Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Γρήγορο ίντερνετ σε αγροτικές περιοχές

Γρήγορο ίντερνετ σε 5.100 αγροτικές και νησιωτικές περιοχές μέχρι το 2015, οι οποίες αντιστοιχούν περίπου στο 40% της ελληνικής επικράτειας, υπόσχεται το υπουργείο Υποδομών.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Η γενική γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου προκήρυξε το έργο «Rural Broadband» με τίτλο «Ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών σε αγροτικές, ‘λευκές’ περιοχές της ελληνικής επικράτειας και υπηρεσίες εκμετάλλευσης-αξιοποίησης των υποδομών».
«Το έργο αυτό δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, διασύνδεει εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, εξασφαλίζει την πρόσβαση σε βασικές κυβερνητικές υπηρεσίες, αναπτύσσει την επιχειρηματικότητα και προωθεί την ανάπτυξη των ευαίσθητων αυτών περιοχών με ό,τι αυτό συνεπάγεται οικονομικά και κοινωνικά», δήλωσε ο γ.γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Μ. Δασκαλάκης. Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 161 εκατ. ευρώ και θα υλοποιηθεί μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ενώ θα προκηρυχθεί σε τρεις ξεχωριστές εργολαβίες των 44,5 εκατ. ευρώ, 56,5 εκατ. ευρώ και 60 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το υπουργείο στόχος είναι η γεφύρωση του ευρυζωνικού χάσματος μεταξύ αστικών κέντρων και αγροτικών περιοχών με την παροχή ευρυζωνικών συνδέσεων σε χαμηλές τιμές σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, ενισχύοντας την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα. Με την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου θα γίνει εφικτή η πρόσβαση των κατοίκων αυτών των περιοχών σε βασικές κυβερνητικές υπηρεσίες, όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η ηλεκτρονική σύνδεση με τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, η χορήγηση βεβαιώσεων και εγγράφων με ηλεκτρονικές αιτήσεις.