Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

«Κόκκινα» πόθεν έσχες υπαλλήλων στο δόκανο των ελεγκτών

Από «κόσκινο» περνούν τα περιουσιακά στοιχεία της τελευταίας δεκαετίας 140 υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών στη Βόρεια Ελλάδα.

Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com

Τα πρώτα αποτελέσματα που έχουν στα χέρια τους τα μέλη της υποδιεύθυνσης εσωτερικών υποθέσεων δείχνουν ότι τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις είναι «κόκκινες», με οικονομικούς πόρους εφοριακών και τελωνειακών που όχι μόνο δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους, αλλά είναι τέτοιες οι υπερβάσεις που απαιτούν επιπλέον έλεγχο.
Από τις αρχές του χρόνου η νεοσύστατη υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων του υπουργείου Οικονομικών στη Βόρεια Ελλάδα, που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη, έδωσε 140 παραγγελίες διενέργειας ελέγχων στα πόθεν έσχες υπαλλήλων που ανήκουν στο υπουργείο. Ήδη στοιχεία για τις πρώτες 20 περιπτώσεις βρίσκονται στα χέρια των ελεγκτών και μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και οι πρώτες πέντε, οι οποίες ήδη έχουν λάβει την εντολή «περαιτέρω διερεύνησης». «Πρόκειται για περιπτώσεις οι οποίες εξόφθαλμα παραβιάζουν τον νόμο, γι’ αυτό κι εμείς πρέπει να αναζητήσουμε όλο το βάθος τους», επιβεβαίωναν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που μίλησαν στη «Θ» και γνωρίζουν τις πρώτες ενδείξεις από τις έρευνες.
Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συγκεκριμένες υπερβάσεις στα πόθεν έσχες αφορούν κατά κύριο λόγο ανώτερους εφοριακούς υπαλλήλους, για τους οποίους υπάρχουν ενδείξεις εμπλοκής στο σκάνδαλο με τις παράνομες επιστροφές ΦΠΑ. Ωστόσο, όπως διευκρίνιζαν οι ίδιες πηγές, «δεν πρόκειται για πρόσωπα τα οποία έχουν μέχρι τώρα κατηγορηθεί, ούτε τα ονόματά τους περιλαμβάνονται σε δικογραφίες». Ο εντοπισμός των συγκεκριμένων ονομάτων έγινε καταρχήν από καταγγελίες που έφτασαν στη νεοσύστατη υπηρεσία, ορισμένες από τις οποίες ήδη διερευνώνται και σε ποινικό στάδιο από τις εισαγγελικές αρχές της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων της Βόρειας Ελλάδας. Ακολούθησε ο παράλληλος έλεγχος δεκαετίας εισοδημάτων, δαπανών και τραπεζικών καταθέσεων, από τον οποίο προέκυψαν οι πρώτες φανερές υπερβάσεις.
Τα στελέχη όμως των εσωτερικών υποθέσεων του υπουργείου Οικονομικών στη Βόρεια Ελλάδα θεωρούν πως η απλή ανάλυση των πρώτων στοιχείων δεν θα αποτελέσει τη μοναδική απόδειξη για τον αδικαιολόγητο πλουτισμό των συγκεκριμένων υπαλλήλων. «Αυτές οι έρευνες στη συνέχεια παραπέμπονται στον εισαγγελέα, αφού πρώτα έχει ενημερωθεί και η αρχή για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές πράξεις», διευκρίνιζαν. Η περαιτέρω έρευνα αναμένεται να στραφεί και σε άλλες κατευθύνσεις, όπως περιουσιακά στοιχεία σε ακίνητα τα οποία δεν έχουν δηλωθεί ή έχουν μεταβιβαστεί το τελευταίο διάστημα σε τρίτα πρόσωπα.

ΦΤΑΝΟΥΝ ΤΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται η υπηρεσία της Βόρειας Ελλάδας να πάρει στα χέρια της τα αποτελέσματα για τουλάχιστον ακόμη 80 περιπτώσεις από τις συνολικά 140. Οι έλεγχοι αυτοί, αναφορικά με τα πρόσωπα που μπαίνουν στο «στόχαστρο» των εσωτερικών υποθέσεων, γίνονται με διαφορετικούς τρόπους. Η ταχύτητα ολοκλήρωσής τους εξαρτάται από τα στοιχεία που δίνουν παράλληλα τόσο οι τράπεζες, μέσω της ΕΝΑΕ, όσο όμως και το χρηματιστήριο. «Γίνεται διασταύρωση των στοιχείων με τις φορολογικές δηλώσεις και προκύπτουν οι διαφορές, αν υπάρχουν», όπως εξηγούν στελέχη της υπηρεσίας.
Αρχικά ελέγχονται εφοριακοί και τελωνειακοί οι οποίοι έχουν εμπλακεί σε ποινικές υποθέσεις. Πρόκειται για την κατηγορία η οποία αυτόματα μπαίνει στο «κάδρο» των ελεγκτών του υπουργείου Οικονομικών. Ακολουθούν υπάλληλοι οι οποίοι παραπέμπονται να κριθούν για πειθαρχικά αδικήματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται μια αξιολόγηση, καθώς πειθαρχικά αδικήματα που θεωρούνται «τυπικά» δεν θεωρείται ότι είναι απαραίτητο να ελεγχθούν σε κάθε περίπτωση. Η τρίτη κατηγορία αφορά τους δειγματοληπτικούς ελέγχους. Πρόκειται για υπαλλήλους που πιάνονται στην «τσιμπίδα» των εσωτερικών υποθέσεων εντελώς τυχαία, χωρίς να είναι γνωστό προηγουμένως κανένα στοιχείο και χωρίς να υπάρχει οιαδήποτε υποψία παράνομου πλουτισμού.
Στο πλαίσιο της έρευνας και στις περιπτώσεις που φαίνονται πηγές αδικαιολόγητων εσόδων ή απόκτησης περιουσίας από τους υπαλλήλους, ο έλεγχος επεκτείνεται αμέσως στα πρόσωπα που συνδέονται. «Έχουμε να κάνουμε με μια αλυσίδα προσώπων για να φτάσουμε σε όλο το φάσμα του παράνομου πλουτισμού», διευκρίνιζαν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Ύποπτες υποθέσεις στο δρόμο της δικαιοσύνης
Θεωρείται δεδομένο ότι για υποθέσεις πόθεν έσχες οι οποίες κρίνονται από την αρχή τους ιδιαίτερα ύποπτες επιλαμβάνεται αμέσως η δικαιοσύνη. Άλλωστε η νεοσύστατη υπηρεσία εκτός του τμήματος πόθεν έσχες έχει και το τμήμα ποινικών - πειθαρχικών υποθέσεων, που αναλαμβάνει ουσιαστικά τη δρομολόγηση νέων διαδικασιών ελέγχου, με βάση τις εντολές από τις εισαγγελικές αρχές, ειδικά πλέον από την εισαγγελία διαφθοράς.
Άλλωστε οι χαρακτηριζόμενες ως «απλές» παραβάσεις του πόθεν έσχες ακολουθούν την πάγια τυπική οδό προς το Ελεγκτικό Συνέδριο, που προχωρά στον καταλογισμό των υπερβάσεων εφόσον ξεπερνούν το 50%, μετά τον οποίο οι υπάλληλοι καλούνται να πληρώσουν για τα όσα περιουσιακά στοιχεία δεν δηλώθηκαν. «Το ουσιαστικό είναι όμως πως μέσω αυτών των ερευνών συνήθως αποκαλύπτονται σκάνδαλα τα οποία δεν ήταν γνωστά ή οι υπάλληλοι είχαν καταφέρει να τα καλύπτουν και εξακολουθούσαν να πλουτίζουν», παρατήρησαν μέλη του υπουργείου Οικονομικών, τα οποία υπερθεμάτιζαν για τη λειτουργία της συγκεκριμένης υπηρεσίας.
Τις εσωτερικές υποθέσεις, που λειτουργούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, απαρτίζουν έμπειροι επιθεωρητές του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι επιλέχτηκαν μεταξύ όσων αποκάλυψαν διάφορες μεγάλες υποθέσεις και τις έφεραν σε πέρας. Με τις παρεμβάσεις των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών οι έρευνες μπορεί να ξεκινούν από το επίπεδο των εσωτερικών, αλλά ενδεχομένως να καταλήξουν στην ανάδειξη παράλληλων υποθέσεων με εμπλεκόμενους που απομυζούν χρήματα από το ελληνικό δημόσιο.