Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Κλείνουν λόγω εργασιών τα Τέμπη, Δευτέρα και Τρίτη

Εκτροπή κυκλοφορίας 7 π.μ. - 8 μ.μ λόγω της συντήρησης των έργων βραχοπροστασίας.

Του Γιώργου Λιάλιου

Κλειστά θα παραμείνουν την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τα Τέμπη. Η διέλευση των οχημάτων μέσα από την κοιλάδα θα διακοπεί για να πραγματοποιηθούν οι τακτικές εργασίες επιθεώρησης και συντήρησης των μέτρων βραχοπροστασίας, ενόψει του χειμώνα. Οσο για τα έργα, κινούνται με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, που έχει την ευθύνη του άξονα Μαλιακός-Κλειδί, οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν από τις 7 π.μ. έως τις 8 μ.μ. στις 11 και 12 Νοεμβρίου. Κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού των Τεμπών, τα Ι.Χ. θα εκτρέπονται μέσω του παραλιακού δρόμου, ενώ τα φορτηγά μέσω Ελασσόνας.

Ενόψει των ενδιάμεσων οδικών τμημάτων, με τα οποία θα παρακάμπτονται Τέμπη και Πλαταμώνας, συνεχίζονται. Πιο συγκεκριμένα, οι δύο σήραγγες των Τεμπών, 2 και 6 χιλιομέτρων, έχουν διανοιχθεί και πλέον οι εργασίες βρίσκονται στη φάση της τοποθέτησης του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού. Οσον αφορά τη σήραγγα του Πλαταμώνα (2,7 χλμ.) απομένουν περίπου 300-400 μέτρα για να διανοιχθεί -οι εργασίες προχωρούν με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, λόγω των πολύ σαθρών εδαφών.

Παράλληλα, τα συνεργεία της εταιρείας εργάζονται και στα ανοιχτά τμήματα. Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες δόθηκε από τον ΟΣΕ ένα μικρό κομμάτι που ήταν απαραίτητο για το οδικό τμήμα πριν από τη νότια είσοδο των σηράγγων. Σύμφωνα με τα όσα έχει η εταιρεία δηλώσει στη συμφωνία αποζημίωσης του Απριλίου, το έργο θα δοθεί στο σύνολό του σε κυκλοφορία τον Μάιο του 2015 και είναι το μόνο που παραμένει άνετα εντός χρονοδιαγράμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», έχει ολοκληρωθεί και η αναδιάταξη του τραπεζικού σχήματος που δανειοδοτεί το έργο, με τις αποχωρούσες τράπεζες να αντικαθίστανται από ελληνικές.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου είναι ο μόνος που έχει λάβει το σύνολο της χρηματοδοτικής συμβολής του Δημοσίου. Επίσης έχει συμφωνηθεί να λάβει 402 εκατ. επιπλέον για το χρηματοδοτικό κενό του έργου και 84 εκατ. για αποζημιώσεις. Περαιτέρω διεκδικεί 2,7 εκατ. ευρώ μέσω διαιτησίας για τις βραχοπτώσεις στα Τέμπη και 1,2 εκατ. ευρώ για ένα τεχνικό έργο στο Μαυρονέρι.

"Καθημερινή"