Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

ΑΓ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ Χτυπούν την πόρτα του δημοτικού βρεφοκομείου λόγω κρίσης

Την πόρτα του “Αγίου Στυλιανού” χτυπούν το τελευταίο διάστημα ολοένα και περισσότεροι γονείς, οι οποίοι λόγω της οικονομικής κρίσης αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και τις πλέον βασικές ανάγκες των παιδιών τους.

Tης Βαρβάρας Ζούκα

Με σκοπό το δημοτικό βρεφοκομείο να ανταποκριθεί στον ενισχυμένο ρόλο που καλείται να αναλάβει στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, η διοίκησή του προγραμματίζει τη δημιουργία νέων δομών, οι οποίες θα απευθύνονται τόσο στα παιδιά όσο και στους γονείς.
Όπως ανακοίνωσαν χθες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και η πρόεδρος του “Αγίου Στυλιανού” Μαρία Τσιουτάνη, ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα που τίθενται αφορά την οργάνωση από το νέο έτος ενός δικτύου ανάδοχων οικογενειών, που θα αναλαμβάνει τη φροντίδα παιδιών, τα οποία για διάφορους λόγους είναι αδύνατο να οδηγηθούν σε υιοθεσία.
Παράλληλα σύμφωνα με όσα γνωστοποίησαν μέσα στους πρώτους μήνες του 2014 αναμένεται να λειτουργήσει και ένας συμβουλευτικός σταθμός, στελεχωμένος με γυναικολόγους και ψυχολόγους, ο οποίος θα απευθύνεται σε επίτοκες ή σε γυναίκες που βρίσκονται στο στάδιο της λοχείας. Μέσω αυτής της δομής, όπως ανέφερε η πρόεδρος του “Αγίου Στυλιανού”, θα παρέχεται πλήρης στήριξη στις ευάλωτες -κοινωνικά και οικονομικά- γυναίκες κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα πριν και μετά τον τοκετό, ώστε να διευκολυνθούν στην ομαλή ένταξή τους στο κοινωνικό και εργασιακό περιβάλλον.

ΕΛΕΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Σύμφωνα με την κυρία Τσιουτάνη το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση στα αιτήματα φιλοξενίας παιδιών που υποβάλλονται προς τον “Άγιο Στυλιανό” από γονείς που έχουν χτυπηθεί από την οικονομική κρίση. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι από τα 29 παιδιά που αυτήν την περίοδο φιλοξενούνται στο δημοτικό βρεφοκομείο έξι προέρχονται από γονείς που πλέον διαθέτουν μηδενικά εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία.
“Πέρυσι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης σε αυτό το επίπεδο δεν είχαν γίνει εμφανείς. Φέτος όμως στον ‘Άγιο Στυλιανό’ έχει παρατηρηθεί αύξηση στα αιτήματα που δεχόμαστε από γονείς οι οποίοι λόγω κρίσης έχουν μείνει άνεργοι και πρακτικά ζουν στο δρόμο”, σημείωσε η πρόεδρος του “Αγίου Στυλιανού”, προσθέτοντας ότι πολλά από αυτά τα αιτήματα προέρχονται από μετανάστριες, οι οποίες ήλθαν στην Ελλάδα αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον, αλλά εσχάτως λόγω της κρίσης έχασαν τη δουλειά τους και έχουν μείνει μετέωρες.
Όπως εξήγησε η κυρία Τσιουτάνη, τα παιδιά οικογενειών που έχουν χτυπηθεί από την οικονομική κρίση βρίσκουν μια ζεστή αγκαλιά στη δομή της κλειστής εικοσιτετράωρης φύλαξης του “Αγίου Στυλιανού”, ενώ παράλληλα διατηρούνται οι δεσμοί με τους βιολογικούς γονείς.

ΤΟ ΑΓΚΑΘΙ ΤΩΝ ΥΙΟΘΕΣΙΩΝ
Ο “Άγιος Στυλιανός”, ο οποίος είναι ένα από τα μόλις τρία ιδρύματα σε όλη τη χώρα που έχουν το δικαίωμα να συμπράξουν σε υιοθεσία, δέχεται μεγάλο αριθμό αιτήσεων από οικογένειες που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί. Αγκάθι όμως αποτελεί ο μεγάλος χρόνος αναμονής για όσους θέλουν να προβούν σε υιοθεσία κυρίως εξαιτίας των χρονοβόρων δικαστικών διαδικασιών που απαιτούνται, μέχρι να διευθετηθεί η νομική κατάσταση κάθε παιδιού.
Κατά μέσο όρο ετησίως ο “Άγιος Στυλιανός” δέχεται 80 έως 100 αιτήσεις και διεκπεραιώνει γύρω στις 20 έως 25 υποθέσεις υιοθεσίας. “Πέρυσι δεχτήκαμε 86 αιτήσεις, ενώ φέτος μόνον κατά το πρώτο εξάμηνο υποβλήθηκαν 83 αιτήσεις”, ανέφερε η κυρία Τσιουτάνη, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτήν την περίοδο κανένα από τα 29 παιδιά που φιλοξενούνται στον “Άγιο Στυλιανό” δεν μπορεί να ενταχθεί σε πρόγραμμα υιοθεσίας, καθώς δεν έχουν εκδοθεί τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, όπως απαιτείται.

ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΑΔΟΧΩΝ
Ως στόχο άμεσης προτεραιότητας προσδιόρισαν χθες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και η πρόεδρος του “Αγίου Στυλιανού” την ανάπτυξη ενός δικτύου ανάδοχων οικογενειών, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε μικρά παιδιά που δεν μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα υιοθεσίας να ζήσουν σε ένα οικογενειακό περιβάλλον, που το έχουν άμεση ανάγκη.
“Είναι καλό ένα παιδί να μη μένει στον ‘Άγιο Στυλιανό’ για διάστημα μεγαλύτερο των δέκα μηνών. Για το λόγο αυτό δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη αυτού του δικτύου των ανάδοχων οικογενειών, ώστε να δημιουργηθεί ένας παράλληλος μηχανισμός φιλοξενίας παιδιών που είτε δεν μπορούν να υιοθετηθούν είτε -όσο σκληρό κι αν αυτό ακούγεται- δεν είναι επιθυμητά για υιοθεσία”, υπογράμμισε η κυρία Τσιουτάνη, γνωστοποιώντας ότι οι οικογένειες αυτές θα υποστηρίζονται από τον “Άγιο Στυλιανό” οικονομικά, υλικά, ιατροφαρμακευτικά αλλά και ηθικά.
“Σήμερα έχουμε δεκατέσσερις ανάδοχες οικογένειες, που μεγαλώνουν τα παιδιά σαν δικά τους”, πρόσθεσε η πρόεδρος του δημοτικού βρεφοκομείου. Παράλληλα, όπως επισήμανε, για πρώτη φορά δημιουργήθηκε ένα μητρώο εθελοντών, στο οποίο μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί 67 άτομα, τα οποία προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, από την περιποίηση των κτιριακών εγκαταστάσεων του ιδρύματος μέχρι και τη διάθεση προσωπικού χρόνου για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών με περιπάτους και διάφορες άλλες δράσεις.
Το τελευταίο διάστημα οι εγκαταστάσεις του “Αγίου Στυλιανού” αναβαθμίστηκαν κυρίως μέσα από την αξιοποίηση χορηγιών και δωρεών. “Μέσα στο 2012 οι δωρεές προς το ίδρυμα αυξήθηκαν κατά 47% και μέσα στο τρέχον έτος κατά 64%”, σημείωσε η κυρία Τσιουτάνη, τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση η λειτουργία του “Αγίου Στυλιανού” στηρίζεται στην επιχορήγηση που δίδεται ετησίως από το δήμο Θεσσαλονίκης.