Η προσπάθεια της κυβέρνησης, αλλά και γενικότερα του πολιτικού κόσμου, να διατηρηθεί εν ζωή ο ολέθριος για την χώρα κρατισμός, διαλύει κάθε προοπτική ανάπτυξης της οικονομίας και εξόδου της από την βαθειά κρίση χρέους που την πνίγει
Από: EBR - Δημοσίευση: Δημοσίευση: Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2013
μέγεθος [–] [+]
Δυστυχώς, όμως, τίποτε το ουσιαστικό δεν γίνεται προς την κατεύθυνση αυτή. «Έτσι», μάς λέει ο κ. Θ. Σκυλακάκης, «η κυβέρνηση εμφανίζει δημοσιονομικό πλεόνασμα που δεν είναι το προϊόν δημιουργίας πλούτου, αλλά αποτέλεσμα της καταστροφής που γίνεται στον χώρο της ιδιωτικής οικονομίας.
Όταν ο πρόεδρος της Δράσης και ευρωβουλευτής κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης τονίζει ότι η χώρα, χωρίς παραγωγή, οδεύει προς την καταστροφή, έχει πέρα για πέρα δίκιο. «Η μόνη διέξοδος από το σημερινό αδιέξοδο που βιώνει η Ελλάδα είναι το σύνθημα παραγωγή ή θάνατος».
Δυστυχώς, όμως, τίποτε το ουσιαστικό δεν γίνεται προς την κατεύθυνση αυτή. «Έτσι», μάς λέει ο κ. Θ.Σκυλακάκης, «η κυβέρνηση εμφανίζει δημοσιονομικό πλεόνασμα που δεν είναι το προϊόν δημιουργίας πλούτου, αλλά αποτέλεσμα της καταστροφής που γίνεται στον χώρο της ιδιωτικής οικονομίας. Το κράτος-άρπαγας στην σημερινή φάση καθυστερεί τις διαπραγματεύσεις με την τρόϊκα για να προστατευθούν οι κομματικοί πελάτες του. Αυτή δε η προστασία γίνεται εις βάρος εκατομμυρίων πολιτών που βρίσκονται στα όρια της απόγνωσης».
Ο πρόεδρος της Δράσης επισημαίνει επίσης ότι η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να φορολογεί ανύπαρκτη περιουσία, πράγμα που συμβαίνει με την σημερινή φορολόγηση των ακινήτων. «Η διαφορά μεταξύ αντικειμενικών και πραγματικών αξιών οι οποίες σήμερα είναι στο μισό της αντικειμενικής αξίας, είναι περιουσία που ο φορολογούμενος δεν έχει. Πώς μπορείς λοιπόν να την φορολογήσεις; Επίσης, το υπουργεί δεν έχει δικαίωμα να παραβιάζει τον νόμο που προβλέπει ότι υποχρεούται να προσαρμόζει τις αντικειμενικές στις πραγματικές τιμές το βραδύτερο ανά διετία. Η κυβέρνηση παρανομεί», λέει ο κ. Θ. Σκυλακάκης.
Και αυτός είναι ο λόγος της προσφυγής της Δράσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
«Πόσο σοβαρά μπορούμε να λάβουμε υπ’ όψιν τους ισχυρισμούς ενός υπουργείου που βάζει δύο φόρους και λέει ότι δεν υπάρχει διπλή φορολόγηση; Επίσης, το υπουργείο συνεχίζει να ξεχνά ότι φορολογεί με τον νέο νόμο τα ανενεργά οικόπεδα και τα ξενοίκιαστα μαγαζιά, γραφεία και σπίτια που δεν ηλεκτροδοτούνται. Τέλος, ξεχνά ότι φορολογεί ακόμη και αρνητική περιουσία. Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες στεγαστικά δάνεια, η ανεξόφλητη αξία των οποίων προσεγγίζει ή ακόμα και υπερβαίνει πολλές φορές την αξία των ακινήτων του φορολογούμενου. Η φορολόγηση αυτών των ανθρώπων ως κατόχων περιουσίας είναι χειρότερη από δήμευση. Στην δήμευση, σού αρπάζει το κράτος-άρπαγας την περιουσία που έχεις. Εδώ, το κράτος-άρπαγας σού αρπάζει την περιουσία που ίσως στο μέλλον αποκτήσεις! Φορολογεί τα χρέη. Σε αυτόν τον παραλογισμό έχουμε φτάσει», τονίζει ο πρόεδρος της Δράσης.
Παραλογισμός που έχει γενικευμένο χαρακτήρα, θα προσθέταμε εμείς. Διότι, γενικά, στην νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην πατρίδα μας, με την συνεχιζόμενη αδυναμία δανεισμού από το εξωτερικό, την πτώση του ΑΕΠ κατά -23% και την υπερφορολόγηση των συνεπών φορολογούμενων όλων των κατηγοριών, είναι αδιανόητο να λαμβάνονται αποφάσεις με τις οποίες να αποτρέπεται για μία ακόμη φορά και η ελάχιστη ακόμη ανταποδοτική συμβολή στα φορολογικά έσοδα της χώρας των ομάδων συμφερόντων που παραδοσιακά θέτουν εαυτούς εκτός φορολογικών υποχρεώσεων –είτε αυτό αφορά στον φόρο εισοδήματος, είτε στον φόρο επί των ακινήτων. Για παράδειγμα, δεν είναι δυνατόν να αποκλείονται από τον φόρο ακινήτων πολύ μεγάλες εκτάσεις γης και κτηριακές εγκαταστάσεις των οποίων η αξία και η χρησιμότητα οφείλεται αποκλειστικά στις κρατικές υποδομές και υπηρεσίες (ακόμη δε και σε κρατικές επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις) και να φορολογούνται πολλαπλώς και με τεράστια φορολογική επιβάρυνση κάποιοι άλλοι.