Ανατροπές στο ασφαλιστικό με αύξηση των ορίων ηλικίας κατά 2 - 3 έτη και αλλαγή στον υπολογισμό των συντάξεων, ζητεί ο ΟΟΣΑ.
Στην έκθεσή του ο Οργανισμός κάνει έμμεση αναφορά γιαμειώσεις στις χαμηλές συντάξεις που έμειναν προστατευμένες από τις περικοπές του Μνημονίου, σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας.
Στην 370 σελίδων έκθεση για τα συνταξιοδοτικά συστήματα σε 34 χώρες-μέλη του ο οργανισμός φωτογραφίζει, την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, την πλήρη αλλαγή του σημερινού τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, αλλά και νέες μειώσεις.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η έκθεση εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα και οι παρατηρήσεις για την Ελλάδα εστιάζονται σε τρία σημεία:
1. Η δαπάνη για τις συντάξεις παρότι μειώθηκε στο 15% του ΑΕΠ, από το 25% που ήταν πριν, παραμένει εντούτοις υψηλή σε σχέση με το 11% του ΑΕΠ που δαπανούν οι χώρες του ΟΟΣΑ.
2. Παρά τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, η μέση ηλικία αποχώρησης των ανδρών είναι τα 61,9 έτη, ενώ των γυναικών τα 60,3 έτη όταν η μέση ηλικία αποχώρησης στις χώρες μέλη του Οργανισμού είναι τα 64,2 έτη για τους άνδρες και τα 63,1 έτη για τις γυναίκες. Μάλιστα, η έκθεση κατατάσσει την Ελλάδα ανάμεσα στις 5 χώρες με τα πιο χαμηλά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
Στην πράξη ο ΟΟΣΑ δείχνει ξεκάθαρα ότι έρχεται και άλλη αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης εν όψει μάλιστα των αλλαγών στο ασφαλιστικό που πρόκειται να συζητηθούν εντός του 2014. Στο στόχαστρο μπαίνουν οι πρόωρες συντάξεις και εκεί, αν κρίνει κανείς από τη σύγκριση που κάνει ο οργανισμός, θα πρέπει να αναμένεται μια μέση αύξηση κατά 2 έτη.
3. Γίνεται λόγος για τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, και επισημαίνεται ότι θα πρέπει να αλλάξει το σημερινό σύστημα που δίνει σύνταξη με βάση τα τελευταία καλύτερα μισθολογικά έτη. Τονίζεται ότι θα πρέπει να αντικατασταθεί από τον υπολογισμό της σύνταξης με βάση τις εισφορές ολόκληρου του εργατικού βίου.
Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα, το οποίο βάζει στο μάτι του κυκλώνα τις χαμηλές συντάξεις: «Από τις μειώσεις συντάξεων που έχουν γίνει, έχουν προστατευθεί σημαντικά τα χαμηλά ποσά».
Και εξηγεί ότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουν αναστραφεί πλήρως τα ποσοστά αναπλήρωσης, καθώς όσοι είχαν υψηλούς μισθούς και πλήρωσαν περισσότερες εισφορές στα Ταμεία είδαν τις συντάξεις τους να πέφτουν ακόμη και στο 50%, ενώ όσοι πλήρωσαν λιγότερες εισφορές και εργάστηκαν για μικρότερο διάστημα προστατεύτηκαν από τις μεγάλες μειώσεις.
Ποιους θα πλήξουν περισσότεροι οι σαρωτικές αλλαγές
Οι μεγάλοι χαμένοι από τις επερχόμενες σαρωτικές αλλαγές, αναφέρει το δημοσίευμα, οι θα είναι οι εργαζόμενοι σε ηλικίες 35-55 ετών που ήδη βγαίνουν στη σύνταξη με τις μεταβατικές διατάξεις που έχουν ψηφιστεί και ισχύουν από το 2010 και παρέμειναν με το νόμο 4093/12. Παρότι ο νόμος 4093/12 αύξησε τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 έτη, ήτοι από τα 60 στα 62 και από τα 65 στα 67, εντούτοις και «εσωτερικά» του ασφαλιστικού συστήματος έχουν διατηρηθεί και ισχύουν τα παλιά και χαμηλότερα όρια ηλικίας για σύνταξη, που σπεύδουν να τα αξιοποιήσουν φυσικά κατά χιλιάδες οι εργαζόμενοι για να προλάβουν τα χειρότερα.
newsbomb.gr