Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

«Ξεσκεπάστε τους μυστικούς εχθρούς της δημοκρατίας»

Φυλακίσεις χωρίς δίκη, παρακολουθήσεις χωρίς ένταλμα, συλλογές προσωπικών δεδομένων χωρίς προηγούμενη έγκριση, εξουσίες χωρίς κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Κι όλα αυτά, στο όνομα μιας γενικόλογης «εθνικής ασφάλειας» η οποία ουσιαστικά το μόνο που κάνει είναι να επιτρέπει σε κάποια μυστικά κέντρα λήψεις αποφάσεων να μη λογοδοτούν για τις πράξεις τους. Ολα εκείνα που άλλοτε αντιμετωπίζονταν ως οργουελικές φαντασιώσεις, η μαζική παρακολούθηση αδιακρίτως ολόκληρων πληθυσμών και το τέλος της ιδιωτικότητας, κατέληξαν να είναι απλώς μέρος της αλήθειας (ούτε καν ολόκληρη η αλήθεια).

Με επιστολή τους, που δημοσιεύεται σήμερα στην Ελλάδα από το «Εθνος της Κυριακής», 7 επιφανείς πληροφοριοδότες, ακτιβιστές και πρώην πράκτορες από ολόκληρο τον κόσμο, 7 επίδοξοι Σνόουντεν πριν τον Σνόουντεν, βγαίνουν επώνυμα στο προσκήνιο και καλούν τους απανταχού εργαζομένους σε υπηρεσίες πληροφοριών να σπάσουν την ομερτά της συνενοχής.

Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει ο 82χρονος σήμερα Ντάνιελ Ελσμπεργκ, ο «πατέρας όλων των πληροφοριοδοτών» που συνέδεσε το όνομά του με το τέλος του πολέμου στο Βιετνάμ καθώς και με την πτώση της κυβέρνησης Νίξον.

Με θάρρος και τόλμη
Οι κοινωνίες μας διολισθαίνουν σε ολοκληρωτικές τυραννίες, προειδοποιούν οι 7. Ωστόσο, η υπονόμευση της δημοκρατίας και η καταπάτηση των πολιτικών ελευθεριών δεν καταγράφονται ρητά ως αρμοδιότητες σε καμία σύμβαση εργασίας κανενός πράκτορα. Ο Εντουαρντ Σνόουντεν έδειξε τον δρόμο διαρρέοντας στα ΜΜΕ πληροφορίες (συνοδευόμενες από πλήθος αποδεικτικών στοιχείων) για τις παράνομες παρακολουθήσεις της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA).

Ο Σνόουντεν ωστόσο δεν πρέπει να μείνει μόνος, όχι εάν ακόμη ενδιαφερόμαστε για αξίες όπως η αλήθεια, ο διάλογος, η ευνομία, η διαφάνεια και η δημοκρατία. Με αυτό το σκεπτικό, οι 7 καλούν ανοιχτά όλους όσοι έχουν γίνει μάρτυρες παράνομων και αντιδημοκρατικών πρακτικών να οπλιστούν με θάρρος και να τις φέρουν στο φως της δημοσιότητας.

Υπογράφουν οι: Πέτερ Κοφόντ, μουσικός/ακτιβιστής κατά της εισβολής στο Ιράκ (Δανία) - Τόμας Αντριουζ Ντρέικ, πληροφοριοδότης, πρώην κορυφαίο στέλεχος της NSA (ΗΠΑ) - Ντάνιελ Ελσμπεργκ, πληροφοριοδότης, πρώην στρατιωτικός αναλυτής (ΗΠΑ) - Κάθριν Γκαν, πληροφοριοδότης, πρώην στέλεχος της βρετανικής GCHQ (Βρετανία) - Τζέσιλιν Ράντακ, πληροφοριοδότης, πρώην στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης (ΗΠΑ) - Ρέι ΜακΓκόβερν, πρώην αναλυτής της CIA (ΗΠΑ) - Κολίν Ρόουλι, πληροφοριοδότης, πρώην στέλεχος του FBI (ΗΠΑ).

Ανοιχτή επιστολή μέσω του «Εθνους της Κυριακής»

Τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο του 2001, δυτικές κυβερνήσεις και υπηρεσίες ασφαλείας έχουν εργαστεί σκληρά για να επεκτείνουν το εύρος δράσης των εξουσιών τους, υπονομεύοντας παράλληλα την ιδιωτικότητα, τις πολιτικές ελευθερίες και τον δημόσιο έλεγχο της ασκούμενης πολιτικής. Ολα εκείνα που άλλοτε αντιμετωπίζονταν ως παρανοϊκές, οργουελικές και συνωμοσιολογικές φαντασιώσεις κατέληξαν πλέον στη μετά Σνόουντεν εποχή να μην είναι καν όλη η πραγματικότητα.

Το αξιοσημείωτο είναι πως για χρόνια δεχόμασταν προειδοποιήσεις πως αυτά τα πράγματα όντως συνέβαιναν: εκτεταμένη παρακολούθηση ολόκληρων πληθυσμών, στρατιωτικοποίηση του Διαδικτύου, το τέλος της ιδιωτικότητας.

Ολα γίνονται στο όνομα της «Εθνικής Ασφαλείας», η οποία έχει, ούτε λίγο ούτε πολύ, καταντήσει σύνθημα που αποκλείει κάθε διαβούλευση και διασφαλίζει πως οι κυβερνήσεις δεν λογοδοτούν -πως δεν είναι δυνατό να λογοδοτούν- διότι όλα γίνονται στο σκοτάδι: μυστικοί νόμοι, μυστικές ερμηνείες μυστικών νόμων από μυστικά δικαστήρια - κι όλα αυτά χωρίς απολύτως καμία ουσιαστική κοινοβουλευτική επίβλεψη.

Εμείς είμαστε οι φίλοι σου - Ο Μεγάλος Αδελφός σε αγαπάει!
Τα μίντια, στην πλειονότητά τους, έδωσαν μικρή σημασία στις αποκαλύψεις, ακόμη κι όταν ολοένα περισσότεροι θαρραλέοι και ευσυνείδητοι πληροφοριοδότες άρχισαν να βγαίνουν μπροστά. Οι πρωτοφανείς διώξεις σε βάρος όσων αποκάλυπταν την αλήθεια, που ξεκίνησαν από την κυβέρνηση Μπους και πολλαπλασιάστηκαν σημαντικά από την κυβέρνηση Ομπάμα, αγνοήθηκαν στην πλειονότητά τους, ενώ την ίδια ώρα, αριθμός-ρεκόρ καλοπροαίρετων ανθρώπων κατηγορούνται για σοβαρά κακουργήματα, απλώς επειδή επέτρεψαν στους συμπολίτες τους να μάθουν τι συμβαίνει.

Είναι μια από τις πικρές ειρωνείες της εποχής μας το γεγονός πως ο Τζον Κυριακού (πρώην CIA) βρίσκεται στη φυλακή επειδή διέρρευσε πληροφορίες για τα βασανιστήρια των ΗΠΑ, ενώ οι ίδιοι οι βασανιστές και οι εντολείς τους κυκλοφορούν ελεύθεροι.

Κατά ανάλογο τρόπο, η πληροφοριοδότης του WikiLeaks Τσέλσι (γεννηθείς με το όνομα Μπράντλεϊ) Μάνινγκ κατηγορήθηκε -μεταξύ άλλων σοβαρών εγκλημάτων- και για συνεργασία με τον εχθρό (εν προκειμένω, τον λαό). Ο Μάνινγκ καταδικάστηκε σε 35 χρόνια φυλάκισης, ενώ οι άνθρωποι που σχεδίασαν την παράνομη και καταστροφική εισβολή στο Ιράκ το 2003 ακόμη αντιμετωπίζονται με τιμές υψηλόβαθμων αξιωματούχων.

Πολυάριθμοι πρώην υπάλληλοι της NSA έχουν βγει μπροστά την τελευταία δεκαετία αποκαλύπτοντας περιπτώσεις μαζικής νοθείας, πλήθους παρανομιών και κατάχρησης εξουσίας στην εν λόγω υπηρεσία. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται οι: Τόμας Ντρέικ, Γουίλιαμ Μπίνεϊ και Κερκ Γουίμπε. Η ανταπόκριση ήταν δίωξη σε ποσοστό 100% και λογοδοσία σε ποσοστό 0% εκ μέρους της NSA ή της κυβέρνησης.

Το να διαρρέει κανείς πληροφορίες για ισχυρές ομάδες ανθρώπων δεν είναι αστείο πράγμα, αλλά, παρά το φτωχό ιστορικό των δυτικών μίντια, η διαρροή πληροφοριών παραμένει η τελευταία οδός που οδηγεί στην αλήθεια, την ισορροπημένη διαβούλευση και την υπεράσπιση της δημοκρατίας - εκείνου του εύθραυστου οικοδομήματος που ο Ουίνστον Τσόρτσιλ έχει αποκαλέσει «το χειρότερο πολίτευμα, με εξαίρεση όλα τα άλλα (σ.σ.: πολιτεύματα)».

Ανεμοι αλλαγής αρχίζουν να πνέουν
Από το καλοκαίρι του 2013, το κοινό έγινε μάρτυρας μιας μεταστροφής στη διαβούλευση γύρω από αυτά τα ζητήματα. Κι αυτό επειδή ένας θαρραλέος άνθρωπος, ο Εντουαρντ Σνόουντεν, όχι μόνο διέρρευσε πληροφορίες σχετικά με τη λιτανεία των κυβερνητικών καταχρήσεων, αλλά και φρόντισε να τις υποστηρίξει προμηθεύοντας ολίγους αξιόπιστους δημοσιογράφους με μια χιονοστιβάδα αποδεικτικών εγγράφων.

Ο αντίλαλος της πράξης του συνεχίζει να ηχεί ανά την υφήλιο - και υπάρχουν ακόμη πολλές αποκαλύψεις που έπονται.

Τώρα το κοινό σάς χρειάζεται
Για κάθε Ντάνιελ Ελσμπεργκ, Ντρέικ, Μπίνεϊ, Κάθριν Γκαν, Μάνινγκ ή Σνόουντεν υπάρχουν χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι που συνεχίζουν την καθημερινή τους δουλειά, κατασκοπεύοντας τους πάντες και τροφοδοτώντας με μαγειρεμένες ή ακόμη και φτιαχτές πληροφορίες τον λαό και το κοινοβούλιο, καταστρέφοντας όλα αυτά για τα οποία εμείς ως κοινωνία προσποιούμαστε πως ενδιαφερόμαστε.

Κάποιοι από αυτούς ίσως να νιώθουν καλά με τη δουλειά τους, πολλοί ωστόσο ακούν τη φωνή της συνείδησής τους πάνω από εκείνες των ηγετών και των διεφθαρμένων πολιτικών - και των ανθρώπων των οποίων τις ιδιωτικές επικοινωνίες παρακολουθούν.

Κρυμμένοι σε γραφεία υπουργείων, υπηρεσιών πληροφοριών, αστυνομικών τμημάτων και ενόπλων δυνάμεων υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι που κοιτούν αναστατωμένοι τις κοινωνίες μας να μετατρέπονται σε ολοκληρωτικές τυραννίες.

Ενας από αυτούς τους ανθρώπους είσαι και εσύ
Σκέφτεσαι πως:
η υπονόμευση της Δημοκρατίας και η καταπάτηση των πολιτικών ελευθεριών δεν καταγράφονται ρητά στη σύμβαση εργασίας που υπέγραψες
μεγάλωσες σε μια δημοκρατική κοινωνία και θα ήθελες να τη διατηρήσεις δημοκρατική
έμαθες να σέβεσαι το δικαίωμα των απλών ανθρώπων να ζουν μια ιδιωτική ζωή
δεν θέλεις στην πραγματικότητα ένα σύστημα θεσμοθετημένης στρατηγικής παρακολούθησης που θα έκανε ακόμη και την τρομακτική Στάζι να σκάσει από τη ζήλια της - θέλεις;

Σε περίπτωση που ακόμη αμφιβάλλεις, που αναρωτιέσαι γιατί να νοιαστείς και τι μπορεί να καταφέρει μόνο του ένα άτομο. Ε λοιπόν, ο Εντουαρντ Σνόουντεν μόλις σου έδειξε τι μπορεί να κάνει ένα άτομο.

Ο Σνόουντεν ξεχωρίζει ως πληροφοριοδότης τόσο εξαιτίας της σοβαρότητας των εγκλημάτων που αποκαλύπτει στο κοινό -αλλά και εξαιτίας του μεγάλου όγκου αποδεικτικών στοιχείων που μας έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής- κι έπονται ακόμη περισσότερα. Αλλά ο Σνόουντεν δεν θα έπρεπε να στέκεται μόνος, και οι αποκαλύψεις του δεν θα έπρεπε να είναι οι μόνες.

Μπορείς να γίνεις κι εσύ μέρος της λύσης: να δώσεις σε αξιόπιστους δημοσιογράφους - είτε από τα παραδοσιακά Μέσα (όπως είναι αυτή η εφημερίδα) είτε από τα νέα Μέσα (όπως είναι το WikiLeaks) έγγραφα που αποδεικνύουν όσες παράνομες, ανήθικες, σπάταλες δραστηριότητες λαμβάνουν χώρα εκεί όπου εργάζεσαι.

ΥΠΑΡΧΕΙ ισχύς εν τη ενώσει: δεν θα είσαι ο πρώτος -ούτε και ο τελευταίος- που θα ακολουθήσει τη συνείδησή του και θα μας επιτρέψει να μάθουμε όσα γίνονται στο όνομά μας εν αγνοία μας.

Η αλήθεια πράγματι έρχεται - δεν μπορεί να ανακοπεί η πορεία της. Διεφθαρμένοι πολιτικοί θα λογοδοτήσουν. Είναι στο χέρι σου να βρεθείς στη σωστή πλευρά της ιστορίας και να επιταχύνεις τη διαδικασία.

Το θάρρος είναι μεταδοτικό.

Εξι πρώην πράκτορες και ένας ακτιβιστής

Τόμας Αντριουζ Ντρέικ
Αλλοτε κορυφαίο στέλεχος της NSA και παρασημοφορημένος βετεράνος των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ο Ντρέικ είχε από τις αρχές του 21ου αιώνα καταγγείλει τις αντισυνταγματικές πρακτικές παρακολουθήσεων της NSA. Oδηγήθηκε ενώπιον της Δικαιοσύνης με την κατηγορία της κατασκοπίας αλλά τελικώς αθωώθηκε.

Ντάνιελ Ελσμπεργκ
Eχει μείνει στην ιστορία ως ο στρατιωτικός αναλυτής που το 1971 είχε διαρρεύσει στους New York Times τα «Εγγραφα του Πενταγώνου», έναν απόρρητο φάκελο που αποδείκνυε πως οι ΗΠΑ μετέδιδαν ψευδείς ειδήσεις στον αμερικανικό λαό για την κατάσταση στο Βιετνάμ. Κατηγορήθηκε για κατασκοπεία αλλά τελικώς αθωώθηκε.

Κάθριν Γκαν
Αλλοτε υπάλληλος των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών GCHQ, η Γκαν έγινε θέμα στις αρχές του 2003, όταν διέρρευσε στον βρετανικό Observer απόρρητες πληροφορίες σχετικά με τις παρακολουθήσεις ξένων διπλωματών με τις οποίες οι ΗΠΑ επιχειρούσαν να εξασφαλίσουν διεθνή στήριξη για την εισβολή στο Ιράκ.

Τζέσιλιν Ράντακ
Πρώην σύμβουλος του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Το 2002 διέρρευσε στο Newsweek πληροφορίες σχετικά με παράνομες ανακρίσεις αιχμαλώτων στο Αφγανιστάν. Σήμερα, αρθρογραφεί σε αμερικανικά Μέσα και διευθύνει την οργάνωση Govern-ment Accountability Project που προωθεί την κυβερνητική και εταιρική υπευθυνότητα.

Ρέι ΜακΓκόβερν
Αναλυτής της CIA για 27 συναπτά έτη (1963 έως 1990), ο 74χρονος ΜακΓκόβερν έμελλε να εξελιχθεί σε ακτιβιστή κατά του πολέμου καθώς και των πρακτικών βασανιστηρίων της CIA. Δεν δίστασε μάλιστα να επιστρέψει πίσω στην Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ το μετάλλιο που είχε λάβει για την προσφορά του σε αυτήν.

Κολίν Ρόουλι
Πρώην πράκτορας του FBI, η 60χρονη σήμερα Κολίν Ρόουλι έγινε γνωστή μετά την 11η Σεπτεμβρίου όταν αποκάλυψε πως τα κεντρικά του FBI δεν είχαν αξιολογήσει σωστά τις πληροφορίες που τους είχαν αποσταλεί σχετικά με τη δράση υπόπτων για τρομοκρατία. Εχει τιμηθεί ως «πρόσωπο της χρονιάς» από το περιοδικό TIME.

Πέτερ Κοφόντ
Δανός μουσικός και ακτιβιστής κατά του πολέμου. Το 2003 είχε ταξιδέψει στο Ιράκ με στόχο να εμποδίσει την αμερικανική εισβολή, λειτουργώντας ως «ανθρώπινη ασπίδα».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ

Ethnos.gr