Ένα νέο είδος τάπιρου ανακάλυψαν στη Βραζιλία και την Κολομβία επιστήμονες με επικεφαλής τον παλαιοντολόγο Mario Cozzuol.
Ο νεοανακαλυφθείς τάπιρος «Tapirus kabomani», άγνωστος για την επιστήμη όμως γνώριμος στους ιθαγενείς, είναι ένα από τα μεγαλύτερα ζώα της ηπείρου.
Ο Tapirus kabomani είναι το πέμπτο είδος τάπιρου που ανακαλύπτεται παγκοσμίως και το πρώτο που ανακαλύπτεται από το1865.
Επίσης είναι το πρώτο ζώο της οικογένειας τωνπερισσοδακτύλων που ανακαλύπτεται εδώ και εκατοντάδες χρόνια, αλλά και το μεγαλύτερο χερσαίο ζώο που εντοπίζεται εδώ και δεκαετίες.
Ο Tapirus kabomani ζει σε πεδιάδες και δασικές εκτάσεις στον νοτιοδυτικό Αμαζόνιο και έχει κυνηγηθεί έντονα από τους ιθαγενείς που τον αποκαλούν «μικρό μαύρο τάπιρο».
Το νέο είδος μοιάζει με τον τάπιρο της Βραζιλίας, ωστόσο το τρίχωμά του είναι πιο σκούρο και το βάρος του αρκετά μικρότερο.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο τάπιρος της Βραζιλίας ζυγίζει 320 κιλά, ενώ ο Tapirus kabomani μόλις 110, γι’ αυτό και οι επιστήμονες του έδωσαν το παρατσούκλι «πυγμαίος τάπιρος».
Επίσης τα πόδια του είναι πιο κοντά και το κρανίο του πιο καλοσχηματισμένο.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν τα πρώτα στοιχεία για το νέο είδος πριν μια δεκαετία εξετάζοντας κάποια κρανία τάπιρων τα οποία παρουσίαζαν σημαντικές διαφορές.
Στο πλαίσιο της μελέτης τους, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Mammology, οι επιστήμονες συνέλλεξαν γενετικό υλικό και δείγματα από τους ντόπιους κυνηγούς και τους ιθαγενείς.
Αναλύοντας τη μορφολογία και τα γενετικά στοιχεία οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μπροστά τους είχαν ένα νέο είδος τάπιρου.
Ο τάπιρος εμφανίστηκε πριν 50 εκατομμύρια χρόνια και θεωρείται ζωντανό απολίθωμα γιατί από τότε δεν έχει εξελιχθεί ιδιαίτερα.
Το ζώο διακρίνεται εύκολα εξαιτίας του μεγέθους του και της μακριάς του προβοσκίδας.
Ο τάπιρος είναι ιδιαίτερα ντροπαλό ζώο και δραστηριοποιείται κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Είναι δεινός κολυμβητής, έξυπνος και χαρισματικός.
Ο τάιρος εμφανίστηκε αρχικά στη Βόρεια Αμερική και μετακινήθηκε στην Ασία, τη Νότιο Αμερική και τηνΕυρώπη, ωστόσο στην πορεία της εξέλιξης πολλά είδη εξαφανίστηκαν.
Σήμερα έχουν απομείνει μόνο πέντε είδη, ένα εκ των οποίων ζει στην Ασία. Το νέο είδος εκτιμάται ότι απειλείται με εξαφάνιση, όπως και ο τάπιρος της Βραζιλίας, λόγω των ανθρώπινων δραστηριοτήτων (φράγματα, οδοποιία) στον Αμαζόνιο.
econews