Στο “μικροσκόπιο” του εισαγγελέα Θεσσαλονίκης βρίσκονται από χθες οι μεταφορές αποβλήτων από την εταιρεία “Ελληνικός Χρυσός” προς τη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου και το λιμάνι Θεσσαλονίκης.
Χθες δόθηκε εντολή να διενεργηθεί κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση μετά τις αποκαλύψεις για νέα διαρροή αποβλήτων σε κοντέινερ που φορτώθηκε σε πλοίο στο λιμάνι.
Η διαρροή διαπιστώθηκε, σύμφωνα με τις αναφορές και των εκπροσώπων του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, στις 5 Οκτωβρίου, ύστερα από σχετική ενημέρωση που είχαν από πλοίαρχο, ο οποίος διαπίστωσε διαρροή σε ένα από τα κοντέινερ, τα οποία, σύμφωνα με την εταιρεία “Ελληνικός Χρυσός”, είναι γεμάτα με συμπύκνωμα χρυσοφόρου πυρίτη και προέρχονται από τα μεταλλεία της Ολυμπιάδας. Ο πλοίαρχος ζήτησε να αδειάσει το πλοίο από τα κοντέινερ με τα απόβλητα, αρνούμενος τη μεταφορά τους.
Ωστόσο, η λιμενική αρχή της Θεσσαλονίκης δεν ενημερώθηκε για το περιστατικό και χθες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης παρήγγειλε τη διενέργεια έρευνας με αφορμή δημοσιεύματα και καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για διακίνηση αποβλήτων, τα οποία χαρακτηρίζονται τοξικά και ιδιαίτερα επικίνδυνα. Στο πλαίσιο της έρευνας, την οποία καλείται να διενεργήσει η εισαγγελέας Πρωτοδικών Άννα Καραμόσχογλου, θα εξεταστούν όλες οι συνθήκες μεταφοράς των συγκεκριμένων φορτίων, όπως και πώς προκλήθηκε η διαρροή, με βασικό αδίκημα, που εξετάζεται, αυτό της υποβάθμισης περιβάλλοντος. Εκτιμάται πως στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας δείγματα του υλικού θα σταλούν στο χημείο για να εξεταστούν, προκειμένου να διαπιστωθεί ο βαθμός επικινδυνότητάς τους. Επίσης αναμένεται να ζητηθεί να καταθέσουν εργαζόμενοι στο λιμάνι εάν ήρθαν σε επαφή με το κοντέινερ και εάν στη συνέχεια έλαβαν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Μία παρόμοια έρευνα για διαρροή συμπυκνώματος αρσενοπυρίτη, που έγινε τον προηγούμενο μήνα στη Ρεντίνα Θεσσαλονίκης από φορτηγό που μεταφέρει απόβλητα της “Ελληνικός Χρυσός”, είναι σε εξέλιξη από την αστυνομία, ύστερα και από σχετικές εντολές της εισαγγελίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διωκτικές αρχές περιμένουν ακόμη τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων στα δείγματα των αποβλήτων που κατέληξαν στο έδαφος από τις υπηρεσίες του χημείου. Αντίστοιχα αποτελέσματα αναμένουν και οι υπηρεσίες του δήμου Βόλβης, εκπρόσωποι του οποίου κινητοποιήθηκαν αμέσως μετά τη διαρροή.
ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ
Το κλίμα ανησυχίας για τις συνεχείς διαρροές, όπως όμως και για το καθεστώς μεταφοράς και αποθήκευσης των αποβλήτων αυτών αλλά κυρίως του βαθμού επικινδυνότητάς τους, έγινε φανερό και στο συμβούλιο της μητροπολιτικής επιτροπής Θεσσαλονίκης της περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, που συνεδρίασε την περασμένη Παρασκευή. Όπως έγραψε η “Μ”, στη συζήτηση που έγινε με αφορμή παρέμβαση του επικεφαλής της παράταξης που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Θεοδωρόπουλου, αποφασίστηκε να επανεξεταστεί όλο το καθεστώς αδειοδοτήσεων της εταιρείας αποθήκευσης των αποβλήτων στη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου. Επισημάνθηκε μάλιστα ότι στην περιοχή δεν επιτρέπεται η αποθήκευση επικίνδυνων ουσιών λόγω της εφαρμογής της οδηγίας Seveso, αντικείμενο το οποίο επίσης θα ελεγχθεί κατά τη διάρκεια της εισαγγελικής έρευνας. Μάλιστα, ο αντιπεριφερειάρχης Θεοφάνης Παπάς ανακοίνωσε πως ήδη έχει σταλεί στην εταιρεία πρόθεση παύσης λειτουργίας της στη ΒΙΠΕ.
Παρέμβαση για το θέμα των διαρροών αποβλήτων που προέρχονται από μεταλλεία της Χαλκιδικής έκανε χθες και ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης με σχετική ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην ερώτησή του, ο κ. Αρσένης θέτει ζητήματα που έχουν να κάνουν με το καθεστώς νομιμότητας λειτουργίας τέτοιων μονάδων σε περιοχές που καλύπτονται από την οδηγία Seveso και τις απαγορεύσεις που επιβάλλονται.