Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Ένας στους δέκα Έλληνες πάσχει από διαβήτη

Τετραπλασιάστηκε ο αριθμός των διαβητικών στη χώρα μας τα τελευταία 30 χρόνια


Παρότι δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τη χώρα μας, η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία εκτιμά ότι περίπου 1 στους 10 Έλληνες έχει σακχαρώδη διαβήτη. Ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη στην Ελλάδα έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια και εκτιμάται ότι περίπου 900.000 Έλληνες γνωρίζουν ότι είναι διαβητικοί. Ωστόσο, ένα ποσοστό, που κυμαίνεται γύρω στο 4% του πληθυσμού, δηλαδή άλλοι 400.000, ζουν με αυξημένες τιμές σακχάρου στο αίμα χωρίς να το γνωρίζουν.
Από τα άτομα με διαβήτη στη χώρα μας, 9 στα 10 έχουν διαβήτη τύπου 2. Η μορφή αυτή της πάθησης θεωρείται "ύπουλη", καθώς 1 στους 2 ασθενείς έχουν εμφανίσει σοβαρές επιπλοκές, όταν τέθηκε η διάγνωση.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναφερόμενος στο διαβήτη, κάνει πλέον λόγο για "επιδημία". Τα τελευταία 30 χρόνια, εξαπλασιάστηκε ο αριθμός των διαβητικών σε όλο τον κόσμο. Από 50 εκατομμύρια τη δεκαετία του '80, σήμερα υπολογίζονται στα 350 εκατομμύρια διεθνώς.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη σήμερα 14 Νοεμβρίου και το Καλλιμάρμαρο στάδιο, το Ζάππειο και άλλα 420 ιστορικά κτίρια σε όλο τον κόσμο φωταγωγήθηκαν και θα φωταγωγηθούν μπλε στέλνοντας ένα... φωτεινό μήνυμα προς τους ανθρώπους παγκοσμίως για να ευαισθητοποιηθούν για το σοβαρό και ύπουλο αυτό νόσημα.
news.gr