Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Ημερίδα διοργανώνει η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών

Με αφορμή την ολοκλήρωση του έργου «Αποτίμηση των Επιπτώσεων 100 Νομοθετικών και Κανονιστικών Ρυθμίσεων στην Πολιτική Ισότητας των Φύλων», η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Νομοθεσία και Φύλο: Προβλήματα, Προκλήσεις, Προοπτικές». 
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013, στην Αίθουσα Συνεδρίων / Κέντρο Τύπου της Γενικής Γραμματείας Μέσων Ενημέρωσης – Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (Φραγκούδη 11 & Πάντου Αλεξάνδρου, Καλλιθέα, 17671, όπισθεν Παντείου Πανεπιστημίου), στις 18.00. 

Στην ημερίδα θα απευθύνει χαιρετισμό, η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, κ. Βάσω Κόλλια.

Το έργο που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο της ημερίδας είχε στόχο τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη ενός εργαλείου αξιολόγησης των επιπτώσεων 100 αντιπροσωπευτικών νομοθετικών και κανονιστικών ρυθμίσεων στην προώθηση της ισότητας των φύλων. Το εργαλείο εφαρμόστηκε σε νομοθετικές και κανονιστικές ρυθμίσεις, σε 16 τομείς πολιτικής: Απασχόληση, Υγεία, Παιδεία, Αγροτική Πολιτική, Περιβάλλον, Κοινωνική Ασφάλιση και Κοινωνική Αλληλεγγύη, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, Φορολογικό Δίκαιο, Δημοσιονομική Πολιτική, Οικογενειακό Δίκαιο, Μεταναστευτική Πολιτική, Δικαιοσύνη, Καταναλωτές, Δημόσιος Τομέας, Εκλογικές Διαδικασίες, Ανάπτυξη – Ανταγωνιστικότητα. 

Στο πλαίσιο του έργου κατατέθηκε συγκροτημένη πρόταση για τη θεσμική κατοχύρωση του μοντέλου και των αποτελεσμάτων αξιολόγησης των νομοθετικών και κανονιστικών ρυθμίσεων στην πολιτική ισότητας των φύλων.

Το σύνολο των αποτελεσμάτων του έργου είναι διαθέσιμο στον δικτυακό τόπο www. lawandgender.gr

Το έργο θα αποτελέσει ένα βασικό εργαλείο προώθησης της ισότητας των φύλων για θεσμούς, φορείς και μηχανισμούς που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στο νομοπαρασκευαστικό έργο, υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες, μέλη του κοινοβουλίου, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Ακόμη, θα ωφεληθούν άμεσα ανεξάρτητες διοικητικές αρχές, η ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα που δραστηριοποιείται στα πεδία της ισότητας των φύλων και της καταπολέμησης των διακρίσεων, αλλά και φορείς της κοινωνίας των πολιτών που προωθούν την ισότητα των φύλων.

Το έργο υλοποίησε η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Διαχείρισης και Εφαρμογής συγχρηματοδοτούμενων δράσεων του Υπουργείου Εσωτερικών (ΕΥΣΥΔΕ ΥΠΕΣ) με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ από τον Άξονα ΙΙΙ του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007 - 2013».

Ομιλητές (αλφαβητικά):

-Λουκία Αργυροπούλου, Προϊσταμένη Νομικού Τμήματος ΓΓΙΦ

-Παναγιώτης Καρκατσούλης, ΔΝ, Ινστιτούτο Έρευνας Ρυθμιστικών Πολιτικών

-Μαρία Μουσμούτη, ΔΝ, Εκτελεστική Διευθύντρια, Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου

-Καλλιόπη Σπανού, Συνήγορος του Πολίτη

-Κλεοπάτρα Χριστοπούλου, Επιστημονική Συνεργάτιδα, Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου.

Μετά την παρουσίαση του έργου, θα ακολουθήσει συζήτηση.