Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Επανεκκίνηση για 4 οδικούς άξονες

350 ΕΚΑΤ. ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Τ.ΕΠ.
Λίγες μέρες -ίσως και μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου- απομένουν για την επανεκκίνηση τεσσάρων μεγάλων αυτοκινητοδρόμων που θα προσφέρουν χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Οι Γ. Στουρνάρας και Μιχ. Χρυσοχοΐδης κατά την υπογραφή των συμφωνιών με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
Την ανακοίνωση αυτή έκανε χθες ο υπουργός Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο πλαίσιο της υπογραφής συμβάσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τη χορήγηση προς τη χώρα μας δανείων συνολικού ύψους 550 εκ. ευρώ.




Από αυτά, τα 350 εκ. ευρώ αφορούν στην κατασκευή νέων αυτοκινητοδρόμων μήκους 239 χλμ. στον οδικό άξονα Πάτρας - Αθήνας - Θεσσαλονίκης και στην αναβάθμιση υφιστάμενων αυτοκινητοδρόμων σε μήκος 434 χλμ. πάνω σε αυτόν τον κύριο άξονα.

Τα 350 εκ. ευρώ, όπως εξήγησε ο κ. Χρυσοχοΐδης, χθες σε εκδήλωση της ΕΤΕπ στην Αθήνα, παρόντος και του προέδρου της, Βέρνερ Χόγιερ, είναι τμήμα συνολικού δανείου 650 εκ. ευρώ της τράπεζας το οποίο αφορά στον ΠΑΘΕ, δηλαδή στις δύο μεγάλες παραχωρήσεις της Ολυμπίας Οδού και του αυτοκινητοδρόμου Αιγαίου, το τμήμα Μαλιακός - Κλειδί.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να αναγγείλω ότι σε λίγες μέρες στη Βουλή των Ελλήνων θα ψηφίσουμε τις νέες συμβάσεις, τις τροποποιημένες συμβάσεις, έτσι ώστε να αρχίσουν χιλιάδες Ελληνες να εργάζονται στα έργα αυτά και πολλές τοπικές οικονομίες να ενισχυθούν με τη ρευστότητα, η οποία θα παραχθεί από τα έργα», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Οπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού, το σύνολο των 650 εκ. ευρώ αφορά σε τέσσερις συμβάσεις παραχώρησης. Είναι οι αυτοκινητόδρομοι Κόρινθος - Πάτρα (Ολυμπία Οδός), Αιγαίου (Μαλιακός - Κλειδί), Ιονία Οδός (Αντίρριο - Ιωάννινα) και Κεντρικής Ελλάδας. Τα υπόλοιπα χρήματα για τα έργα των αυτοκινητοδρόμων έχουν βρεθεί μέσα από την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ (περίπου 1 δισ. ευρώ).

«Οδηγούμαστε στην επανέναρξη των έργων στους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους της χώρας, οι οποίοι είναι σταματημένοι από το 2010», σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, για να τονίσει τις «σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ των τραπεζών, των παραχωρησιούχων, των κατασκευαστών και του ελληνικού Δημοσίου».

Τα υπόλοιπα 200 από τα 550 εκ. ευρώ της ΕΤΕπ πάνε για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω δύο ελληνικών τραπεζών αλλά κι επενδύσεων σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Παρόντες στην εκδήλωση της ΕΤΕπ ήταν επίσης οι υπουργοί Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, και Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης.

Πιο αναλυτικά, από την ΕΤΕπ δίνονται:
50 εκ. € στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το Ταμείο θα παρέχει χρηματοδοτική διευκόλυνση στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για να πραγματοποιήσουν επενδύσεις στους τομείς των μεταφορών, των εκπαιδευτικών υποδομών, της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, της αναβάθμισης του περιβάλλοντος, της ενεργειακής απόδοσης και των τουριστικών υποδομών.
150 εκ. € για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τα 100 εκ. ευρώ χορηγούνται στην Alpha Bank και τα 50 εκ. ευρώ στην Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα. Τα χρήματα αυτά δίνονται στο πλαίσιο του Ταμείου Εγγυοδοσίας με σκοπό την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στο δάνειο προς την Παγκρήτια Τράπεζα περιλαμβάνεται κι ένα σκέλος για τη χρηματοδότηση της δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης. Αφορά στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ



ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Βέρνερ Χόγιερ

Στήριξη ΕΤΕπ με 550 εκ. ευρώ
Σαφή απόδειξη της εμπιστοσύνης που δείχνει στην Ελλάδα καθώς και της θέλησης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να τη στηρίξει, αποτελεί το νέο χρηματοδοτικό πακέτο των 550 εκατ. ευρώ της ΕΤΕπ.

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Τράπεζας Βέρνερ Χόγιερ από το βήμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε για τα δάνεια της ΕΤΕπ προς τους αυτοκινητόδρομους, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις επενδύσεις σε δήμους και περιφέρειες.

Και ο κ. Χόγιερ δεν το 'πε αυτό τυχαία. Είχε έλθει στη χώρα μας και πριν από πέντε μήνες όταν υπεγράφησαν συμβάσεις για την ενίσχυση της χρηματοδότησης του εξωτερικού εμπορίου στην Ελλάδα. Την επισκέφθηκε, λοιπόν, ξανά φέροντας και νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Ο πρόεδρος της ΕΤΕπ επικαλέστηκε ακόμη και την πρόοδο που βλέπουν για τη χώρα μας και άλλοι φορείς: «Η Ελλάδα καταβάλλει εκπληκτική προσπάθεια για να καλύψει το δημοσιονομικό και το εμπορικό της έλλειμμα. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 11% έναντι του προηγούμενου έτους. Οι αποδόσεις των ομολόγων μειώθηκαν. Τόσο το ΔΝΤ όσο και η Ε.Ε. προβλέπουν τέλος της εξαετούς ύφεσης το 2014».

"Εθνος"