Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση για τα 75 χρόνια από τον θάνατο του Ατατούρκ

Περισσότεροι από διακόσιοι Τούρκοι έδωσαν το «παρόν»


Η εκδήλωση έλαβε χώρο στο Τουρκικό Προξενείο, παρουσία του Τούρκου υπουργού Υγείας, Μεχμέτ Μουετζίνογλου 
Με την ευκαιρία της 75ης επετείου από τον θάνατο του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας διακόσιοι και πλέον Τούρκοι έφθασαν από την Κωνσταντινούπολη στην Θεσσαλονίκη την Κυριακή και πήραν μέρος στην εκδήλωση στο σπίτι οπού γεννήθηκε ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, το 1881.
Επικεφαλής των εκδρομέων ήταν ο υπουργός Υγείας Μεχμετ Μιετζίνογλου, ο οποίος κατάγεται από την ελληνική Θράκη, ενώ μετείχαν βουλευτές, κρατικοί αξιωματούχοι, κοινωνικοί παράγοντες και φοιτητές από διάφορα τουρκικά πανεπιστήμια.
Μιλώντας στην εκδήλωση στο προαύλιο του σπιτιού οπού γεννήθηκε ο Ατατούρκ ο κ. Μιετζίνογλου τόνισε ότι ο αγώνας και το «πιστεύω» του Ατατούρκ για την ανεξαρτησία της Τουρκιάς ενέπνευσε όχι μόνο το τουρκικό έθνος, αλλά και όλους εκείνους που ονειρεύονται ανεξαρτησία και ειρήνη στον κόσμο.
Ήρθαν με το ειδικά ναυλωμένο «τρένο της ειρήνης», αλλά καθυστέρησαν περίπου πέντε ώρες λόγω των ελέγχων στα ελληνο-τουρκικά σύνορα. Έτσι, όλο το πρόγραμμα της εκδήλωσης καθυστέρησε και ο χαιρετισμός που θα έκαναν την ώρα που πέθανε ο Ατατούρκ, στις 9,05 το πρωί, έγινε καθ' οδον και όχι στην αυλή του σπιτιού της -τότε οθωμανικής- Θεσσαλονίκης όπου γεννήθηκε.

ΤΟ ΒΗΜΑ