Σημαντική καθυστέρηση στον προγραμματισμό εξετάσεων υποψήφιων οδηγών αυτοκινήτων και δικύκλων παρατηρείται στην υπηρεσία μεταφορών Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα η αναμονή των υποψηφίων να φτάνει τους δύο μήνες, την ώρα που η νομοθεσία προβλέπει ότι οι υποψήφιοι πρέπει να εξετάζονται το πολύ σε 15 μέρες από την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής τους.
Του Φώτη Κουτσαμπάρη
Την απαράδεκτη, όπως τη χαρακτηρίζουν, κατάσταση καταγγέλλει το Σωματείο Εκπαιδευτών Υποψηφίων Οδηγών «Ο Λευκός Πύργος», ζητώντας την παρέμβαση της πολιτείας.
«Οι υπηρεσίες μεταφορών του νομού μας αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα αιτήματα των πολιτών. Η αναμονή των υποψηφίων προκειμένου να δώσουν εξετάσεις για την απόκτηση άδειας οδήγησης αυτοκινήτου έχει ξεπεράσει τον ενάμιση μήνα και στην κατηγορία των δικύκλων τους δύο μήνες, ενώ η νομοθεσία προβλέπει να εξετάζονται το πολύ σε 15 ημέρες από την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής τους. Ίσως και να είναι μια θλιβερή πρωτιά που κατέχει ο νομός μας πανελλαδικά. Σε πολύ λίγο χρόνο, αν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, ο υποψήφιος που θα είναι έτοιμος για τις εξετάσεις θα εξετάζεται ύστερα από τρεις μήνες», τονίζει το σωματείο σε ανακοίνωση.
«Η αίτηση για να δώσει κάποιος εξετάσεις κατατίθεται με την ολοκλήρωση των μαθημάτων ενώ καταβάλλεται και παράβολο των 10 ευρώ», εξηγεί στη «Μ» η Κυριακή Ταμουρίδου, ταμίας του σωματείου, προσθέτοντας ότι οι υποψήφιοι οδηγοί «αντί να εξυπηρετηθούν υποβάλλονται σε αναμονή, και όταν έρθει η ώρα να εξεταστούν, είτε δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τις εξετάσεις με επιτυχία λόγω της παρατεταμένης αποχής τους από τα μαθήματα, είτε αναγκάζονται να κάνουν επιπλέον μαθήματα, δαπανώντας χρήματα που δεν είχαν προϋπολογίσει».
Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με το σωματείο εκπαιδευτών, είναι απόρροια της μείωσης του αριθμού των εξεταστών, η οποία οφείλεται κατά βάση στους εξής λόγους: 1. Έχει συνταξιοδοτηθεί μεγάλος αριθμός εξεταστών. 2. Μεγάλο ποσοστό των εν ενεργεία εξεταστών έχει αποσυρθεί από το εξεταστικό έργο, λόγω της πενιχρής αποζημίωσης που τους καταβάλλεται για τη συμμετοχή στη διαδικασία εξέτασης. 3. Οι λίγοι εναπομείναντες εξεταστές αρνούνται να συμμετέχουν στο εξεταστικό έργο πέραν του αριθμού των αμειβόμενων παρουσιών τους. «Η νομοθεσία προβλέπει ρητά ότι οι εξεταστές παρίστανται στις εξετάσεις τουλάχιστον έξι φορές το μήνα και παίρνουν αποζημίωση. Αν δεν επαρκούν οι επιτροπές υποχρεούνται να παραστούν όσες φορές χρειάζεται, ανάλογα με τις ανάγκες, χωρίς όμως να παίρνουν αποζημίωση για τις πάνω από έξι φορές. Έτσι, κανένας δεν δέχεται να κάνει εξετάσεις χωρίς αποζημίωση», αναφέρει η κ. Ταμουρίδου.