Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Την απαγόρευση των «κακών λιπαρών» σχεδιάζουν οι ΗΠΑ

Στην απαγόρευση των τεχνητών τρανς λιπαρών οξέων στα τρόφιμα στοχεύουν οι υγειονομικές αρχές στις ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι αποτελούν απειλή για την υγεία και κυρίως για το καρδιαγγειακό σύστημα.

Τα εν λόγω λιπαρά δεν υπάρχουν μεν σε φυσικά προϊόντα, ωστόσο βρίσκονται σε τροφές που καταναλώνουμε, με σκοπό να τις κάνουν να αντέξουν σε πιο υψηλές θερμοκρασίες και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα μάλιστα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Ιατρικής (ΑΙΜ), τα τρανς λιπαρά οξέα αυξάνουν το ποσοστό της κακής χοληστερίνης στο αίμα και τους κινδύνους
εμφάνισης καρδιαγγειακών ασθενειών.

"Είναι ένα σημαντικό βήμα για την προστασία ενός μεγαλύτερου αριθμού Αμερικανών απέναντί στους πιθανούς κινδύνους των τρανς λιπαρών οξέων", δήλωσε η διευθύντρια της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) δρ. Μάργκαρετ Χάμπουργκ ανακοινώνοντας την απόφαση αυτή. Η ίδια πρόσθεσε ότι αν και η κατανάλωση των τεχνητών υδρογονωμένων ελαίων που είναι εν δυνάμει βλαβερά για την Υγεία έχει μειωθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες στις ΗΠΑ, παραμένει μια σημαντική ανησυχία για τη δημόσια υγεία.

Πάντως, οι ειδικοί της FDA έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα τρανς λιπαρά οξέα "γενικά δεν θεωρούνται ασφαλή" για να χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα.

Η οριστικοποίηση της απόφασης από την υπηρεσία θα γίνει έπειτα από μια περίοδο διαβουλεύσεων 60 ημερών, στη διάρκεια των οποίων θα συλλέξει περισσότερες πληροφορίες και θα καθορίσει τον χρόνο που θα χρειαστεί ο αγροδιατροφικός τομέας για να συμμορφωθεί με τον νέο κανονισμό.

Το Ινστιτούτο έχει καταλήξει ότι τα λιπαρά αυτά οξέα δεν προσφέρουν κανένα όφελος στην υγεία των ατόμων και ότι δεν υπάρχει κανένα όριο κάτω από το οποίο η κατανάλωσή τους να μην είναι επιβλαβής.

Υπενθυμίζεται ότι οι πρώτες εκστρατείες κατά των τρανς λιπαρών οξέων είχαν ξεκινήσει από ομάδες
προάσπισης των καταναλωτών πριν περίπου 10 χρόνια. Σε απάντηση, πολλές βιομηχανίες τροφίμων μείωσαν εθελοντικά τα ποσοστά των λιπαρών αυτών σε μεγάλο αριθμό τροφίμων τους.

Εξάλλου πολλές αλυσίδες παρασκευής και διανομής τροφίμων στις ΗΠΑ έχουν ήδη αποδείξει ότι η πλειονότητα των τροφίμων που περιέχουν τρανς λιπαρά οξέα, όπως οι πίτσες, τα μπισκότα, το ποπ-κορν, μπορούν να παρασκευαστούν χωρίς αυτά.



πηγή: megatv