Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Γ. Βρούτσης: Δεν θα μειωθούν συντάξεις στα ευγενή Ταμεία

«Δεν θίγουμε κανέναν, δεν αιφνιδιάζουμε», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, αναφορικά με τα σενάρια που διακινούνται για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βρούτσης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Mega, τόνισε ότι δεν πρόκειται να θιγούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης της υφιστάμενης νομοθεσίας ενώ δεν πρόκειται να θιγούν ούτε οι μητέρες με ανήλικο τέκνο εάν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. 

"Η υφιστάμενη νομοθεσία θα κρατηθεί όπως είναι", ανέφερε προσθέτοντας ωστόσο ότι: "Η χώρα έχει δεσμευθεί και έχει ψηφίσει κάποια πράγματα. Αυτά θα τηρηθούν απαρέγκλιτα".

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση για την αναγνώριση των πλασματικών χρόνων, με τη σχετική προθεσμία να λήγει στο τέλος του έτους. 

Αναφορικά με τα ευγενή ταμεία (ΔΕΗ, ΙΚΑ, τράπεζες) ο κ. Βρούτσης είπε ότι η δέσμευση είναι να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος στο ύψος του ΙΚΑ. Εξήγησε δε πως οι επιχειρήσεις αυτές πλήρωναν υψηλές εργοδοτικές εισφορές που είχαν αντίκρυσμα στις συντάξεις, μιλώντας για "στρέβλωση".

Ισχυρίστηκε, πάντως, πως οι συντάξεις των ευγενών ταμείων δεν πρόκειται να μειωθούν.

"Η εξίσωση είναι δυσκολη για αυτό είμαστε εδώ. Καλούμαι να εξαντλήσω όλες μου τις δυνατότητες σε θύλακες παραβατικότητας και αδιαφάνειας για να μη θιχτούν οι συνταξιούχοι", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, ο υπουργός Εργασίας ενημέρωσε ότι θα υπάρξει μία και ενιαία ρύθμιση στην οποία θα κληθούν να υπαχθούν όλοι ανεξαιρέτως. Επ αυτού δε παραδέχθηκε: " Μοιραίως κάποιες επιχειρήσεις θα κλείσουν".

Ο κ. Βρούτσης παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα αναθεωρηθεί το πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις και θα ευθυγραμμιστεί με ό,τι ισχύει στις ευρωπαικές χώρες. Όπως είπε χαρακτηριστικά, κλήθηκε να υπογράψει ομαδικές απολύσεις για 15 επιχειρήσεις, δεν τις υπέγραψε και έκλεισαν και οι 15. 

"Αυτή την Ελλάδα θέλουμε;" διερωτήθηκε χαρακτηριστικά.



Πηγή:www.capital.gr