ασφαλείς άρχισε η μεγάλη αναμονή, άρχισε να κρυώνει όλο και περισσότερο και έκανε ανασκόπηση της ζωής του - θυμήθηκε τη μητέρα, τους φίλους του και κυρίως τη γυναίκα με την οποία ήταν παντρεμένος πέντε χρόνια, ενώ δεν είχε αποκτήσει παιδιά.

Επέζησε μόνο με ένα μπουκάλι κόκα κόλα. Διασώθηκε από δύτη, ο οποίος του έριξε ζεστό νερό και στη συνέχεια του χορήγησε μάσκα οξυγόνου. Οταν απελευθερώθηκε από το κουφάρι μπήκε σε θάλαμο αποσυμπίεσης και στη συνέχεια ανασύρθηκε με ασφάλεια στην επιφάνεια.

Ethnos.gr