Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Οι ρυθμίσεις για όσους συμπληρώνουν 10.500 ένσημα. Στα 53 χρόνια για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα

  • Σύνταξη στα 55 με 35ετία
  • Μία επιπλέον εβδομάδα άδεια μητρότητας - Ασφάλιση ηλικιωμένων μακροχρονίως ανέργων

Θετικότερες από τις αναμενόμενες είναι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που αφορούν τη συνταξιοδότηση όσων συμπληρώνουν 35 έτη ασφάλισης (δηλαδή 10.500 ένσημα). Ολοι οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας ­ ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ ­ συνταξιοδοτούνται τρία χρόνια νωρίτερα από τα ισχύοντα σήμερα όρια ηλικίας.

Συγκεκριμένα όλοι οι εργαζόμενοι με 35 έτη ασφάλισης (στο ΙΚΑ) συνταξιοδοτούνται στα 55 έτη της ηλικίας τους αντί των 58 που ισχύει σήμερα, ενώ οι απασχολούμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα στα 53 αντί των 56 ετών. Τη σύνταξη καταβάλλει ο ειδικός Λογαριασμός για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση (ΛΑΕΚ) ώσπου ο ασφαλισμένος να συμπληρώσει το απαιτούμενο όριο ηλικίας (58 και 56 έτη αντιστοίχως).

Πρόκειται για την ικανοποίηση του σχετικού αιτήματος της ΓΣΕΕ, η οποία έχει θέσει μετ' επιτάσεως τη σχετική ρύθμιση για γενική εφαρμογή, ωστόσο επικέντρωνε ιδιαιτέρως την καθιέρωσή της στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Προϋπόθεση υλοποίησης της σχετικής ρύθμισης αποτελεί η συναίνεση των εργοδοτικών οργανώσεων, αφού το κόστος του μέτρου θα αναλάβει ο ΛΑΕΚ τον οποίο συνδιαχειρίζονται τα δύο μέρη (ΓΣΕΕ - εργοδότες). Επίσης με το νομοσχέδιο ρυθμίζονται δύο ακόμη θέματα που περιλαμβάνονται στην τελευταία Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και την υπέγραψαν από κοινού τα δύο μέρη: πρώτον, η ασφαλιστική κάλυψη των μακροχρονίως ανέργων που βρίσκονται προ της συνταξιοδότησης (θέλουν ακόμη πέντε έτη)· δεύτερον,η αύξηση κατά μία επιπλέον εβδομάδα ­ από 16 σε 17 ­ της άδειας τοκετού (άδεια λοχείας). Αναλυτικά στο νομοσχέδιο προβλέπεται:

1. Συνταξιοδότηση εργαζομένων μετά τα 35 έτη ασφάλισης (άρθρο 11)

Με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και με σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Διαχείρισης του Κλάδου με την επωνυμία «Λογαριασμός για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση» καταβάλλεται:

α) Σε εργαζόμενους - εργαζόμενες που έχουν συμπληρώσει 10.500 ένσημα, είναι ηλικίας τουλάχιστον 55 ετών και πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν με πλήρη σύνταξη στο 58ο έτος της ηλικίας τους, μηνιαίως από τον ΛΑΕΚ ποσό ίσο με αυτό που θα ελάμβαναν κατά τη συνταξιοδότησή τους.

β) Σε εργαζόμενους - εργαζόμενες που έχουν 10.500 ένσημα, εκ των οποίων τα 7.500 κατηγορίας βαρέων και ανθυγιεινών, είναι ηλικίας τουλάχιστον 53 ετών και πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν με μειωμένη σύνταξη, όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία, στο 56ο έτος καταβάλλεται από τους πόρους του ΛΑΕΚ ποσό ίσο με αυτό που θα ελάμβαναν κατά τη συνταξιοδότησή τους.

Και στις δύο ως άνω περιπτώσεις με την ίδια απόφαση προβλέπεται η καταβολή επίσης δώρου εορτών και επιδόματος αδείας. Και στις δύο ως άνω περιπτώσεις από τους πόρους του ΛΑΕΚ καταβάλλονται στο ΙΚΑ οι αναλογούσες αντιστοίχως ασφαλιστικές εισφορές ως τη συμπλήρωση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότησή τους. Για την εφαρμογή του παρόντος απαιτείται αίτηση του ενδιαφερομένου στον ΟΑΕΔ.

2. Ρυθμίσεις για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος μακροχρονίως ανέργων (άρθρο 10)

Ανεργοι επί 12 τουλάχιστον συνεχείς μήνες, ηλικίας 60 ετών συμπληρωμένων για τους άνδρες και 55 ετών συμπληρωμένων για τις γυναίκες, στους οποίους υπολείπονται ως πέντε έτη για τη θεμελίωση δικαιώματος πλήρους σύνταξης από τον κλάδο σύνταξης του ΙΚΑ, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, δικαιούνται να ζητήσουν την προαιρετική συνέχιση της ασφάλισής τους ως τη συμπλήρωση του ελάχιστου αριθμού ημερών ασφάλισης για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος, με πλήρη κάλυψη της σχετικής δαπάνης από τους πόρους του κλάδου με την επωνυμία Λογαριασμός για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση (ΛΑΕΚ).

Δικαιούχοι είναι οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ και ΙΚΑ-ΤΕΑΜ ανεξάρτητα από τον χρόνο εισόδου στην ασφάλιση και από τον χρόνο διακοπής της υποχρεωτικής ασφάλισής τους, εφόσον έχουν εγγραφεί ως άνεργοι στον ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα 12 τουλάχιστον συνεχών μηνών πριν από την υποβολή της αίτησης για την υπαγωγή τους στις διατάξεις του παρόντος και εξακολουθούν να είναι άνεργοι και κατέχουν κάρτα ανεργίας ανανεούμενη ανά μήνα.

Κατά τα λοιπά παραμένουν σε ισχύ οι διατάξεις για την προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης στο ΙΚΑ, οι οποίες έχουν αναλογική εφαρμογή στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ. Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ που ανήκουν στις κατηγορίες των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, ηλικίας 55 ετών συμπληρωμένων για τους άνδρες και 50 ετών συμπληρωμένων για τις γυναίκες και πληρούν τις προϋποθέσεις των προηγούμενων παραγράφων 1 και 2, μπορούν κατ' εξαίρεση να υπαχθούν στις διατάξεις του παρόντος και να συνεχίσουν προαιρετικά την ασφάλισή τους με κάλυψη των αυξημένων εισφορών τους επίσης από τον κλάδο ΛΑΕΚ του ΟΑΕΔ.

Ο ΛΑΕΚ-ΟΑΕΔ καταβάλλει μηνιαία εισφορά στο ΙΚΑ και στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ ίση με τη μηνιαία εισφορά που θα πλήρωναν οι άνεργοι που εντάσσονται στις διατάξεις του παρόντος για προαιρετική συνέχιση της κύριας και επικουρικής ασφάλισής τους.

Με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων καθορίζονται η διαδικασία, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ο τρόπος απόδοσης των εισφορών στο ΙΚΑ και στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή των ρυθμίσεων του παρόντος. Ο καθορισμός του χρόνου διάρκειας του δικαιώματος καθορίζεται με όμοια υπουργική απόφαση.

3. Αύξηση κατά μία εβδομάδα της άδειας μητρότητας

Κυρώνεται και αποκτά ισχύ νόμου η διάταξη του άρθρου 7 της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας της 23.5.2000 (πράξη κατάθεσης στον υπουργό Εργασίας 31/23.5.2000), η οποία έχει ως εξής: «Χορηγείται μία επιπλέον εβδομάδα αδείας στις εργαζόμενες μετά τον τοκετό (άδεια λοχείας). Η συνολική διάρκεια της άδειας μητρότητας αναπροσαρμόζεται κατ' αυτόν τον τρόπο σε δεκαεπτά (17) εβδομάδες. Κατά τα λοιπά εξακολουθούν να ισχύουν οι ρυθμίσεις του άρθρου 7 της ΕΓΣΣΕ του 1993».

Η καταβολή του επιδόματος λοχείας που χορηγείται από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς που ασφαλίζουν μισθωτές, αρμοδιότητας υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, επεκτείνεται κατά μία επιπλέον εβδομάδα και ανέρχεται σε εννέα συνολικά. Κατά τα λοιπά ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 9 του Ν. 2224/1994.

ΤΟ ΒΗΜΑ