Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

«Προστατεύστε τους αγρότες» ζητούν 27 βουλευτές

Ποσά από τους τραπεζικούς λογαριασμούς αγροτών, ακόμη και συντάξεις τους παρακρατούνται λόγω οφειλών, με συνέπεια οι παραγωγοί να περιέρχονται σε σοβαρότατη οικονομική δυσχέρεια και συχνότατα σε πλήρη αδυναμία να ανταποκριθούν στις βιοποριστικές ανάγκες τους.

Tου Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr
Τα παραπάνω αποτελούν καταγγελίες αγροτών, τις οποίες περιγράφουν σε επερώτησή τους στη Βουλή δεκατέσσερις βουλευτές της συμπολίτευσης, που ζητούν άμεσα μέτρα, προκειμένου να προστατευτούν οι παραγωγοί από μονομερείς και καταχρηστικές παρακρατήσεις ποσών, καθώς και τη χρηματοδότηση του αγροτικού κόσμου μέσω των Ανοιχτών Δανείων Αγροτών (ΑΔΑ).
Στην ερώτησή τους, που απευθύνεται στους υπουργούς Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης, οι βουλευτές μεταξύ άλλων υποστηρίζουν: «Η κοινοτική νομοθεσία κατοχυρώνει την ακέραιη καταβολή στους δικαιούχους των χρηματοδοτήσεων από τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης και όσον αφορά τις συντάξεις η εθνική νομοθεσία προστατεύει το ποσό της σύνταξης που κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό, ενώ επιπρόσθετα προβλέπει το ακατάσχετο των καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα μέχρι του ποσού των 1.500 ή 2.000 ευρώ σε περίπτωση κοινού λογαριασμού».
Οι βουλευτές ζητούν άμεσες παρεμβάσεις για την προστασία των αγροτών και να κατατεθεί στη Βουλή η ρύθμιση για τα κόκκινα αγροτικά δάνεια, ενώ ρωτούν για την πορεία της χρηματοδότησης μέσω των Ανοιχτών Δανείων Αγροτών.
Την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές Λακωνίας Φεβρωνία Πατριανάκου, Κορινθίας Χρίστος Δήμας, Φθιώτιδας Ελένη Μακρή-Θεοδώρου, Πέλλης Ιορδάνης Τζαμτζής, Ηλείας Γιώργος Κοντογιάννης, Ρεθύμνης Ιωάννης Κεφαλογιάννης, Σερρών Φωτεινή Αραμπατζή, Καβάλας Νίκος Παναγιωτόπουλος, Έβρου Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, Λέσβου Παύλος Βογιατζής, Δράμας Δημήτριος Κυριαζίδης, Ημαθίας Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Φλώρινας Ευστάθιος Κωνσταντινίδης και Γρεβενών Τιμολέων Κοψαχείλης.

ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ
Εν τω μεταξύ δεκατρείς βουλευτές της συμπολίτευσης με ανοικτή επιστολή τους στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη ζητούν να γνωστοποιήσει εντός των αμέσως προσεχών ημερών το πότε, σε τι ποσό και για ποιες ζημιές θα αποζημιωθούν οι πληγέντες αγρότες, προκειμένου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, να «μην κάνουν μαύρες γιορτές» και να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις καλλιεργητικές, κοινωνικές και οικογενειακές υποχρεώσεις τους.
Από τις εξαγγελίες του κ. Τσαυτάρη για το χρονοδιάγραμμα καταβολής οφειλόμενων ποσών στους αγρότες απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στις αποζημιώσεις για τους πληγέντες από τις χαλαζοπτώσεις της περασμένης άνοιξης, την ακαρπία στις δενδροκαλλιέργειες, στην ενιαία ενίσχυση των κτηνοτρόφων και στην κρατική συνεισφορά στα οικονομικά του ΕΛΓΑ, επισημαίνεται στην επιστολή των βουλευτών. Και ενώ οι χιλιάδες πληγέντες αγρότες έχουν ήδη προκαταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές τους στον ΕΛΓΑ, κινδυνεύουν να κάνουν «μαύρα Χριστούγεννα», καθώς δεν τους έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ αποζημίωσης, προστίθεται. Επικεφαλής των βουλευτών είναι ο Γιώργος Καρασμάνης, βουλευτής Πέλλας, και ακολουθούν υπογραφές από τους Ευστάθιο Κωνσταντινίδη, βουλευτή Φλώρινας, Απόστολο Βεσυρόπουλο, Ημαθίας, Θεόφιλο Λεονταρίδη, Σερρών, Τιμολέοντα Κοψαχείλη, Γρεβενών, Κωνσταντίνο Κουκοδήμο, Πιερίας, Γεώργιο Γεωργαντά, Κιλκίς, Λάζαρο Τσαβδαρίδη, Ημαθίας, Γεωργία Μπατσάρα, Ημαθίας, Γεώργιο Κωνσταντόπουλο, Πιερίας, Αλέξανδρο Δερμεντζόπουλο, Έβρου, Μαρία Αντωνίου, Καστοριάς, και Φεβρωνία Πατριανάκου, Λακωνίας.