Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. διαρρήκτης-φαινόμενο

Διαρρήκτης-φαινόμενο έπεσε στα χέρια της αστυνομίας Θεσσαλονίκης ύστερα από έρευνες των μελών του τμήματος δίωξης εγκλημάτων κατά ιδιοκτησίας της ασφάλειας.

Του Κώστα Καντούρη

Ο 38χρονος Σκοπιανός μαζί με δύο συνεργούς του κατάφεραν να διαρρήξουν μέσα σε λιγότερο από τέσσερις μήνες 76 σπίτια σε ανατολικές συνοικίες, εισβάλλοντας στα διαμερίσματα, την ώρα που οι ιδιοκτήτες τους κοιμούνταν.
Ο Σκοπιανός εντοπίστηκε στη Γλυφάδα Αττικής από αστυνομικούς της ασφάλειας Θεσσαλονίκης, οι οποίοι είχαν εντοπίσει τα ίχνη του και τον θεωρούσαν κύριο ύποπτο σειράς διαρρήξεων που έγιναν από τον περασμένο Ιούλιο μέχρι και τα μέσα Οκτωβρίου στις περιοχές της Καλαμαριάς, της Ανάληψης, του Πανοράματος και της Πυλαίας. Αρχικά συνελήφθη, επειδή ήταν δραπέτης των φυλακών Τρικάλων. Εντύπωση προκαλεί ότι από το σωφρονιστικό κατάστημα της Θεσσαλίας τού είχε δοθεί άδεια μόλις ενάμιση χρόνο μετά την καταδίκη του σε κάθειρξη 11 ετών για σωρεία κλοπών, όμως δεν επέστρεψε ποτέ στις φυλακές και συνέχισε τη δράση του. Μάλιστα, όταν συνελήφθη στις 24 Οκτωβρίου στη Γλυφάδα, διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσαν άλλες δύο δικαστικές αποφάσεις για κλοπές με ποινή δέκα ετών φυλάκισης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας που σχηματίστηκε για τις 76 διαρρήξεις, μία εκ των οποίων εξελίχθηκε σε ληστεία, ο 38χρονος μαζί με τους δύο συνεργούς του, των οποίων τα στοιχεία δεν είναι γνωστά, εισέβαλε στα σπίτια-στόχους του κατά τη διάρκεια της νύχτας. Έμπαινε μόνον σε σπίτια στα οποία η πόρτα ασφαλείας ήταν ξεκλείδωτη και την παραβίαζε εύκολα. Την ώρα που οι ένοικοι κοιμούνταν, σε ελάχιστο χρόνο έκλεβε ό,τι πολύτιμο έβρισκε μπροστά του, χωρίς να μπαίνει σε δωμάτια, για να μη γίνει αντιληπτός. Άρπαζε συνήθως κοσμήματα, χρήματα και ηλεκτρονικές συσκευές, καθώς και κινητά τηλέφωνα, τραπεζικές κάρτες και κλειδιά αυτοκινήτων.
Με τα κλειδιά έκλεβε στη συνέχεια τα αυτοκίνητα, συνήθως πολυτελείας, τα οποία πουλούσε. Στη δικογραφία αναφέρονται εννέα κλοπές και πωλήσεις αυτοκινήτων, από τα οποία τα πέντε βρέθηκαν στην Ελλάδα και τα δύο σε πόλη των Σκοπίων. Ακόμη κατάφερνε να βρίσκει στα κινητά τηλέφωνα των ιδιοκτητών που έκλεβε τους κωδικούς για τις τραπεζικές κάρτες, με τις οποίες στη συνέχεια έκανε ανάληψη χρημάτων.

ΑΡΙΘΜΟΣ-ΡΕΚΟΡ
Οι 76 διαρρήξεις σε μόλις τρεισήμισι μήνες αποτελούν ρεκόρ για περιπτώσεις διαρρηκτών που έχουν συλληφθεί από την ασφάλεια Θεσσαλονίκης. “Κατάφερε μέσα σε μία νύχτα να διαπράξει τέσσερις διαρρήξεις στην Καλαμαριά”, τόνισε στη “Μ” αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που ασχολήθηκε με την έρευνα της υπόθεσης. Σε μία περίπτωση στην Καλαμαριά, που πλέον αναφέρεται ως ληστεία, είδε τον ιδιοκτήτη του σπιτιού να συνοδεύει τη σύζυγό του στο αυτοκίνητο, για να πάει στη δουλειά της, και εκείνη την ώρα ο 38χρονος με τους συνεργούς του μπήκαν στο διαμέρισμα, για να το κλέψουν. Καθυστέρησαν όμως και ο ιδιοκτήτης επέστρεψε, για να ακολουθήσει συμπλοκή, μετά την οποία διέφυγαν.
Ο 38χρονος κυκλοφορούσε με πολλά ονόματα και δεν ήταν τυχαίο ότι είχε ταυτότητες από τα Σκόπια, τη Βουλγαρία και τη Σερβία. Μάλιστα, όταν συνελήφθη από τους αστυνομικούς στη Γλυφάδα, έδωσε άλλα στοιχεία, για να μην εντοπιστεί ότι είναι ο δραπέτης των Τρικάλων. Επίσης στις διαρρήξεις χρησιμοποιούσε μαζί με τους συνεργούς του πάντα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, ένα από τα οποία δεν επέστρεψε στην εταιρεία από την οποία το είχε νοικιάσει.
Σύμφωνα με την αστυνομία από τις 76 διαρρήξεις για τις οποίες κατηγορούνται αποκόμισαν λεία που φτάνει στις 67.410 ευρώ, ενώ τα κλοπιμαία ανέρχονται σε 85.525 σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έγιναν με βάση τις καταγγελίες των ιδιοκτητών διαμερισμάτων.